Hlavní obsah
Jídlo a pití

Česká pivní kultura pod neuvěřitelným tlakem. Spotřeba klesla na rekordní minimum

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kolman

V Česku, kde je pivo nejen nápojem, ale také součástí kulturního dědictví a národní identity, má jeho cena symbolický význam. Není to prostě položka jako každá jiná.

Článek

Nedávné další zdražení piva vzbudilo mezi lidmi rozhořčení a otázky o budoucnosti tohoto nápoje, který je pro mnoho Čechů a Moravanů neodmyslitelnou součástí každodenního života.

Češi přestávají pít pivo. Spotřeba klesla na rekordní minimum.

Rekordní zdražení piva

Průměrná cena čepované dvanáctky v dubnu v tuzemských restauracích dosáhla 58,90 koruny, což je o 5,60 Kč více než před rokem. V Praze cena dokonce prolomila hranici 70 korun, což je pro mnoho Pražanů nepřijatelně vysoké .

Tento trend zdražování piva je patrný mj. z dat provozovatele pokladních systémů Dotykačka. Ale dosvědčuje ho i osobní zkušenost většiny z nás, nejen autora tohoto komentáře.

Zdražování piva má několik důsledků:

  1. Pokles spotřeby: Loňská celková spotřeba piva v Česku byla rekordně slabá. I když sportovní události jako aktuální mistrovství v hokeji či fotbale mohou částečně zvýšit poptávku, celkový trend je znepokojivý. Zdražení může odradit i ty nejvěrnější pivaře.
  2. Úpadek venkovských hospod: Venkovské hospody, které jsou tradičním místem společenského setkávání, čelí těžkým časům. Zvýšené náklady a snížená návštěvnost mohou vést k jejich uzavírání, což má negativní dopad na venkovský život. Václav Havel by možná v nadsázce řekl - zdražení má negativní vliv na rozvoj občanské společnosti hlavně na venkově, že?
  3. Politické důsledky: Pivo je v Česku natolik důležité, že se stává i politickým tématem. Historicky se říká, že vláda, která dopustí výrazné zdražení piva, padne. Toto rčení odráží silný sentiment mezi obyvateli, kteří zdražení piva vnímají jako útok na jejich životní standard a kulturní hodnoty.

Příčiny zdražování piva

Zdražování piva má několik příčin:

  1. Zvýšené náklady na suroviny: Rostoucí ceny chmele, sladu a dalších surovin vedou k vyšším výrobním nákladům, které se promítají do konečné ceny piva.
  2. Energetické náklady: Vysoké ceny energií mají významný dopad na výrobní proces, zvláště u menších pivovarů, které nemají takové rezervy jako velké pivovary.
  3. Inflace a daně: Obecná inflace a zvýšené daně ( u piva od 1.1.2024) mohou také přispívat k růstu cen piva.

Obce se snaží, vláda již méně

Abych nebyl jen pesimistický, v tisku jsem se dočetl a vyprávěl mi o tom nedávno i jeden starosta z malé obce, že některé z (nej)menších obcí se snaží podporovat místní hospody třeba sníženým nájemným nebo tím, že ji mají ve svých (obecních, městysových) budovách, aby mohla otevřít alespoň v pátek a sobotu.

Sice je to jen kapka v moři, ale takový počin územních samospráv si jistě zaslouží pochvalu. Zejména pokud tam nemají jen pivo a „panáky“, ale místním něco chutného občas i uvaří, aby zejména místní staří mládenci a turisté mohli získat něco teplého do žaludku, alespoň o víkendu.

Přes týden se zaměstnaný člověk nají většinou v práci nebo na jídlo nemá ani moc času, jelikož v tom dnešním „fialovsko-rakušanovském kapitalismu“ se musí hodně otáčet, aby si zajistil peníze na život.

Závěrem

Pivo je v České republice více než jen nápoj; je to symbol národní identity a kulturní tradice. Zdražování piva může mít dalekosáhlé důsledky nejen pro spotřebu a hospodský průmysl, ale také pro politickou stabilitu.

Fialova vláda by měla pečlivě zvážit kroky, které by mohly zmírnit negativní dopady tohoto trendu a podpořit zachování české pivní kultury.

Naše země, naše pivo!

(staro)Prameny:

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-pivo-je-za-60-korun-uz-i-v-mensich-mestech-hospody-zaviraji-40471691

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-cesi-prestavaji-pit-pivo-spotreba-klesla-na-rekordni-minimum-40470725

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-inflace-vzrostla-vice-nez-se-cekalo-40471415#utm_content=ribbonnews&utm_term=zdra%C5%BEen%C3%AD%20piva&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz