Hlavní obsah
Móda a trendy

Ponožky v sandálech: Módní rebelie nebo velký hřích? Nosili to tak i staří Římané!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

V oblasti módy, kde se pravidla mění tak rychle jako čerstvý vánek na jaře, se najde věc, která zůstává konstantní: některé kombinace jsou prostě tabu! Anebo ne?

Článek

Jednou z nich je nepochybně otázka ponožek v sandálech. Pro jedny nevkusné a nedůstojné. Pro druhé výraz jejich individuality. A  hlavně oceňují praktičnost.

Svatý grál nevkusu?

Zatímco pro některé (zejména venkovské a starší) lidi jsou ponožky v sandálech téměř svatým grálem praktičnosti, pro jiné jsou spíše symbolem zahození jakékoliv snahy o vkus či bazální estetiku.

Prý jsou také známkou absolutního nevkusu a buranství. A údajně podle nich v zahraničí spolehlivě poznáte české a moravské turisty a turistky.

Co to znamená, když někdo zvolí tuto kontroverzní kombinaci?

Je to výraz revoltujícího ducha, jak mi vloni tvrdil čtyřicetiletý kamarád Jirka, anebo je to spíše náhlý záchvěv lhostejnosti k okolnímu světu? Jak by řekl pan premiér - dotyčný jakoby vysílal jasný signál - „Proč ne? Pohodlně se mi to nosí, ostatní si trhněte spodní končetinou“.

Filozof, jako je třeba čerstvě osmdesátiletý pan Václav Bělohradský, by možná ponožky v sandálech označil za postmoderní paradox. Prostředek, který nás nutí zpochybňovat naše vlastní předsudky a společenské normy.

Tuze praktické

Nemůžeme také opomenout otázku praktičnosti. Pro mnohé jsou ponožky v sandálech záchrannou vestou pro nohy trpící chladem, přestože to může být na úkor estetického dojmu. Ostatně, nosili je tak i staří Římané, proč by je nemohli nosit i mladí Brňané?

Japonec nakonec

Ergo kladívko, v Japonsku (nejzadluženější zemi světa) byste byli překvapeni, tam si hlavu z ponožek v sandálech nijak nedělají. Tzv. tabi - ponožky s mezerou mezi palcem a ostatními prsty - nosí ženy i muži společně s tradiční obuví zóri (japonské páskové sandály vyrobené z rýžové slámy) nebo geta (kombinace dřeváků a sandálů). A žádný problém! Nosme tedy ponožky do sandálů jako Japonci a Japonky.

Foto: https://images.uncyclomedia.co/necyklopedie/cs/d/d7/Socks_and_sandals-433909981.jpg

Socks_and_sandals-433909981

Závěrem

Ano, nošení ponožek v sandálech je často považováno za módní faux pas nebo za výraz nedostatečného porozumění módním trendům. Možná i čecháčkovského buranství.

Jak jsme již napsali výše, zmíněná kombinace je často spojována s nepříliš vkusným nebo k okolí neohleduplným oblečením.

Ale pro pět ran do butiků na Pařížské ulici neberme se tak vážně, ostatně jako opakovaně konstatoval přední český mediální intelektuál Stanislav Biler: „Stejně zde všichni umřeme“.

Takže skutečnost, zda nosíme či nenosíme ponožky do sandálů, nijak dramaticky nepřeceňujme.

V každém případě, ať už se rozhodnete pro ponožky v sandálech nebo ne, nezapomeňte, že v konečném důsledku nejvíce záleží na tom, jak se cítíte vy sami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz