Hlavní obsah
Právo a státní správa

Jak dnes efektivně v ČR vyřešit přepis osobního auta?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Rozhodli jste se koupit automobil od jiného vlastníka? Pak máte před sebou úkol, který může na první pohled vypadat složitě, ale ve skutečnosti je nyní mnohem jednodušší než před několika lety.

Článek

Převod vozidla na nového majitele aktuálně můžete vyřešit poměrně rychle a efektivně, díky několika poměrně novým klíčovým změnám.

Článek bude vhodný zejména pro lidi, kteří již dlouho žádné auto v Česku nepřepisovali.

Konec polopřevodů – převod vozidla na jeden krok

Ještě před několika lety byl převod vozidla komplikován tzv. polopřevody. Ty vyžadovaly, aby byl automobil nejprve odhlášen z evidence původního majitele a následně přihlášen novým majitelem. Tento proces byl nejen relativně zdlouhavý, ale také náchylný k chybám a nedorozuměním. Dnes už však tento mezikrok odpadá.

Vozidla se nyní převádějí přímo z jednoho majitele na druhého, což znamená, že stačí jedna návštěva úřadu, aby byl převod zcela dokončen. Tento přímý přístup výrazně zkracuje čas potřebný k dokončení celého procesu a snižuje riziko administrativních potíží.

Co budete potřebovat?

Aby celý proces proběhl hladce, je důležité se na něj správně připravit. Nezapomeňte si s sebou vzít následující dokumenty:

1. Kupní smlouvu – Tento dokument potvrzuje, že jste se s původním majitelem dohodli na prodeji vozidla. Smlouva by měla obsahovat relevantní údaje o vozidle, o obou smluvních stranách a podmínkách prodeje. Smlouva nemusí být dnes povinně sepsána právníkem, nicméně z důvodu právní jistoty to možno vřele doporučit.

2  Velký technický průkaz (TP) – Tento dokument obsahuje důležité informace o vozidle a jeho historii. Jak píšeme, při převodu je nezbytné mít jej s sebou.

3. Malý technický průkaz (ORV) – Malý technický průkaz vulgo „malý techničák“, známý také jako osvědčení o registraci vozidla, je dalším nezbytným dokumentem. Sečteno – je zapotřebí, jak velký, tak i malý technický průkaz, tedy obě části Osvědčení o registraci vozidla, resp. jenom nové Osvědčení o registraci vozidla, jestliže vozidlo bylo prvně evidováno nebo posledně přeregistrováno po 1. lednu 2024.

4. Platný doklad totožnosti – Oba účastníci převodu, tedy původní i nový majitel, musí prokázat svou totožnost platným dokladem. Pozor tedy na propadlé občanky. je pověra, že se tak děje jen na vesnicích, děje se tak i v Brně či Praze.

5. Zelená karta – Doklad o platném povinném pojištění vozidla je nutný pro jeho provoz na veřejných komunikacích. Při převodu vozidla je třeba předložit zelenou kartu. Pozor, tzv. pojistníkem auta dnes však nemusí být ani jedna ze stran. Sečteno - prodávaný auťák jen musí mít platné povinné pojištění odpovědnosti, je lhostejné kdo jej reálně platí.

6. Protokol o evidenční kontrole – pozor, ne starší 1 roku – provádí se na stanici STK. Hodí se vědět, že na citovanou kontrolu může přijet s předmětným automobilem kdokoliv. Tedy není nezbytné být vlastníkem auta, příp. protokol o technické kontrole ne starší jednoho roku.

Jak postupovat na úřadě?

Jakmile máte všechny potřebné dokumenty, můžete se vydat na příslušný úřad. Pokud věc moderně neřešíte elektronicky přes tzv. Portál dopravy https://portaldopravy.cz/- viz níže.

Zde je proces převodu vozidla obvykle velmi jednoduchý. Po příchodu na správní úřad se můžete postavit do fronty a čekat, až na vás přijde řada. Tento postup však může být časově náročný, zvláště pokud navštívíte úřad v rušných hodinách.

Většina úřadů proto dnes nabízí možnost rezervace konkrétního termínu online. Stačí se přihlásit na příslušnou úřední webovou stránku a vybrat si čas, který vám vyhovuje. Tento přístup vám nejen ušetří čas, ale také vám zajistí, že budete odbaveni bez zbytečného čekání.

Je vhodné a užitečné vědět, jestliže není možné (například z pracovních či zdravotních důvodů), aby se na místo registru vozidel dostavily obě osoby (prodávající i kupující), může se jedna, nebo dokonce obě smluvní strany nechat zastoupit na základě plné moci.

Také se hodí znát, že dnes lze se již obrátit na jakýkoliv úřad v ČR. Laskavý čtenář tak již nemusí kvůli svému novému automobilu putovat napříč naší středně velkou republikou.

Cena za přepis auta – kolik to bude vlastně celé stát?

O peníze jde až v první řadě.

Jestliže se nejedná o nové auto, před návštěvou úřadu vás čeká nejprve evidenční kontrola. Tu musíte absolvovat pokaždé, když dochází ke změně vlastníka nebo provozovatele vozidla, nebo přihlášení vozidla do registru (tedy i při vyjmutí z depozitu).

Evidenční kontrolu provádí stanice technické kontroly a cena se obvykle pohybuje od 400 do 800 Kč. Jako evidenční kontrola platí i státní technická prohlídka, také maximálně 1 rok od jejího složení.

Na dopravním inspektorátu jakožto nový majitel zaplatíte za samotný převod vozidla 800 Kč. Obvykle tedy za celý proces zaplatíte od 1200 do 1600 Kč.

Na závěr dodejme, že žádosti o převod vlastníka vozidla nebo o vydání doplňkové registrační značky mohou lidé nově podávat přes tzv. Portál dopravy - https://portaldopravy.cz/. Uživatelům tak odpadá minimálně jedna cestu na správní úřad.

Při on-line žádosti navíc získáte milou dvacetiprocentní slevu ze správního poplatku.

Tyto on-line služby jsou však zatím dostupné jen fyzickým osobám, nikoliv právnickým.

Prameny a další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz