Hlavní obsah
Právo a státní správa

Jak správně napsat závěť bez notáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Před závorku vytkněme, že v případě větších majetků nebo složitých vztahů v rodině, obecně nutno raději z důvodu právní jistoty doporučit sepsání závěti u notáře.

Článek

Nicméně řada lidí, zejména méně majetných preferuje z úsporných či jiných důvodů vlastní domácí závěť, tedy bez notářské spoluúčasti.

Co nutno dodržet, aby závěť byla skutečně „směroplatná“, a nestala se jen bezcenným kusem papíru?

Nejdůležitější věc – musí být sepsaná vlastní rukou, propiska může být půjčená.

Ale vážněji – aby naše závěť platila, musíme splnit obojí – tedy musí být vlastní rukou sepsaná, a vlastní rukou podepsaná.

Někdo si řekne, drápu hůře než můj praktický lékař, radši to sepíší na počítači u dcery.

A pod vytištěný text se jenom podepíší.

Hrubá chyba!

Taková závěť je pak zcela neplatná. Český občanský zákoník prostě vyžaduje, aby celý text i podpis byly provedeny vlastnoručně!

Pokud píšete nečitelně, tak vám nezbývá než to přepisovat tak dlouho, než se to stane čitelným, anebo ušetřit pár korun a zajít za notářem.

Rada nad zlato – vaše závěť by měla být maximálně srozumitelná. Neradno ji prokládat různými odbočkami, hádankami a citáty. Prostě něčím, co by mohlo zcela anebo zčásti zatemnit její pravý smysl.

Právníci a právničky by mohli vypravovat, kdy se muselo pracně zkoumat a luštit, co zůstavitel chtěl vlastně říci a kdo má tedy dědit a kdo ne.

Smutné jsou i případy, kdy zůstavitel odkáže někomu sedm pětiny něčeho, nebo jednomu dědici odkáže dvě třetiny pozemku, druhému také dvě třetiny a třetímu další dvě třetiny. Asi je nám jasné, že takové ustanovení je z povahy věci neplatné.

Kde je závěť – kam ji babička před sedmi lety vlastně schovala?

Člověk nemusí být zrovna soudce Nejvyššího soudu ČR, aby mu bylo jasné, že když se závěť nenajde, tak holt žádné právní účinky nevyvolá.

To platilo za Rakouska-Uherska a platí to samozřejmě i nyní za generála Petra Pavla, kdy jsme dvacet let v Evropské unii.

Rada je zde jasná, pokud si nejste opravdu jisti, že vaši potomkové (či někdo jiný) závěť najdou, uložte ji bezpečně u notáře.

Samozřejmě není a nebylo to nikdy zadarmo, avšak pakliže svou závěť uložíte u notáře, dosáhnete tím nejenom pozitivní skutečnosti, že listina s vaší závětí bude uložena na extrémně bezpečném místě, ale zejména bude řádně uvedena v tzv. Centrální evidenci závětí. I když bude vaši pozůstalost projednávat kterýkoliv notář v Česku, o vaší závěti se ze zmíněného registru včas dozví a dědice s ní seznámí. Tedy vyvolá vámi zamýšlené právní účinky.

Podpisová pověra

A ještě k jedné občanskoprávní pověře - Závěť prý platí jen tehdy, když svůj podpis na ní povinně notářsky ověříte. – To není pravda. České občanské právo nic takového nenařizuje.

Je to prostě fáma či hoax, jak by se řeklo moderně.

-------------------------

(o závětích by se toho dalo napsat mnohem více, v případě většího čtenářského zájmu se tématu můžeme věnovat v dalších článcích příště)

Prameny a další informace:

www.nkcr.cz

Občanský zákoník

https://hradec.rozhlas.cz/jak-spravne-sepsat-zavet-aby-byla-platna-existuji-tri-moznosti-rika-judr-zdenek-8077509

https://muj-pravnik.cz/zavet/

https://www.vlasta.cz/vse-o-vztazich/jak-napsat-zavet-vzor-notar-dedic-majetek-vydedeni/

https://www.epravo.cz/top/clanky/musi-byt-zavet-v-souladu-s-dobrymi-mravy-110429.html

https://www.nsoud.cz/judikatura/ns_web.nsf/f069f297c2422c1bc12576ac0045940f/af60a0471f0d87efc1258805002b4ac6?OpenDocument

Fiala R., Drápal, L: Občanský zákoník IV. Dědické právo (§ 1475-1720). Komentář. 2. vydání, Praha: C. H. Beck, 2022

Další informace k dědění:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz