Hlavní obsah
Cestování

Hliník se odstěhoval do Humpolce, v okrese „Pejhřimov“ rodiště disidenta Ivana Magora Jirouse

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Pozvánka na pěkný letní výlet.

Článek

Vítejte v Humpolci: Městě plném kouzla a pohody v kraji Vysočina!

Pokud hledáte místo, kde se snoubí historie, kultura, přírodní krása a skvělá atmosféra, neváhejte a zamiřte do malebného města Humpolec! Toto město v okrese Pelhřimov v kraji Vysočina, nacházející se přibližně v polovině cesty mezi Prahou a Brnem, vás mile překvapí svou pohostinností a pestrou nabídkou aktivit.

Historické okénko

Humpolec, známý také pod německými názvy Humpoletz nebo Gumpolds (během let 1939–1945), má bohatou historii sahající až do středověku. Procházka po jeho ulicích vás zavede do doby dávno minulé, kdy město bylo důležitým centrem řemesel a obchodu. Pro milovníky historie je tu například zřícenina hradu Orlík, která se majestátně tyčí nad městem a nabízí nádherný výhled do okolní krajiny.

Humpolec je kulturně živé město, kde se neustále něco děje. Navštivte Městské kulturní středisko, které pravidelně pořádá výstavy, koncerty a divadelní představení. Pro milovníky literatury je tu Muzeum dr. Aleše Hrdličky, které se zaměřuje na život a dílo tohoto významného antropologa a rodáka z Humpolce.

Zajímavé netradiční Muzeum vah na Pelhřimovské ulici v Humpolci

Sbírka muzea byla zahájena v roce 1979, kdy vážený pan Miroslav Moravec zakoupil první váhy značky Kamor, posléze získal dalších 7 kusů různých vah, v roce 2008 sbírka měla 1000 kusů různých vah. V roce 1998 bylo otevřeno zmíněné humpolecké muzeum vah, od roku 2009 byla zahájena pravidelná otevírací doba. Pozornost vzbuzují např. váhy na vajíčka, tabák nebo na zjištění škrobnatosti brambor. V muzeu je mj. vystaven i nůž na ryby herce Karla Effy, v němž je zabudovaná váha a metr.

Avšak naopak marně bychom v Humpolci hledali Muzeum historických vozidel. To tam sice fungovalo od roku 2002, avšak v roce 2003 bylo zrušeno. Pro informační komlexnost dodejme, že umístěno bylo v bývalé chemické čistírně na Pražské ulici v Humpolci.

Přírodní krásy

Okolí Humpolce je ideální pro všechny, kteří milují přírodu a outdoorové aktivity. Vydáte-li se na výlet do nedalekého lesa, můžete objevovat krásy přírodní rezervace Stvořidla, kde vás uchvátí divoké peřeje řeky Sázavy. Pro cyklisty je tu několik cyklostezek, které vás provedou malebnou krajinou Vysočiny.

Rozhledna

Za návštěvu také nová rozhledna na pivovarském komíně v centru města, otevřena byla v roce 2022.

Gurmánské zážitky

Co by to bylo za výlet bez skvělého jídla a pití? Humpolec je domovem známého pivovaru Bernard, kde si můžete vychutnat jedinečné chuťové zážitky.

Navštivte pivovar, zúčastněte se exkurze a ochutnejte některé z jejich lahodných piv. A pokud dostanete hlad, místní restaurace vám nabídnou širokou škálu tradičních i moderních jídel, které uspokojí i ty nejnáročnější gurmány třeba až z Prahy či Brna. (jména konkrétních restaurací zde nemůžeme uvést, aby nedošlo ke kolizi s redakčními (reklamními) pravidly).

Hliník se odstěhoval…

Hliník je fiktivní postava zmiňovaná ve svěrákovsko-smoljakovské komedii Marečku, podejte mi pero…

Ve filmu jej však není možné spatřit, neboť ve třídě, kam chodí pracující na večerní studium, je stále nepřítomen. Odstěhoval se totiž, tušíte správně, do Humpolce. Kousek od "Pejhřimova"a také od Kojčic, odkud jsou rodiče jiného studenta. Schválně, víte kterého? Pište nám do komentářů.

A v Humpolci si mj. můžeme prohlédnout i Pamětní desku nejslavnějšímu přistěhovalci, tedy panu Hliníkovi.

A aby toho nebylo málo, v Humpolci možno též navštívit HLINÍKárium, což je malé muzeum v budově zdejšího kina a informačního centra. Vzniklo jako reakce právě na ohlasy na známou hlášku z výše jmenovaného filmu.

Pamětní desky

Mimo výše citované desky fiktivnímu filmovému panu Hliníkovi, možno v Humpolci nalézt i desky skutečným osobnostem, například zdejšímu rodákovi disidentovi I. M. Jirousovi či reformně komunistickému slovenskému politikovi A. Dubčekovi, který nedaleko města zahynul při tragické autonehodě na dálnici D1.

Přátelské město

Jedním z největších pokladů Humpolce jsou jeho obyvatelé. Přátelští a pohostinní lidé, kteří vás přivítají s otevřenou náručí a udělají vše pro to, abyste se cítili jako doma. Ať už se rozhodnete navštívit Humpolec na víkendový výlet nebo delší dovolenou, můžete si být jisti, že si odsud odvezete spoustu krásných vzpomínek.

Tak na co ještě čekáte? Zamiřte do Humpolce a objevte toto kouzelné město plné historie, kultury a přirozené krásy.

Těší se tam přímo na vás!

--------------------------------------

Prameny a další informace:

http://www.muzeumvahy.nafotil.cz/historiemuzea/

https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/miroslav-moravec-z-holusic-ma-svoje-vlastni-muzeum-vah.A150609_2168819_jihlava-zpravy_evs

https://cs.wikipedia.org/wiki/HLIN%C3%8DK%C3%A1rium

https://cs.wikipedia.org/wiki/Humpolec

http://www.pametnimista.usd.cas.cz/humpolec-pomnik-alexandru-dubcekovi/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz