Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nemocný Martínek a systémové selhání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Za obrovskou pochvalu stojí, jak rychle se peníze vybraly, i zde platí odvěké, kdo rychle dává, dvakrát dává.

Článek

Šok v tom nejlepším slova smyslu. Přes sto milionů korun českých se podařilo vybrat ve veřejné sbírce pro nemocného dvouletého Martínka. Martínek trpí vzácným genetickým syndromem AADC, jehož léčbu česká zdravotní pojišťovna neproplácí.

Za obrovskou pochvalu také stojí, jak rychle se peníze vybraly, i zde platí odvěké, kdo rychle dává, dvakrát dává. Aktuálně se prý vybralo již 116 milionů, a přispělo více než 248 tisíc dárců a dárkyň. Možná zrovna i ty , laskavý čtenáři.

Sladkokyselé prozření

Na jednu stranu je dobře, že se vybraly peníze na malého nemocného Martínka, ale současně to je obrovské systémové a sociální selhání naší společnosti. To se opravdu nesmí zametat pod koberec.

Nalijme si čistého sójového latté - Když máme peníze na stíhačky, zvýšený počet místopředsedů Poslanecké sněmovny a ministrů, když máme finance na zbytný Senát a četné zbytečné správní úřady, měly by se najít i pro nemocné dítě.

To je za mne skutečná humanita a znak moderního sociálního státu.

Martínkovi přejeme hodně zdraví a ať se s osudem statečně popere. Mnoho sil a energie, nutno samozřejmě popřát i jeho milující rodině.

Prameny:

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/sbirka-na-genovou-lecbu-dvouleteho-chlapce-uz-vynesla-temer/r~74c799c05c3b11eeb1f50cc47ab5f122/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz