Hlavní obsah
Finance

Naše peníze - V kolika letech můžete dnes odejít do předčasného důchodu? Vyplatí se to ještě?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Naše peníze - V kolika letech můžete dnes odejít do předčasného důchodu?

Ačkoliv nás politici (ale i političky) opakovaně straší, že předčasné důchody budou asi brzy zrušeny, tak možnost jejich využití nadále existuje i dnes. Mnozí čtenáři řeknou upřímně – naštěstí.

Článek

K jádru penzijního pudla - Do starobního důchodu aktuálně můžete předčasně odejít nejdřív tři roky před dosažením důchodového věku.

Pravidlo, podle kterého některé ročníky mohly jít do předčasného důchodu, až pět let před dosažením věku odchodu do penze, již neexistuje. Pro přesnost - norma není účinná od října 2023.

Nejsou to samozřejmě ale všechny podmínky pro předčasný odchod do starobního důchodu.

Současně platí, že do „předčasňáku“ nemůžete legálně odejít, jestliže nemáte dostatek let pojištění. Tedy roků, kdy za vás odváděl váš zaměstnavatel sociální pojištění, kdy jste si ho platili sami či ho platil za vás stát.

Mimo výdělečné činnosti se do doby pojištění počítají také tzv. náhradní doby pojištění, během kterých neplatíte pojistné, ale počítají se jako odpracované.

Jedná se např. o rodičovskou, výkon vojenské služby, řádné akreditované studium, evidenci na úřadu práce apod. Podmínkou je, že náhradní dobu získáte v České republice a současně máte zaplacený alespoň jeden rok pojištění.

Pozor, jestliže jste náhradní dobu pojištění vůbec (!) nevyužili, stačí mít odpracováno 30 let (s odvodem sociálního pojištění). Nicméně takoví pojištěnci jsou dnes již relativně vzácní. Penzijní bílé vrány.

Možno o předčasný důchod požádat i zpětně?

Předčasný důchod vám může ČSSZ přiznat nejdříve ode dne podání žádosti.

Nikoliv tedy zpětně, to dnešní české právo neumožňuje.

Dodejme, že žádost o předčasný důchod lze podat až 4 měsíce předem. I zde platí, kdo je připraven, není překvapen.

Kterak se vlastně počítá předčasný důchod?

Jak ví i široká laická veřejnost, při předčasném odchodu do starobního důchodu se výše penze snižuje. Prostě pojištěnec dostane trochu méně, což je logické a z principu spravedlivé.

Podle nových pravidel platných od října 2023 se důchod krátí tak, že se procentní výměra důchodu, spočítaná na základě odpracovaných let a výdělků, snižuje za každých (i započatých) 90 (kalendářních, ne pracovních) dní, které zbývají do doby nároku na řádný starobní důchod, o 1,5 % výpočtového základu.

Zajímavý tip – pro konkrétní kalkulaci krácení předčasného důchodu možno na internetu nalézt zdarma několik šikovných kalkulaček – např. zde:

Můžete si přivydělat?

Ano, možno, ale nesmí se „divočit“.

Pobíráte-li předčasný důchod, možno si až do doby, kdy dosáhnete „skutečný“ důchodový věk, vydělávat pouze a jen omezeně. A to tak, aby váš (při)výdělek nezakládal účast na důchodovém pojištění. Jinak napsáno, aby z vydělaných peněz nebyla legální povinnost odvádět sociální pojištění.

Konkrétně lze pracovat na tzv. dohodu o provedení práce (DPP), ale jen do výše deset tisíc korun za měsíc. Pozor, od července 2024 se limit kolem 10 tisíc Kč za měsíc bude každý rok mírně měnit.

Dávejme si ovšem pozor, zda máme DPP nebo DPČ. Pakliže máte práci na Dohodu o pracovní činnosti (DPČ), musíte si vydělat méně než 4 tisíce Kč za měsíc, jinak byste spadli do režimu sociálního pojištění.

I když jsme v předčasném důchodu, můžeme si přivydělat jako OSVČ, ale opět žádné velké akce. Opět nesmíme spadnout do režimu platby sociálního pojištění. Abychom nemuseli platit sociální pojištění, když máme činnost vedlejší, nesmí náš zisk za rok 2024 překročit rozhodnou částku 105 520 Kč. A jak jsme již opakovaně připomínali výše, abychom mohli legálně pobírat předčasný důchod, tak váš (při)výdělek nesmí zakládat účast na důchodovém pojištění. Což je logické a pochopitelné.

Abychom nezapomněli, další možností, jak si legálně přivydělat k předčasnému důchodu jsou tzv. příležitostné příjmy do padesáti tisíc ročně. Ani ty nezakládají účast na důchodovém pojištění. „příležitostňáky“ jsme detailně řešili, včetně příkladů ze života, zde -

Co bude? Další zpřísnění

Co nás mj. čeká - předčasné důchody čeká další znevýhodnění, které začne platit již od října letošního roku.

Zatímco nyní mohou o předčasný odchod do penze požádat fyzické osoby, které získaly prací dobu pojištění 35 let, nově bude tato hranice 40 let. A to je opravdu přísné.

Prameny a další informace:

https://www.penize.cz/starobni-duchod/455439-zajem-o-predcasny-duchod-prudce-klesl-chysta-se-dalsi-zprisneni

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz