Hlavní obsah
Názory a úvahy

Evropské volby – porazí koalice SPD/Trikolóra koalici Stačilo?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Předvolební analýza.

Článek

Je asi celkem jasné, že následující volby do EP vyhraje hnutí ANO a druhá skončí pravostředová koalice SPOLU – ODS, TOP 09, KDU.

V nadcházejících volbách do Evropského parlamentu se však rýsuje zajímavý souboj mezi dvěma výraznými protisystémovými politickými subjekty: hnutím SPD, vedeným legendárním Tomiem Okamurou a lídrem do EP Petrem Machem, a nově vzniklým hnutím Stačilo, které vede paní Kateřina Konečná.

Oba subjekty strany mají své pevné voličské jádro a jejich úspěch či neúspěch bude záležet na několika klíčových faktorech.

SPD: Stabilní základna a radikální postoje vůči migrantům

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) pod vedením Tomia Okamury dlouhodobě sází na tvrdou protiimigrační rétoriku, euroskepticismus a kritiku současného politického establishmentu. Okamura je známý svými kontroverzními výroky, které často rezonují s voliči nespokojenými s tradičními politickými stranami. SPD se snaží prezentovat jako strana, která hájí národní zájmy a chrání českou suverenitu před „diktátem Bruselu“.

SPD má silnou a loajální voličskou základnu zejména v menších městech, která oceňuje přímou komunikaci a jasné, byť často radikální, postoje.

Tato základna je klíčem k úspěchu v jakýchkoliv volbách, včetně těch do Evropského parlamentu. Nicméně, v posledních letech čelí SPD i kritice za populismus a nerealistické sliby.

Stačilo: Polo-nováček s ambiciózním sociálním programem

Na druhé straně stojí levicové antisystémové hnutí Stačilo! V jehož čele je zkušená politička Kateřina Konečná, europoslankyně za KSČM. Hnutí vzniklo jako reakce na rostoucí frustraci z tradičních politických stran a nabízí progresivní a sociálně orientovanou politiku. Konečná sází především na sociální spravedlnost a další ekonomické otázky (jako je třeba dostupnost bydlení), které stále více rezonují především s mladšími voliči a městskou populací. Navíc má v záloze „staré komunisty“, tedy pokud se dědečkům a babičkám podaří rozklíčovat, že KSČM nyní „hraje Evropu“ v dresech Stačilo! Ale to jim mladší sympatizanti asi náležitě politicky vysvětlili.

Klíčové faktory volebního úspěchu

Úspěch v nadcházejících volbách bude záviset na několika faktorech. Za prvé, schopnost mobilizovat své voliče. SPD má výhodu ve stabilní voličské základně, zatímco Stačilo musí přesvědčit nové voliče a získat jejich důvěru. Za druhé, efektivita volební kampaně. Okamura je mistr v používání sociálních médií a přímé komunikace s voliči, což může být rozhodující. Konečná bude muset využít své zkušenosti a charisma, aby přitáhla pozornost a oslovila širší veřejnost. Pravda je, že Konečná televizní debaty zatím zvládá skvěle, mnohem lépe než lídr SPD, kterým je do EP pan Petr Mach.

Dalším faktorem bude celková politická atmosféra a aktuální témata, která budou rezonovat s voliči. Pokud se budou voliči více zaměřovat na sociální a ekonomické otázky, může to být výhodou pro hnutí Stačilo. Naopak, pokud budou dominovat témata jako imigrace a národní suverenita, bude to hrát do karet SPD.

V rámci informační komplexnosti dodejme, že Stačilo má schopnější dvojku své kandidátky – právníka Ondřeje Dostála, který působí mnohem svěžeji a erudovaněji než dvojka SPD – pan Ivan David.

Závěr

Volební souboj mezi hnutím SPD a hnutím Stačilo bude bezesporu napínavý a výsledky těžko předvídatelné. Obě strany mají své silné stránky i výzvy, které musí překonat. Ať už bude vítězem kdokoliv, je jasné, že nadcházející volby do Evropského parlamentu budou důležitým indikátorem toho, jakým směrem se bude česká politická scéna ubírat.

Tip autora článku – oba subjekty získají dva mandáty v EP. Europoslanci se stanou Konečná a Dostál za Stačilo a Mach s Davidem za SPD. Jaký je Váš názor a tip pište, prosím, do komentářů pod článkem.

Anketa

V tomto duelu zvítězí
SPD - Trikolora
47,4 %
Stačilo!
52,6 %
Nevím
0 %
Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz