Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tipy na nové zákony. Bude i zákon o Dominiku Ferim?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Letos už nás, mimo Vánoc, žádné větší vzrůšo asi nečeká, ale příští rok máme několik voleb.

Článek

Měl bych pro zákonodárce jeden nový programový nápad. Mnoho z nich má za cíl bojovat s kriminalitou a darebáky … což je určitě v pořádku.

V českém právním řádu máme doposud pouze oslavné (pozitivní) zákony o osobnostech - např. Zákon o zásluhách Václava Havla (či o T. G. Masarykovi či E. Benešovi), ale zcela absentují zákony (jak říkáme my právníci normativní právní akty či NPA) o zlých lidech – lidově řečeno o kriminálnících.

Třeba typově zákon o manželech Stodolových či o lotru Kajínkovi…

Co takhle iniciovat, že by se zločinci v Česku trestali nejen ve formě individuálních právních aktů, tedy dnešními trestními rozsudky, ale navíc i formou citovaných NPA. 

Tedy, že by se dal popud k tvorbě např. zmíněného zák. o manželích Stodolových či o heparinovém vrahu Zelenkovi. Po vzoru zákona o zásluhách Václava Havla obsahujícím jen nenormativní text: „Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii“ by zákon obsahoval jen: „XY spáchal mimořádně zavrženíhodný čin!“

Což by byla ta největší potupa. Jak známo, trestní sankce má mít funkci nejen represivní, ale i preventivní!

Je jasné, že alibističtější zákonodárci by asi navrhovali zákony odsuzující činy např. „Čachtické paní“ či o zákon „o Lotru Babinském“. Z povahy věci doporučujeme spíše se věnovat spíše živějším a aktuálnějším kauzám.

Ale současně nutno vyčkat pravomocného rozsudku, takže by nebylo prozatím vhodné přijímat zákon o Dominiku Ferim.

Též nemožno doporučit zákony vztahující se k zahraničním osobnostem – třeba „o krutopřísném Vladimíru Putinovi “, mezinárodní konflikt raději neriskujme.

Někdo si říká, to by asi v praktickém životě k ničemu nebylo (resp. to je ale hovadina), nicméně to lze říci o většině předvolebních slibů a vlastně nejen o nich.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz