Hlavní obsah
Cestování

Spící sopka Ohnivá hora a dechberoucí Kawah Ijen na ostrově Jáva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se souhlasem Jarry Hradil

Jezero je světově největší kráterové jezero s vysokým obsahem kyseliny. Toto jezero je zdrojem řeky Banyupahit, což vede k tomu, že voda v řece je vysoce kyselá a obohacená o kovy. To má značný dopad na ekosystém řeky v jejím dalším toku.

Ve východní části indonéského ostrova Jáva se nachází majestátní a úctu vzbuzující sopečný komplex známý jako Ijen.

Článek

Na tuto spící sopku s 20 km širokou kalderou a množstvím postkalderových stratovulkánů a sypaných kuželů je úžasný pohled. Jižní část komplexu uchvátí největší koncentrací těchto sopečných struktur, zatímco nejvyšším bodem je impozantní stratovulkán Merapi.

Je důležité nezaměňovat Merapi s jinými indonéskými sopkami, které mají stejné jméno. Samotná Jáva je výjmečný ostrov, který odděluje Indický oceán na jihu a Jávské moře na severu a který slouží jako domov rušného hlavního města Indonésie, Jakarty. Jáva je nejlidnatějším ostrovem na světě a představuje tavicí kotel kultur, přírodních divů a bohaté historie. A v srdci toho všeho se tyčí Ijen, připravený okouzlit ty, kteří mají to štěstí být svědky jeho velkoleposti.

Sopečný komplex Ijen, známý také jako Kawah Ijen, zaujímá v oblasti vulkanologie zvláštní místo. Zprávy z různých let dokumentují různé aktivity a změny uvnitř tohoto sopečného zázraku.

Foto: se souhlasem Jerry Hradil

Stratovulkán Mount Merapi, známý také jako ‚Ohnivá hora‘, je nejaktivnější sopkou v Indonésii. Od roku 1548 pravidelně vybuchuje. Leží zhruba 28 km severně od města Yogyakarta, domova 2,4 milionu lidí. Tisíce lidí navíc žijí přímo na svazích této sopky.

V červenci 1989 se ze solfataračních polí poblíž kráterového jezera vynořila vysokotlaká pára, ačkoli seismická aktivita zůstala minimální. V březnu 1991 došlo k mírnému zvýšení teploty kráterového jezera, které doprovázely sopečné otřesy, jež byly pravděpodobně způsobeny bublinami plynu uvnitř jezera.

O měsíc později se barva kráterového jezera změnila z matně šedé na zářivě světle zelenou a zároveň bylo zaznamenáno několik vulkanických a tektonických zemětřesení. Úchvatná infračervená fotografie pořízená v roce 1992 ukázala úchvatnou kalderu a kráterové jezero Kawah Ijen. V červenci 1993 pak došlo ke třem freatickým erupcím ze středu kráterového jezera. Tyto erupce naštěstí nezpůsobily žádné škody, ale byly doprovázeny zvýšenou seismickou aktivitou a změnami barvy jezera. Podrobná pozorování v tomto období odhalila prudký nárůst sopečných zemětřesení a otřesů, které těmto erupcím předcházely.

Foto: se souhlasem Jerry Hradil

Od té doby, co National Geographic proslavil elektricky modrý plamen Ijenu, počet turistů hodně vzrostl. Půlnoční pěší túry k dosažení okraje kráteru je zapotřebí dvouhodinová túra, po níž následuje 45 minutová túra dolů ke břehu kráteru.

Sopečný komplex Ijen se rozkládá na hranici mezi regentstvím Banyuwangi a regentstvím Bondowoso ve východní Jávě v Indonésii. Jedná se o skupinu složených sopek, které jsou součástí nejvýchodnějšího regionu Jávy. V rámci tohoto komplexu se nachází Kawah Ijen, pozoruhodná složená sopka, která se může pochlubit jedním z nejpozoruhodnějších divů přírody - největším přírodním kyselým jezerem na světě.

Toto kyselé jezero dodává Ijenu na tajemnosti a půvabu a vytváří nadpozemskou krajinu jako z fantasy románu.

Foto: se souhlasem Jerry Hradil

Aktivní průduch na okraji jezera je zdrojem elementární síry a podporuje těžbu. Unikající sopečné plyny jsou vedeny sítí keramických trubek, což vede ke kondenzaci roztavené síry.

Když se návštěvníci vydají do říše Ijen, přivítají je dechberoucí výhledy a pocit úžasu, který může poskytnout pouze příroda. Samotná velikost tohoto sopečného komplexu je pokořující a připomíná nám syrovou sílu a krásu Země. Od zářivých odstínů kráterového jezera až po drsné vrcholky, které protínají panorama, je tu nepopiratelný pocit velkoleposti, který prostupuje každým centimetrem tohoto výjimečného místa.

Sopka Ijen není jen tak ledajaký sopečný komplex je svědectvím o schopnosti přírody tvořit i vzbuzovat úctu. Díky své pozoruhodné kráse a bohaté geologické historii je majákem pro hledače dobrodružství a milovníky přírody z celého světa. Až se tedy příště ocitnete na Jávě, nenechte si ujít příležitost poznat úchvatný zázrak, kterým je Ijen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz