Hlavní obsah
Názory a úvahy

Patrioti pro Evropu se stali obětí diskriminace. Facka demokracii?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kolman

Boží i politické mlýny melou pomalu.....

Glosa k aktuálnímu politickému dění.

Článek

Jediný český europoslanec za doposud stále vládní KDU – ČSL si na sociálních sítích pochvaloval. Patrioti pro Evropu nebyli vyřazeni jen z funkcí v Evropském parlamentu (EP), ale nebudou mít ani žádnou důležitou agendu. Shodly se na tom všechny ostatní politické strany. A Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) radostně pokračuje - takže si to shrňme: Pět let bez vlivu, pět let bez jakékoliv důležité práce, pět let bez možnosti cokoliv prosazovat.

Samozřejmě zmíněný lidovecký europoslanec není zdaleka v Česku jediný, kdo oslavuje „izolaci“ Patriotů pro Evropu, kde hraje důležitou roli hnutí ANO z České republiky. Obdobně oslavně psala řada vládních politiků – z STANu, ODS, Pirátů a samozřejmě z TOPky.

Kamarád skoro sedmdesátiletý právník, kterého nemožno podezírat z nedostatku životních zkušeností v této souvislosti glosoval - dostanou Patrioti taky žlutou hvězdu? Tedy nejenom oni, ale i jejich voliči? Kdybyste chtěli, mohu s mojí uvědomělou manželkou začít sepisovat jejich seznam z naší ulice.

Nicméně již vážněji, vylučovat někoho ze hry je v demokracii nevídané chucpe. Navíc se tak děje hned na začátku pomyslného utkání. Pakliže se nad věcí zamyslíme, tak je to cesta do pekel. Brát někomu právo se účastnit správy věcí veřejných, i když byl řádně demokraticky zvolen v řádných volbách, je Pyrrhovo vítězství.

Každému jen trochu soudnému analytikovi, který na rozdíl od výše zmíněného lidoveckého europoslance vidí a uvažuje dále než za první roh je jasné, že se to musí vrátit jako bumerang. Nadto, když členy z ČR je zejména nejpopulárnější zdejší hnutí ANO – s popularitou okolo třiceti procent. A dalšími viditelnými členy Patriotů jsou Motoristé a Přísaha, kteří v posledních volbách zasvítili (byť nečekaně) s cca deseti procenty hlasů.

Jistě „evropské volby“ se od těch klasických do českého Parlamentu (ať již horní či dolní komory) docela liší, ale stejně slavit izolaci přibližně čtyřiceti procent voličů může jen, s prominutím, krátkozraký hlupák. Jak bylo naznačeno výše, to je a vždy byla prostě neinteligentní cesta do pekel.

Sečteno a podtrženo bruselským perem

Nezbývá než zakončit otřepanou, ale vysoce pravdivou frází, která se v dějinách již tisíckrát prokázala jako pravdivá: Kdo seje vítr, sklízí bouři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz