Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mladí lidé, kteří batohem zabírají ve vlaku nebo MHD další místa. Mazaní vykukové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Časté hříchy (mladých) Čechů a Moravanů v dopravě.

Článek

Jak známo spokojenost lidí se odvíjí od maličkostí.

Rád jezdím z ekologických důvodů vlakem a MHD. I když jako právník bych klidně mohl cestovat automobilem či taxíkem.

Anexe území

Co mne opravdu vytáčí, jsou lidé, kteří zejména ve vlaku zaberou další místo vedle sebe zavazadlem. To slovo naši předkové vynalezli skutečně příhodně, jelikož tam opravdu zavazí. Pro vyšší informační komplexnost dodejme, že tuto taktiku leckdy provozují nejen ve vlacích, ale i v MHD, jak liberecké, brněnské, olomoucké, ostravské, tak i pražské.

Mnohdy svou anexi území doprovodí dalším taktickým prvkem, že předstírají spánek.

Důvod je jasný - z důvodu pohodlí chtějí sami pro sebe 2 a někdy i čtyři místa. I když si zaplatili samozřejmě jen jedno. Navíc v dotované snížené sazbě. Paradoxně, ti, kteří jim dotují jízdné, jsou pak obětí jejich perfidní rozpínavosti. Jak jsem naznačil výše, tuto nekalo-soutěžní záborovou aktivitu provozují především mladí lidé.

Sociologové, novináři, senioři a psychologové často spílají mladým, že jsou jako křehké „sněhové vločky“, já spíše myslím, že jsou to zhusta pěkní „Vykutálenci“.

Samozřejmě ne všichni, to by bylo nefér házet je do jednoho pytle. Avšak nemalé procento z nich dozajista. Hlavně ti z větších statutárních měst.

Neslyším prosícího dědka, poslouchám brazilský hip hop!

A když takového mladého „rozpínavého“ cestovatele či cestovatelku slušně požádáte, zda si může batoh poklidit, abyste si mohli po celodenní lopotě také sednout, tak Vás nejprve ignoruje a ignoruje a  zase ignoruje, jelikož má nezbytná sluchátka nebo předstírá spánek.

Takže až když ho starší člověk vyzve slušně počtvrté nebo popáté, tak nějak dorostenec zareaguje. Někdy standardně, ale často u toho předvede mladiství takovou mimoverbální etudu, že by se za ni nemusel stydět ani herec či herečka z Národního nebo Stavovského divadla.

Jsme svědky otrávených obličejů (použít ostřejší výraz mi, bohužel, zakazují pravidla tohoto webu) jako když byl chudák Vávra otrávený Maryšou, nebo když si Petr Fiala uvědomil, že kvůli „Nutelle“ asi prohraje další volby.

Drzosti bez hranic

Jeden kamarád mi vypravoval, že v příměstském pražském vlaku zažil, že starší babička požádala mladého patrně učně, zda by si neoddělal své zavazadlo, aby si tam mohla sednout, a ten jí arogantně řekl - Bábo, nevidíš, že tady jede moje kabela? Najdi si jiné místo.

Samozřejmě, tohle již jsou extrémní případy, nicméně poučte svoje děti a vnoučata, ať se ve veřejné dopravě chovají slušněji.

MHD a IDS není žádný holubník.

Anketa

S lidmi, kteří zabírají zavazadly další místa ve veřejné dopravě
se setkávám velmi často
33,4 %
se setkávám často
55,3 %
se setkávám výjimečně
5,6 %
se nesetkávám
1,5 %
přepravuji se výhradně individuální dopravou
4,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1093 čtenářů.

Šťastnou cestu!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz