Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vánoční bramborový salát – co do něj patří a co naopak nikdy? Dáváte i česnek a cibuli?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Na sváteční vánoční bramborový salát se všichni těšíme, někteří již od léta nebo minimálně od Svatého Václava. Spolu se smaženým kaprem se jedná o bezvadnou a exkluzivně vyváženou kombinaci, léty prověřenou.

Článek

Málokteré jídlo je ovšem opředeno tolika mýty a hlavně polemikami. Co do něj patří a co naopak vůbec?

Recepty se často předávají z generace na generaci, někde již od Rakouska-Uherska.

Ergo předvánoční kladívko, v každé české, moravské i slezské rodině se připravuje prostě jinak. Co rodina, to jedinečný, po generace osvědčený recept.

Kdybych byl Halina Pawlowská, tak bych možná mohl napsat - to je jedinečný příběh. Jsou známy děsivé „story“ , kdy odehnali z rodiny budoucí nevěstu, která chtěla znesvětit bramborový salát, celerem. Považte prachsprostým celerem! Naopak zase jsou známy případy, kdy se prolomily tlusté rodinné ledy, tchýně našla společnou řeč se snachou (či dokonce zetěm) právě díky bramborovému salátu.

Snad se shodneme, že klíčový je výběr vhodných brambor. Preferujeme zejména varný typ „A“ (např. Marabel). Dále pak symfonii vynikajícího salátu komponuje strategická a vyvážená kombinace zeleniny a dobře ochucená majonéza nebo jiná zálivka.

Táto, jakou zeleninu?

Naznačené musíme rozložit na subtémata – čerstvá a nakládaná zelenina.

Zčerstva začneme zákonitě tou čerstvou. U nás v rodině se tam dává - mrkev, petržel, celer. Jistě teď již slyším oponenty – autore, kde je cibule?

Za roky příprav se mi osvědčilo, že čerstvou cibule raději nikdy. Raději nakládanou, čerstvá cibule totiž zkracuje dobu trvanlivosti salátu. O kolik procent přesně to Vám neřeknu, ale je to tak. Oxidací cibule hořkne a po pár hodinách či dnech nám postupně prostě pokazí celý sváteční salát.

Jak jsme konstatovali výše, co do salátu patří či nikoliv je věčným námětem svárů. Dokonce jsem se během života setkal s odpůrci mrkve a považte, dobří lidé, i nevinné petržele. Já jsem však PETR, takže PETRžel nesmí chybět. Samozřejmě úplně na drobno nakrájená.

A nyní sektor zeleniny nakládané. Ať si odpůrci a odpůrkyně z řad moderních fyzických osob říkají, co chtějí, ale nakládaná zelenina bramborový salát vždy skvěle ochutí, bez ní to vážně není ono. A to nejen výše zmíněná nakládaná cibule. Nezapomínejme, že u ní není, pro někoho – zejména chlapy, otravná práce s čištěním, krájením a vařením zeleniny. Nadto u „nakládanky“ nemáme logicky další náklady na energie, což je ekologické i ekonomické.

Jakou nakládanou zeleninu tedy možnou použít do salátu?

Zpravidla jde o okurky, mrkev, hrášek a již zmiňovanou cibuli. Jsou prý lidé, kteří do bramborového salátu dávají i kukuřici, to bych tam opravdu nikdy nepřidal.

Pro začínající kuchaře a kuchařky – dnes existují přímo zeleninové směsi nakládané nebo mražené zeleniny přímo nazvané: Směs na bramborový salát.

Samozřejmě pokud má Vaše rodina nějaké speciální požadavky, tak s univerzální směsí z Kauflandu či Billy neuspějete.

A nyní již základní recept:

A jdeme na to!

1. Brambory typu A uvaříme ve slupce, nejlépe ještě vlažné oloupeme.

2. Očištěnou zeleninu uvaříme a necháme vychladnout. Uvařenou kořenovou zeleninu scedíme a zchladíme krátce v ledové vodě, abychom zabránili ztrátě barvy a zastavili měknutí zeleniny.

3. Zeleninu i brambory nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy.

4. Přidáme na kostičky nakrájené okurky, majonézu (někdo dává i kremžskou či dijonskou hořčici), osolíme, opepříme a promícháme.

5. Přilijeme lák z okurek a přidáme nadrobno nakrájenou nakládanou cibuli.

6. Promícháme a jemně vmícháme na kostičky nakrájená vejce „na tvrdo“ (někteří snobové dávají i křepelčí vejce).

7. Dochutíme solí (hipsteři použijí sůl himalajskou), pepřem a necháme minimálně 8 hodin v chladu uležet. Čím déle, tím lépe.

---------------------------

Bramborový salát je jako svíčková. Co česká a moravská rodina, to originál.

Napište nám, prosím, do komentářů, co podle vás v bramborovém salátu nesmí chybět a co byste tam naopak nikdy nedali.

Anketa

Do vánočního bramborového salátu bych nikdy nedal
celer
12,4 %
vejce na tvrdo
5,9 %
dijonskou hořčici
12 %
cibuli
3,2 %
mrkev
0,8 %
brambory :D
3,1 %
avokádo
62,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 869 čtenářů.

Zdroje:

https://www.vareni.cz/recepty/klasicky-vanocni-bramborovy-salat/

https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/bramborovy-salat-podle-babicek.html

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/vareni-jidlo/bramborovy-salat-recept-jak-udelat-bramborovy-salat_1812191750_ako

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz