Hlavní obsah
Aktuální dění

V Alabamě byl popraven vězeň za použití plynného dusíku, poprvé ve Spojených státech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, YouTube

Stát Alabama provedl popravu vězně pomocí dosud neotestované metody vdechování čistého dusíku. Kenneth Smith, 58 let, byl prohlášen za mrtvého po 22 minutách, během kterých dýchal čistý dusík přes masku na obličej, což způsobilo deprivaci kyslíku.

Článek

V Alabamě došlo k popravě vězně plynným dusíkem, což vyvolalo otázky o humanitě a zákonnosti V pátek večer byl v Alabamě popraven vězeň Kenneth Smith, což představuje první případ použití plynného dusíku pro popravu ve Spojených státech.

Tento nevyzkoušený způsob popravy, při kterém došlo k údajnému „zuřivému třesení“ vězně po dobu 22 minut, vyvolal vážné otázky týkající se humanity a zákonnosti takového postupu. Metoda, známá jako „nitrogenová hypoxie“, způsobuje smrtelnou deprivaci kyslíku a byla prezentována státem Alabama jako „možná nejhumánnější metoda popravy, jaká kdy byla vymyšlena“. Avšak svědectví reportérů přítomných v místnosti pro popravy naznačují, že smrt Smithe byla všechno, jen ne humánní.

Podle Martyho Roneyho z Montgomery Advertiser Smith během popravy „vyvíjel konvulze a třásl se na nosítkách. Dělal hluboké nádechy, jeho tělo se zuřivě třáslo a oči se mu otáčely v sloup“. Svědectví dále popisuje, jak Smith stiskl pěsti a jeho nohy se třásly, zatímco se zdálo, že se dusí. Právníci Smithe argumentovali, že pokračování v popravě za těchto nevyzkoušených podmínek by porušilo ústavní ochranu proti krutému a neobvyklému trestu.

Smith rovněž neúspěšně argumentoval, že byl dvojnásobně nezákonně postižen tím, že již jednou čelil pokusu o popravu, při kterém stát po dobu čtyř hodin neúspěšně hledal žílu pro podání smrtících léků.

Alabama se před popravou setkala s domácími i mezinárodními kritikami. Stovky židovských duchovních a komunitních lídrů po celých Spojených státech vyzvali k zastavení popravy a označili použití plynu pro popravy za urážku jejich komunity, připomínající nacistické experimenty. Poprava Kennetha Smithe nejenže vyvolává otázky o metodách trestu smrti v moderní společnosti, ale také o povaze spravedlnosti a milosrdenství. Případ zdůrazňuje naléhavou potřebu diskuse a přehodnocení trestu smrti a metod jeho vykonávání.

Přestože stát Alabama tvrdil, že nová metoda s použitím dusíku je „možná nejhumánnější metodou popravy, jaká kdy byla vymyšlena“, svědectví přítomných reportérů v popravčí komoře naznačují, že smrt Smithe byla všechno, jen ne humánní. Marty Roney z Montgomery Advertiser popsal, že Smith se mezi 7.57 a 8.01 místního času třásl a křečoval na nosítkách, dýchal hluboce a jeho tělo se násilně třáslo, zatímco mu oči běžely dozadu hlavy. Reverend Jeff Hood, duchovní poradce Smithe, který byl při popravě přítomen, uvedl, že přítomní úředníci byli viditelně překvapení, jak špatně poprava proběhla.

„To, co jsme viděli, byly minuty někoho, kdo bojoval o svůj život,“ řekl Hood. Vrchní soudní dvůr Spojených států zamítl jeho poslední odvolání krátce před 20. hodinou, čímž umožnil provedení popravy. Soudkyně Sonia Sotomayorová, která spolu s dalšími dvěma liberálními soudci nesouhlasila, napsala:

„Po svém prvním neúspěšném pokusu o popravu Smitha si ho Alabama vybrala jako ‚pokusného králíka‘ pro testování dosud nepoužité metody popravy. Svět se dívá.“ Smith byl odsouzen za vraždu manželky pastora z roku 1988, Elizabeth Sennettové. Smith a další muž byli každý údajně zaplaceni 1 000 dolarů za její zabití Charlesem Sennettem, ministrem církve Krista, který spáchal sebevraždu poté, co se na něj upřelo podezření. Během příprav na popravu čelila Alabama vlně domácích i mezinárodních kritik. Stovky židovských duchovních a komunitních lídrů v celých Spojených státech vyzvaly k zastavení popravy.

„Samotná myšlenka použití plynu pro popravy je pro naši komunitu urážkou,“ řekl Mike Zoosman, spoluzakladatel organizace L’chaim!, Židé proti trestu smrti. Smith ve svém rozhovoru pro Guardian před smrtí vyjádřil obavy, že pokud Alabama provede jeho popravu, zavede novou metodu zabíjení dusíkem. Varoval své americké spoluobčany: „Obávám se, že to bude úspěšné a systém s použitím dusíku se velmi brzy dostane do vašeho státu.“

Zdroj: You Tube, The Guardian

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz