Hlavní obsah

Fotbalové komentátory na ČT by měla nahradit umělá inteligence. Ušetřilo by se a zvedla kvalita.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Umělá inteligence jako budoucnost fotbalových komentátorů na České televizi?

Článek

Fotbalové EURO 2024 se rozjelo na plné obrátky a česká reprezentace už má za sebou dva nezdařilé zápas. Očekávání fanoušků jsou vysoká, zvláště po nedávném úspěchu hokejové reprezentace, která na domácím mistrovství světa získala zlato.

Tento triumf nastavil laťku nejen pro sportovce, ale také pro kvalitu televizních přenosů, které nyní čelí ostré kritice.

Fanoušci nejsou spokojeni s úrovní komentování, kterou poskytuje Česká televize. Kritizují nudné a monotónní projevy komentátorů, stejně jako časté chyby a nepřesnosti. Například vyjádření kdysi kvalitního komentátora Jaromíra Bosáka, který označil výkon českého týmu za „heroický“, vzbudilo mezi diváky značné rozpaky. Češi totiž během zápasu vystřelili na bránu pouze jednou, což zdaleka nenaplňuje představu heroického výkonu. Dokonce ani v Praze.

V této souvislosti se začíná diskutovat o legitimní možnosti nahradit tradiční komentátory umělou inteligencí (AI).

Ergo kladívko, AI by mohla přinést několik zásadních výhod

Přesnost a konzistence

Umělá inteligence by mohla eliminovat časté chyby a nepřesnosti, které se u lidských komentátorů stále častěji vyskytují. A to zejména v korelaci se stoupajícím věkem a sebevědomím komentátorů. Někteří komentátoři jakoby zapomněli, že tam jsou kvůli divákům, a ne aby předváděli svéleckdy nabubřelé ego.

AI by měla přístup k obrovskému množství dat a statistik, což by jí umožnilo poskytovat přesné a aktuální informace během zápasu.

Moderní technologie umožňují AI učit se a přizpůsobovat se různým situacím. AI komentátor by mohl být naprogramován tak, aby vhodněji a kvalitněji reagoval na průběh zápasu , což by mohlo diváky více zaujmout. AI se také neunaví v pozdních večerních hodinách, ani v horku či dusnu.

Personalizace

AI by mohla divákům nabídnout personalizovaný zážitek. Například by mohla umožnit výběr preferovaného stylu komentování – od technického a analytického přístupu až po emocionální a nadšené komentování.

Umělá inteligence by byla schopna pokrýt veškeré zápasy bez ohledu na čas a místo, což by mohlo výrazně zlepšit dostupnost a kvalitu přenosů.

Přestože zavedení AI jako komentátora nabízí mnoho výhod, je zde také několik rizik. Například, AI by musela být pečlivě naprogramována, aby dokázala zachytit nuance a kontext různých situací na hřišti. Navíc, osobnost a charisma lidských komentátorů jsou prvky, které mohou (zejména starším ) divákům chybět.

Proti by také asi byli televizní odboráři, bránící pracovní místa svých kolegů a jedné kolegyně.

Závěrem

Diskuze o možném nahrazení fotbalových komentátorů na České televizi umělou inteligencí je teprve na začátku. Přestože má AI potenciál zlepšit kvalitu přenosů a přinést mnoho nových možností, je důležité zvážit všechny aspekty a pečlivě naplánovat její zavedení.

Fanoušci si zaslouží kvalitní , moderní a atraktivní komentování, které odpovídá vysokým standardům současné doby. A je možné, že právě AI by mohla být klíčem k dosažení tohoto cíle.

A jelikož jde o peníze až v první řadě, tak zavedením AI by se také dost ušetřilo a zbylo by více peněz na odměny pro vysoký managment naší-vaší ČT.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz