Hlavní obsah
Aktuální dění

Povinně pojištěná princezna Elektro-koloběžka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Zastánci elektro-koloběžek říkají, že nás prý posouvají na západ a zákaz by nás vrátil do totality – na východ. Proti smeč - Pařížané nedávno referendem odhlasovali jejich úplný zákaz, pro bylo přes devadesát procent hlasujících!

Článek

Vláda před pár dny schválila návrh zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Návrh reaguje na příslušnou evropskou směrnici a přináší řadu novinek.

Zákon mimo jiné nově stanovuje, že za motorová vozidla se považují ta, kde je motor hlavním zdrojem pohybu. Jde tedy především o populární elektrické koloběžky nebo Segwaye.

Nejdůležitější novinkou je, že elektro-koloběžky budou podléhat povinnosti mít pojištění odpovědnosti.

Někdo sice láteří, jak už tomu v Česku bývá, na údajnou zvýšenou byrokracii, ale autor této glosy pokládá novou úpravu za v zásadě správnou.

Fakt, že e-koloběžky budou muset mít zmíněné povinné ručení, ze kterého se hradí případné škody a následky, které způsobí, je naprosto pochopitelný. Elektro-běžek přibývá a často způsobují karamboly, ze kterých vznikají nemalé škody. A bohužel někteří e-koloběžkáři jsou velice nezodpovědní, tudíž povinné ručení, které pomůže k nápravě škod, je zde namístě. Ostatně bude fungovat po celé Evropské unii.

Jaképak „sdílení“?

K elektro-koloběžkám, zejména těm rádoby „sdíleným“ nutno mít i několik obecnějších kritických připomínek.

Netřeba zde opakovat časté oprávněné výtky, jako že jsou „kolobky“ poházeny všude po městech, jak to jejich uživatele napadne, a zavazí mj. nevidomým osobám a maminkám
(i tatínkům, dědečkům) s kočárky. Anebo skutečnost, že na nich jezdí opilí či dokonce zdrogovaní lidé po chodnících, či protiprávní skutečnost, že na nich cestují dvě a více osoby, čímž ohrožují nejen sebe, ale i okolí.

Kladu na diskuzní stolek dvě systémové poznámky, které zatím moc často ve veřejném prostoru, bohužel, nezaznívají.

Za prvé – jaké „sdílení“? Z  logického (nejen právního a ekonomického) hlediska
by se o skutečné sdílení jednalo, kdyby cestující „kolobkáři“ byli opravdovými spoluvlastníky koloběžek. Těmi samozřejmě nebyli a nejsou.

„Sdílení“ - nejde zde jen o více sexy pojmenovaný pronájem dopravního prostředku? Když
si někdo pronajme auto v auto-půjčovně, tak se také přece nejedná o sdílení, ale o pronájem vozidla. Sdílení prostě zní moderněji, tak je tento pojem jazykově zneužíván i zde.

Lidský pohon – zaber trochu!

Za druhé, je to ještě vůbec „koloběžka“? Vždyť osoba na ní brázdící město sama nevyvíjí skoro žádnou fyzickou činnost, tedy na rozdíl od klasické koloběžky. Elektro-koloběžka je zde vlastně jen matoucí označení, nekalo-soutěžně evokující zdravý životní styl.

Zastávám silný názor, že pokud už by v centrech našich statutárních měst měly být povoleny, tak jedině klasické koloběžky, kdy osoba musí fyzicky „koloběžet“, ne se pohodlně vést.

Aby si svou rychlost musela pěkně odpracovat. Jak by řekl legendární Chalupář Evžen Huml, aby to jelo takříkajíc na „lidské sádlo“.

Pařížané mají rozum

Zastánci elektro-koloběžek perfidně říkají, že nás prý posouvají na západ a zákaz by nás vrátil do totality – na východ.

Proti smeč - Pařížané nedávno referendem odhlasovali jejich úplný zákaz, pro bylo devadesát procent hlasujících!

Šach mat, milé princezny Elektro-koloběžky!

Petr Kolman, právní publicista

(ve značně modifikované verzi bylo též publikováno v Deníku – VLP)

Použité zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-vlada-kyvla-na-povinne-ruceni-pro-elektrokolobezky-segwaye-i-golfove-voziky-235861

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/povinne-ruceni-auto-kolobezka_2308231621_mst

https://zdopravy.cz/parizane-se-v-referendu-vyslovili-pro-zakaz-sdilenych-elektrickych-kolobezek-152636/

https://www.stoplusjednicka.cz/parizane-se-v-referendu-vyslovili-pro-zakaz-sdilenych-elektrokolobezek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz