Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nerudová: Pane Turku, vy jste tak nervózní, že mi musíte skákat do řeči?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ohlédnutí za včerejší (pondělí 3.6.2024) diskuzí titánů Nerudová vs. Turek.

Článek

Stejně jako miliony (no spíše statisíce) českých a moravských diváků jsem včera sledoval předvolební debatu mezi Danuší Nerudovou (STAN) a Filipem Turkem (Přísaha a Motoristé sobě) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Mé hodnocení bude stručné, zklamaly mne obě diskutující strany.

Výkon obou byl opravdu zoufalý. Ani jeden nevyužil příležitost získat nové voliče. Jako by jejich podpůrné týmy zapomněly sdělit, že si nepřetahují vzájemně vlastní voliče. Koneckonců hledat, a dokonce najít normálního člověka, který by po debatě přešel od Motoristů ke STANu (nebo naopak) je samozřejmě nesmysl. To dříve na banánovníku vyroste utopenec.

Oba zúčastnění měli včera na CNN Prima možnost získat zejména nevoliče, popřípadě váhající voliče z táborů blízkých.

U Nerudové od SPOLU či Pirátů, a v případě Turka od SPD - Trikolora, hnutí PRO, Svobodných nebo malých vlasteneckých straniček. To se však absolutně nestalo.

Perlička z debaty - D . Nerudová - Pane Turku, vy jste nervózní, že mi skáčete do řeči…řekla několikrát pravicová paní politička, která mu sama předtím během pořadu skočila minimálně sedmkrát do řeči. Signifikantní.

Jinak problém D. Nerudové je její určitá arogance, jistě ona by řekla, že je „zdravě sebevědomá“. Nicméně na voliče, zejména ty starší, přehnané sebevědomí (pro někoho až arogance) nikdy nepůsobí dobře.

Místo toho, aby působila uklidňujícím (nechci říkat až maminkovským) seriózním dojmem, tak D.N. působila zbytečně agresivně. Volič ale většinou chce někoho, kdo za ně (pro něj) bude racionálně řešit věci, kdo se o něj bude svým způsobem starat. Tady se opravdu nevolí „Manažer roku“.

Když jsem si v noci pročítal reakce na sociálních sítích na tento duel, tak právě aroganci paní Nerudové vyčítali lidé nejvíce. Také mj. znovu použitý příklad s telefonem Nokia ve vztahu k elektromobilům, na jehož nelogičnost a nepatřičnost ji upozornila i moderátorka Pavlína Wolfová, jí také body nepřidal.

Jak Turek, tak i Nerudová de facto jen recyklovali, co už mnohokrát řekli jinde.

Kdo vyhrál debatu?

Kdo pozorně sleduje českou politickou scénu, tak musí dojít k závěru, že vítězem se včera stala koalice SPOLU.

Čtenář si teď možná klepe na hlavu, co to ten autor plete, vždyť žádný kandidát od SPOLU tam nebyl.

Ano fyzicky sice samozřejmě nebyl, ale největší „společný jmenovatel“ mají dlouhodobě voliči SPOLU a STAN, a méně zdařilý (řečeno gentlemansky) výkon paní Danuše Nerudové přihrál voliče hádejte komu?

Od STANu se k SPD, Motoristům nebo ANO opravdu nepřechází. Už nám to dochází?

Saša Vondra může pomalu bouchnout nealkoholické šampaňské, tedy v rámci svého „anti-Babiš“ sektoru.

A co představitelé a sympatizanti hnutí ANO? Ti si mohli u včerejší diskuze točit mlýnek, o žádné voliče asi nepřišli a nové nezískali. Obchodník s luxusními automobily a vydavatel (některých) knih, které sám ani nečetl, stejně jako arogantně vystupující pravicová ekonomka si na jejich voliče sáhnou opravdu jen homeopaticky, leda tak na úrovni statistické chyby.

Resumé: oba politici promarnili jedinečnou šanci oslovit nerozhodnuté voliče. Místo toho se utopili ve vzájemném osočování a žabomyších válkách.

Když se dva perou, třetí se směje. A tím včera bylo jednoznačně SPOLU, jak jsme již psali výše.

Anketa

Kdo vás včera více oslovil
D. Nerudová
4,2 %
F.Turek
80,4 %
Nikdo
11,7 %
strana Mourek, sice tam nebyla, ale mohla :D
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3417 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz