Hlavní obsah
Právo a státní správa

Kdy začnou krajské úřady provozovat erotické informační portály?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Inzerce erotických služeb a předvídatelnost práva.

Článek

Představte si, že byste byli majiteli malé drogerie, a jednoho dne by k vám vtrhla policie s tím, že vám dočasně zavírají obchod a vás posílají do vazby, abyste nemohl ovlivňovat svědky či uprchnout do zahraničí. Vašemu advokátovi by bylo sděleno, že důvodem je vaše zapojení do kuplířství!

Ke zmíněné trestné činnosti mělo docházet tím, že jste opakovaně prodávali kondomy a lubrikační gely osobám údajně provozujícím prostituci. Měli jste to poznat z toho, že nakupovali neobvykle velké množství tohoto zboží, navíc opakovaně, takže by každému poctivému obchodníkovi muselo být jasné, že to slouží k prostituci. Ze které jste tímto nepřímo „kořistil“ i vy.

Nadto citované zboží bylo ve vaší prodejničce o dvě koruny dražší než v běžném supermarketu, což ještě silněji potvrzuje hypotézu, že jste nelegálně kořistil z prostituce.

Absurdní? V dnešním českém právním prostředí ne tak docela.

Lidové noviny v posledních dnech odvedly pořádný kus investigativní práce, když popsaly zátah české policie na podnikatele Andreje A. pohybujícího se v inzertní branži. Tedy v té moderní internetové, ne klasické tištěné – papírové.

Údajně se provinil tím, že na svých několika desítkách inzertních portálů publikoval za úplatu inzerci osob prý provozujících mj. i prostituci. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) viní zmíněného podnikatele z toho, že se prodejem této inzerce údajně dopouštěl kuplířství. Pro vyšší informační komplexnost dodejme, že dle ustanovení § 189 dnešního českého trestního zákoníku hrozí za podobné jednání trest odnětí svobody na šest měsíců až na čtyři léta, v případě značného prospěchu nebo organizované skupiny na dvě léta až osm let.

Předvídatelnost práva

Za prvé budí rozpaky, že je najednou stíháno jednání, které bylo desítky let v Česku tolerováno. Mnoho let z erotické inzerce „kořistily“ jak papírové (zejména inzertní) časopisy, tak později internetové webové portály. Je otázkou, proč najednou došlo ke koperníkovskému obratu, a nenadále je toto jednání určeno k sankcionování? A co je zásadní, aniž došlo ke změně právní úpravy. Pakliže by byla, v předepsané parlamentní proceduře, přijata jasná novelizace, zakazující prodávat inzertní, ale i další služby (např. hotelové, barové, prádelenské, čistírenské, medicínské, dopravní, daňově-konzultační, advokátní etc.) prostituujícím osobám v souvislosti s výkonem jejich nejstaršího řemesla, pak by nebylo možno namítnout ani písmeno.

Copak již neplatí tradiční starořímský právní princip „Nullum crimen sine lege“? Kde zůstala zavřena zásada předvídatelnosti práva?

Selektivní extenzivní spravedlnost?

Za druhé - jak to, že z desítek, možná stovek podnikatelů v této oblasti, je exemplárně vybrán jeden? Důvod, že jde o jednoho z největších hráčů na trhu je sice lidsky pochopitelný, ne však z pohledu trestního práva i obecné spravedlnosti. Jestliže před hlavním vlakovým nádražím prodává drogy deset výtečníků, tak snad začneme v právním státě stíhat bez pardonu všech deset (bez rozdílu věku, rasy, pohlaví či náboženského vyznání), a nejenom jednoho, který má možná největší obrat a nejkřiklavější zimní bundu.

Pro elitní policejní ajťáky, to musí být práce na dvě odpoledne (obrazně řečeno) odhalit a sepsat všechny webové portály, kde se obdobná činnost děje. A major Plíšek možná k tomu najde i nějaké poslední papírové dinosaury, kteří vydávají inzertní časopisy po staru „v printu“ a prodávají je v trafikách u Kolbenky, dnes by se spíše řeklo “ u montoven“.

Takhle pro širší přemýšlivější veřejnost zbývá pachuť, že se řeší jedna údajná černá ovce a nikoliv všechny, pokud je to skutečně tak závažný delikt, jak se psalo, a musela zde být nasazena NCOZ – tedy elitní útvar Policie České republiky s celostátní působností. A propos, nenechala se NCOZ vtáhnout do nějakého pokřiveného konkurečního boje mezi majiteli inzertních serverů? Nic ve zlém,
ale z venku to pro třetí osoby, tak nyní skutečně vypadá.

Jedni inzerci prodávat mohou a jiní nikoliv?

Za třetí, co již nezávislý právník vůbec nechápe, je informace z veřejného prostoru, že neziskové organizace pomáhající prostituujícím fyzickým osobám, po úředním odstavení (zmrazení) webů Andreje A., samy začaly doporučovat jiné weby, kde osoby pracující v sexuálním byznysu mají publikovat svou inzerci.

Ostřeji napsáno, nestávají se pak, viděno touto optikou i zmíněné „neziskovky“ součástí trestné činnosti? Inzerce na jednom webu je podpora kuplířství a na jiných to je společensky prospěšná informační činnost? Opravdu nemožno být současně obutá i neobutá.

Jiná právní cesta

Pakliže se údajně Andrej A. k některým osobám ze sex-byznysu choval neuctivě či nějak protiprávně (zda k němu opravdu došlo autor článku neví a vědět legální ani nemůže) , proč na něj nepodaly poškozené osoby civilní žalobu například na ochranu osobnosti? Anebo v rovině veřejného práva – proč jej poškození neoznámili na přestupkovou komisi za přestupek proti občanskému soužití či při vážnějším protiprávním jednání nepodali na policii či státní zastupitelství trestní oznámení za (verbální) napadení – kupř. pomluvu či jinou skutkovou podstatu trestného činu?

Aby bylo jasno, autor tohoto komentáře, přirozeně rozhodně neschvaluje hrubé jednání, pokud k němu ze strany majitele inzertních webů doopravdy došlo, avšak nechť je řešeno tradiční předvídatelnou soukromoprávní či veřejno-právní cestou.

Svobodné podnikání

Plošné omezení ústavní svobody slova, do které spadá i svoboda svobodně inzerovat a inzerci svobodně prodávat je krajně diskutabilní. Ale hlavně zde dostává na frak svoboda podnikání, a to máme nyní prý pravicovou vládu. Jistě vláda policii přímo neřídí, ale vytváří prostor a podmínky pro její práci.

Budou příště trestně stíhaní i například majitelé prádelen, kde sexuální pracovnice perou povlečení a prostěradla? Anebo dokonce prodejci luxusního módního zboží v legendární Pařížské ulici, kde si jej třeba také kupují osoby vydělávající si prostitucí, tedy za (zpravidla nezdaněné) peníze získané touto nemravnou činností?

Politologický podotek na závěr

Pro pět ran (nejen) do pirátské kocábky, jak se k předmětné věci kriminalizace inzertně-informační činnosti, postaví strany a hnutí podporující plnou legalizaci prostituce? Asi by bylo absurdní legalizovat prostituci a inzertní weby o ní informující trestat. Vrátí se alespoň Piráti ke svým kořenům, tj. k boji
za maximální informační svobodu?

Anebo se dočkáme za pár let právní úpravy, kdy informační weby o legální prostituci budou provozovat bezplatně krajské úřady ( v rámci své přenesené působnosti), aby z této agendy konečně nikdo nekořistil?

----------------------

Autorský názorový text. Vyšlo v modifikované podobě v LN

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz