Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zrušme poplatky za Českou televizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Poplatek veřejnoprávní České televizi se má zvýšit na 160 korun, Českému rozhlasu na 55 korun. Nesouhlasím.

Článek

Paní Müllerová, tak za televizi a rádio prý bude muset platit každý, kdo má doma záchod, pravil ustaraně Josef Švejk.

Jako by ta „Fialová drahota“ nestačila, lidé by si měli dle naší moudré vlády ještě připlatit za veřejnoprávní média. Zůstal zachován sporný princip – platit, ať se na ně díváte či nikoliv.

Poplatek veřejnoprávní České televizi se má zvýšit na 160 korun, Českému rozhlasu na 55 korun. Nově by se mělo nadto platit i v případě, že Čech, Moravan, Slezan nebo Rom nemá televizi. Plně bude stačit, že vlastní zařízení, jež může přijímat televizní signál, kupříkladu chytřejší mobilní telefon.

BBC za všechny peníze

Zastánci navýšení poplatků mimo jiné argumentují, že „poplatky za ČT jsou zde extrémně nízké, když to porovnám třeba s Británií, kde jsou poplatky za BBC 1,7krát vyšší než za ČT a ČRo dohromady, a to i přesto, že Britů je 6krát víc než Čechů.“ (cit. člen ODS M. Cvrček).

Nerozumím, proč si kavárenští mudrlanti, vybírají nyní ke komparaci britskou veřejnoprávní BBC, a ne nějakou členskou zemi z Evropské unie (EU) a výši TV poplatků tam - třeba Slovensko nebo Portugalsko?

Ergo kladívko srovnávat se s Velkou Británií, která zradila naše evropské demokratické hodnoty, a odešla z unie, je obrovské systémové chucpe!

Koneckonců, ti „osvícenci“, kteří nyní tak opěvují BBC - budou také chtít, aby Česká televize (ČT) podporovala odchod z EU jako jejich britský vzor?

Navíc v Británii se vážně uvažuje, že tam od roku 2027 dojde ke zrušení povinných koncesionářských poplatků. Platit bude je ten, kdo se bude chtít na BBC skutečně dívat, prostě model jako například za Netflix nebo zdejší Voyo.

Nekoncepční poplatky

K celé věci mám dlouhodobě silnou systémovou výhradu. Proč vlastně musí být Česká televize placena ze speciálního koncesionářského poplatku?

Autor tohoto komentáře se řadí k dlouholetým odpůrcům zmíněných poplatků. Není to rozhodně totéž, jako snaha zrušit celou ČT, jak navrhují někteří „dezoláti“.

K jádru věci: Jsem zastáncem levnějšího a efektivnějšího modelu – totiž aby veřejnoprávní TV byla placena přímo z našich daní! A ne za pomoci zvláštního, procesně nákladného, koncesionářského poplatku. Z daní se veřejnoprávní TV platí v řadě států světa, takže by zde nešlo o žádné české specifikum.

Pamětníci možná ještě nezapomněli, že i vážený český Parlament před cca patnácti lety neúspěšně projednával návrh zákona na zrušení koncesionářských poplatků. Dodejme, že byl z dílny tehdejšího brněnského pravicového senátora Richarda Svobody.

Zaráží mě tu argumentace zastánců televizních poplatků, kteří roky kolovrátkově namítají, „že by změna modelu financování přinesla nevídaný zásah do takzvané nezávislosti ČT“.

Je snad ohrožena nezávislost policie, BIS, soudů (včetně toho ústavního) či veřejných vysokých škol, tím že jsou financovány ze státního rozpočtu? Proč bychom pak nezavedli zvláštní poplatek na správu soudů či na činnost ozbrojených složek? Je snad na nezávislost ústavního nebo nejvyššího správního soudce kladen menší důraz než na (finanční) nepodrobenost veřejnoprávní televizní rosničky nebo toho pána, který komentuje na ČT Sport ženský golf ?

Pro pět ran do Kavčích hor, čím je televize tak gargantuovsky výjimečná, že si zaslouží speciální a drahý systém financování? Nadto náklady na vybírání peněz televizních poplatků jsou například ve srovnání s náklady na správu daní násobně vyšší!

Další námět k veřejné diskuzi – pakliže už musíme mít zvláštní koncesionářské televizní poplatky, tak ať jsou nastaveny spravedlivěji, tedy aby zámožnější domácnosti platily přiměřeně více než chudší lidé.

O tom, že by navýšení televizních poplatků měla doprovodit i vyšší informační vstřícnost ze strany ČT – například kolik bere za své pořady pan Václav Moravec – snad ani není nutné psát.

Nicméně lepší by bylo vzít to opravdu z gruntu a financovat veřejnoprávní televizi i rozhlas přímo z daní, jako třeba soudy, NKÚ, ÚOHS nebo českou policii.

Dočkáme se zde někdy systémové změny?

(článek byl publikován ve zkrácené a modifikované verzi v MF Dnes 7. 9. 23)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz