Hlavní obsah

Endometrióza: nemoc, která provází neplodnost u žen

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Klíma

Endometrióza je nejčastější gynekologické onemocnění žen v reprodukčním věku.

Článek

Co je endometrióza?

Endometrióza je závažné gynekologické onemocnění, které postihuje ženy v reprodukčním věku. Tato nemoc se vyznačuje přítomností endometriální tkáně mimo děložní dutinu, například ve vejcovodech, na vaječnících či jinde v dutině břišní. Mohou být nalezeny i na mozkových nebo plicních obalech.

V lidském těle endometriální tkáň reaguje na hladiny pohlavních hormonů. To znamená, že v době menstruace dochází v ložiscích endometriózy ke krvácení a rozvoji chronického zánětu. Tyto tkáňové změny jsou jednou z nejčastějších příčin ženské neplodnosti.

Příznaky endometriózy

Příznaky této nemoci mohou zahrnovat:

  • Bolesti v podbřišku
  • Bolestivou menstruaci
  • Bolestivý pohlavní styk

Nejčastěji se na endometriózu přijde kvůli problémům s neplodností. Existují však i ženy, které nemají žádné bolesti a jediným příznakem je právě problém s otěhotněním.

Diagnostika a léčba

Endometrióza je často diagnostikována pomocí laparoskopické operace, která umožňuje lékařům přímý pohled na ložiska endometriózy. Následná léčba zahrnuje hormonální léky, z nichž nejčastěji používaným je Visanne (viz úvodní fotka). Léčba může trvat několik měsíců a vedlejší příznaky zahrnují:

  • Padání vlasů
  • Tloustnutí
  • Problémy s pletí (akné)
  • Mastné vlasy
  • Deprese

Dlouhodobé perspektivy

Je důležité podotknout, že endometrióza se ráda vrací a někdy není možné se jí zcela zbavit. Některé ženy otěhotní poměrně rychle bez jakékoliv pomoci, zatímco jiné potřebují pomoc lékařů pomocí metody IVF.

Závěr

Endometrióza je složitá a náročná nemoc, která vyžaduje komplexní přístup k diagnostice a léčbě. Díky moderním lékařským postupům a léčbě je však možné minimalizovat její dopad na kvalitu života žen a zvýšit jejich šance na otěhotnění. Pokud máte podezření na endometriózu, neváhejte vyhledat odbornou pomoc.

Michaela

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz