Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stárnoucího seladona Leoše Mareše se nezbavíme. Na jedné rozhlasové vlně neuvěřitelných 25 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký, are free, commons wikimedia

Kdo 25 let poslouchá Leoše Mareše? A není po 25 letech u stejného mikrofonu čas na změnu?

Článek

Leoš Mareš, významná a vytrvalá osobnost české scény, může být pro mnohé posluchače symbolem rádia Evropa 2. Ve věku, kdy se většina lidí pomalu začíná připravovat na odchod do důchodu, Mareš stále drží mikrofon pevně v rukou a ukazuje, že stárnoucí seladonem rozhodně není. Toto je velmi neobvyklý fenomén v rychle se měnícím světě mediální zábavy, kde nové tváře a hlasy často nahrazují staré. Kdo tedy 25 let poslouchá Leoše Mareše? A není po 25 letech u stejného mikrofonu čas na změnu?

Mareš, který se v roce 1998 poprvé připojil k týmu Evropy 2 a stal se jedním z jejích nenahraditelných moderátorů, stal se ikonou pro celé generace posluchačů. Někteří z nich jej poslouchali už jako děti a dnes jej poslouchají s vlastními dětmi. Jeho osobitý styl moderování, plný humoru, autenticity a spontánnosti, je nezaměnitelný a přitahuje široké spektrum posluchačů. I já občas ráno poslouchám a stále mě baví, jen ten chraplavý hlas ve znělce, ten se mi nelíbí.

Nepochybně si však musíme položit otázku, zda 25 let u stejného mikrofonu není příliš dlouho. Není čas na změnu? Mediální svět je rychlý, dynamický a stále se vyvíjející. Nové talenty se objevují jeden za druhým a hlad posluchačů po novinkách a nových hlasech je nesmírný. Ale je možné, že Leoš Mareš je výjimkou z tohoto pravidla?

Je třeba si uvědomit, že 25 let u stejného mikrofonu znamená mnohem více než jen setrvání na stejném místě. Znamená to 25 let neustálého vývoje, růstu, adaptace a inovace. Mareš se nikdy nespoléhal jen na svůj starý osvědčený styl, ale neustále se přizpůsoboval novým trendům a změnám ve světě médií. Což je asi právě to, co Leoše dělá tak výjimečným. Jeho schopnost přizpůsobit se a zároveň zůstat věrný své jedinečné osobnosti je to, co z něj dělá tak oblíbeného moderátora.

Mimo to, Mareš přináší do éteru nejen svůj hlas, ale také svou zkušenost, svůj jedinečný pohled a svou znalost hudební scény. Jeho schopnost komunikovat s posluchači, rozumět jim a být jim blízký, je něco, co se nedá naučit přes noc. A Leoš to bravurně umí. Když se tedy ptáme, zda není čas na změnu, musíme si položit další otázku: Je tato změna skutečně potřebná? Byla by (posluchačům, ne inzerentům) prospěšná? Je možné, že to, co dělá Leoše Mareše tak unikátním, je právě jeho schopnost setrvat, přizpůsobit se a inovovat, aniž by ztratil svoji podstatu? Ať už je odpověď jakákoliv, jedno je jisté: stárnoucího seladona Leoše Mareše se jen tak nezbavíme.

Měl by Leoš Mareš už uvolnit místo mladší generaci?

Leoš Mareš je jednou z nejznámějších mediálních osobností v České republice a jeho kariéra v rádiu Evropa 2 už trvá více než 25 let. Uvádí Ranní show společně s Patrikem Hezuckým, a to bez ohledu na to, že se postupem let stal všestrannou celebritou. Ve své kariéře se totiž nezabývá pouze moderováním rádiových pořadů. Moderoval zábavnou show Talentmania, pěveckou soutěž Česko Slovenská Superstar, třetí řadu Česko hledá SuperStar, soutěž Big Brother, hitparádu Eso, X Factor, Hlas Česko Slovenska, či slavnostní vyhlášení ankety Český slavík a Ceny Anděl 2012 a 2014.

V roce 2020 se poprvé objevil v roli porotce show Česko Slovensko má talent, kde vystřídal Martina Dejdara. Je také jedním z pěti porotců v SuperStar 2020. Leoš Mareš se však nevyhýbá ani hudební kariéře. Ačkoliv sám sebe nepovažuje za zpěváka, natočil čtyři alba, která obsahují i duety s Martinou Balogovou a Terezou Kerndlovou.

V roce 2010 se krátce stal šéfredaktorem týdeníku Spy, kde působil pouhé dva týdny. O pět let později měl svoji vlastní talk show a zúčastnil se soutěže StarDance …když hvězdy tančí. Nakonec se Mareš objevil i na filmovém plátně, a to v rolích ve filmech Jak básníci neztrácejí naději a Jak básníci čekají na zázrak. V roce 2017 se objevil také ve dvou celovečerních filmech, v koprodukční romantické komedii Všechno nebo nic a v hudebním filmu Muzzikanti.

V roce 2017 uspořádal vlastní koncert ve Fóru Karlín, který byl tak úspěšný, že následně uspořádal další koncerty, z nichž ty největší byly třikrát vyprodány. O2 aréna v roce 2018. Jeho koncerty mají formu velké show, na kterou si zve mnoho hudebních hostů. V roce 2018 nazpíval s Karlem Gottem upravenou verzi písně „Být stále mlád“, což se stalo hitem. Leoš Mareš je nepochybně jednou z nejvšestrannějších mediálních osobností v České republice. I když věkem postupně stárne, jeho popularita je stále na vzestupu. Po 25 letech u stejného mikrofonu ve stejném rádiu, tak se mi zdá, že se ho jen tak nezbavíme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz