Hlavní obsah
Právo a státní správa

Jak ušetřit na daních až 50 000 Kč. Změna od roku 2024

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Víte, že příležitostné příjmy do 50 tisíc ročně nemusíte danit? Zvedlo se to z 30 tisíc.

Víte, že příležitostné příjmy do 50 tisíc ročně nemusíte danit? Zvedlo se to z 30 tisíc korun ročně.

Článek

Jak říkával už Václav Klaus: „O peníze jde až v první řadě. “

Pozor, od roku 2024 po Kristu se zvyšuje limit pro osvobození příjmů z příležitostných činností na 50 000 Kč. Věděli jste to?

To je významná změna, která ovlivní mnoho obyčejných lidí, kteří si přivydělávají vedle svého hlavního zaměstnání nebo podnikání.

Příležitostné příjmy mohou zahrnovat různé aktivity, jako je prodej vlastních výrobků či výpěstků, jednorázové služby nebo příležitostný pronájem majetku.

Mámo, co jsou to vlastně ty příležitostné příjmy?

Příležitostné příjmy jsou ze zákona (ex lege) takové, které nejsou pravidelné a systematické. Patří sem jednorázové činnosti nebo krátkodobé aktivity, které nevykonáváme pravidelně a systematicky jako podnikání. Typické a názorné příklady mohou zahrnovat:

  • Prodej domácích výrobků a výpěstků (třeba dečky nebo jablka) na bazarech, burzách nebo stále populárnějších online platformách.
  • Jednorázová pomoc sousedům nebo známým, například s opravou domu, na zahradě, na chatě či hlídáním dětí nebo vnoučat.
  • Příležitostný (nesystematický) pronájem movitých věcí - třeba sekačky na trávu nebo motorové pily za drobnou úplatu kamarádům a sousedům
  • Příležitostný (nesystematický) pronájem nemovitostí, jako je pronájem chaty na víkend.
  • Za příležitostný příjem ovšem není možné považovat nízký příjem pod 50 tisíc korun, pokud ho člověk má na základě svého živnostenského oprávnění - lidověji řečeno : máš-li ŽL, tak se tě téma příležitostných příjmů netýká.

Nový limit pro rok 2024

Jak již víme, do konce roku 2023 platil limit pro osvobození příležitostných příjmů ve výši 30 000 Kč. Od roku 2024 se tento limit zvyšuje na 50 000 Kč. To znamená, že pokud celkové příležitostné příjmy v kalendářním roce nepřesáhnou tuto částku, jsou osvobozeny od daně.

Ze zákona není potřeba je uvádět v daňovém přiznání a nemusíme z nich tedy platit daň z příjmů.

Co když překročíme limit?

Pokud naše příležitostné příjmy v roce 2024 překročí 50 000 Kč, musíme zdanit celou částku, nikoli pouze část nad limit. To znamená, že pokud bychom měli například příležitostné příjmy ve výši 60 000 Kč, zdaníme celou částku 60 000 Kč, a to dle standardní sazby daně z příjmů fyzických osob.

Takže na to pozor, pokud Vám třeba hrozí za „příležitostnou práci“ odměna 51 000 Kč., tak je z daňového hlediska lepší se domluvit kupříkladu na 49 600 Kč.

Jak zdanit příležitostné příjmy?

Pokud překročíme limit 50 000 Kč, musíme tyto příjmy uvést v daňovém přiznání. Postup je následující:

  1. Zjištění celkových příležitostných příjmů: Sečteme všechny příležitostné příjmy za kalendářní rok.
  2. Zahrnutí do daňového přiznání: Celkovou částku uvedeme v příslušné sekci daňového přiznání.
  3. Zdanění příjmů: Příležitostné příjmy se zdaňují standardní sazbou daně z příjmů fyzických osob, která je v současnosti 15 % pro příjmy do 48násobku průměrné mzdy a 23 % pro příjmy nad tento limit.

Výhody zvýšení ročního limitu

Na vládu dnes skoro každý nadává a neříkám, že ne vždy neoprávněně, nicméně zvednutí výše roční hranice pro „příležitostňáky“ vnímám v zásadě pozitivně.

Ergo kladívko, zvýšení limitu pro osvobození příležitostných příjmů na 50 000 Kč přináší několik výhod:

  • Snížení administrativní zátěže: Méně lidí bude muset tyto příjmy uvádět v daňovém přiznání a platit z nich daň.
  • Podpora drobného přivýdělku: Zvýšený limit podporuje občany, aby si přivydělávali vedle svého hlavního příjmu, což může být významné zejména v době ekonomické nejistoty.
  • Flexibilita: Lidé mají větší volnost v provádění příležitostných činností, aniž by se museli obávat složité daňové administrativy.

Příklady

Představme si několik konkrétních příkladů:

  • Prodej starého nábytku: Pokud během roku prodáte starý nábytek za 45 000 Kč, nemusíte tento příjem danit ani uvádět v daňovém přiznání.
  • Příležitostné řemeslné práce: Pokud si příležitostně přivyděláte opravami a vaše celkové příjmy z této činnosti dosáhnou 52 000 Kč, musíte celou částku uvést v daňovém přiznání a zdanit ji.

Závěrem

Závěrem lze říci, že zvýšení limitu na 50 000 Kč pro osvobození příležitostných příjmů od roku 2024 je pozitivní změnou, která přinese větší flexibilitu a menší administrativní zátěž pro mnoho lidí. Je však důležité sledovat své příjmy a v případě překročení limitu postupovat dle platných daňových předpisů.

Prameny a zdroje dalších informací:

https://www.businessinfo.cz/clanky/prilezitostny-prijem-do-50-tisic-nedanite-nesmi-byt-pravidelny-a-s-zivnostenskym-listem/

https://www.jakpodnikat.cz/prilezitostna-cinnost.php

zakonyprolidi.cz

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (pozor byla tam spousta novelizací)

Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád (hlavní procesní předpis českého daňového práva)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz