Hlavní obsah

Jak se chovat v sauně? Je nechtěná erekce (společensko-právní) problém?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Článek o tom, jak se chovat v sauně.

Článek

Sauna je místem relaxace a obnovy pro tělo i mysl. Aby však byla tato činnost, co nejpříjemnější je důležité dodržovat některá pravidla.

Chování v sauně.

První a základní pravidlo je dodržování hygieny. Před vstupem do sauny je nutné se osprchovat, aby se odstranily nečistoty a kosmetické produkty z pokožky.

Po osušení těla je vhodné si vzít s sebou ručník nebo sedačku, na které budete sedět, aby se nepřenášely bakterie na dřevěnou lavici.

V sauně platí zásada ticha a klidu. Lidé sem chodí relaxovat a odpočívat, proto je důležité respektovat soukromí ostatních. Zbytečné hovory a hluk ruší atmosféru. A ostatním fyzickým osobám kazí zážitek z  relaxace.

Při vstupu do sauny je dobré si vzít s sebou ručník, kterým si můžete osušit pot, který se bude vytvářet během pobytu v horkém prostoru.

Dbejte na to, abyste ručník měli vždy pod hýžděmi, abyste nedrželi přímý kontakt s dřevěnou lavicí, která může být horká.

Při vstupu do sauny je také důležité si najít volné místo a neblokovat cestu ostatním.

Po skončení pobytu v sauně je důležité opustit prostor včas a uvolnit místo pro další návštěvníky.

Dbejte také na to, abyste si opět důsledně (nenahodile) osprchovali tělo, abyste odstranili pot a nečistoty.

Nepříjemná událost

Pokud se v sauně vyskytne nenadálá erekce u některého z účastníku saunového řízení, je důležité zachovat klid a diskrétnost.

Není to nic neobvyklého, protože teplo a relaxace mohou způsobit zvýšený průtok krve do genitálií, což může vést k erekci zejména u mužů.

Nejdůležitější je zachovat se přirozeně a nenápadně. Není nutné se cítit trapně či provádět nějaké dramatické gesto jako při projevu na zastupitelstvu města či kraje.

Můžete se pokusit odklonit pozornost od této situace tím, že se zaměříte na něco jiného – například na svůj dech, prostředí kolem sebe nebo na hudbu, pokud je v sauně přítomná.

Pokud se cítíte nepříjemně nebo nejste si jisti, že mimořádnou situaci zvládnete, doporučuje se dočasně opustit saunu. A chvíli se osvěžit studenou sprchou nebo četbou daňových předpisů. Pokud však výše popsaná situace zůstane je důležité respektovat ostatní návštěvníky a nevzbuzovat jejich pozornost.

Většinou ostatní návštěvníci v sauně budou respektovat vaše soukromí a nebudou se zabývat vaším tělesným stavem. Pokud by však cítili nekomfort nebo pokud by vaše chování bylo nevhodné či rušivé, mohou to sdělit personálu sauny.

Celkově je důležité si uvědomit, že erekce v sauně je přirozený jev a neměla by být zdrojem velkého stresu či úzkosti. Stačí zachovat klid, diskrétnost a respekt vůči ostatním návštěvníkům.

Dodržování těchto základních pravidel chování v sauně přispěje k příjemnému a bezproblémovému pobytu.

Prameny a zdroje dalších informací:

https://www.iglanc.cz/wellness/jak-se-spravne-saunovat-co-dela-sauna-s-telem-celulitida-stres/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwouexBhAuEiwAtW_Zx5dlZ7Rmrb7v_8l1ELNGnpB2mf9vu-RBGbBkUuEGO6UGT2sJdfDDhhoCoQkQAvD_BwE

https://www.vseosaunovani.cz/post/jak-se-spravne-saunovat-radi-jan-kovarnik

https://vsaune.cz/blog/pravidla-a-zasady-saunovani/

Mikolášek, A.: Saunováním ke zdraví, Era, Brno, 2006

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz