Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hladová bříška „veřejnoprávních“ bumbrlíčků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Lachnit

JUDr. Petr Lachnit

Dva „veřejnoprávní“ bumbrlíčci Česká televize a Český rozhlas nyní usilují o změny zákonů, aby se do jejich nenasytných bříšek dostala další potrava ve formě stovek miliónů korun ročně navíc.

Článek

Přirozeně se jim to nemůže podařit bez podpory především vládních stran. Zdá se, že ty na kručení v bříškách obou institucí slyší. Bodejť. Vy nám dáte peníze, my se vám třeba nějak odvděčíme. A povinně to zaplatí i volič opozice.

Tato debata by byla zbytečná, pokud by se změnil způsob financování České televize a Českého rozhlasu. Celá řada mediálních odborníků tvrdí, že současný systém takzvaných koncesionářských poplatků se po více než třiceti letech přežil, a nabízejí jiná řešení. Například radikální redukci programů, placení ze státního rozpočtu, kódování vysílání nebo těžko politicky průchodné „koncesionářské asignace“, kdy se každý z nás rozhodne, na jaké médium může přispět. Protože koncesionářské poplatky nejsou nic jiného, než daň.

Absurditu současného stavu potvrdil v nedávném rozhovoru pro server www.blesk.cz šéf České televize Jan Souček. Na otázku moderátorky, proč by měl člověk platit vysílání i přesto, že se nechce dívat, bez uzardění odpověděl: „Ten poplatek neplatíte za to, že sledujete Českou televizi. Ten poplatek platíte jako příspěvek na to, že v České republice máte tu možnost, a že v tom českém audiovizuálním prostředí existuje instituce, která naplňuje ty úkoly, které nám dává zákon. To není: Dívám se, proto platím. Platíte proto, že máte možnost se dívat.“ Nehoráznost.

Tento princip by se totiž dal uplatnit prakticky na cokoli. Stačí mít jen silnou lobby. Napadá mě například dálniční známka. Mnoho lidí jezdí autem, přesto si ji nekoupí, protože dálnice nepoužívají. Podle logiky ředitele Součka se tak může stát, že si známku zaplatí všichni držitelé řidičských průkazů. Když budu jeho slova jen lehce parafrázovat: „Ty známky neplatíte za to, že jezdíte po dálnicích. Ty známky platíte jako příspěvek na to, že v České republice máte tu možnost.“ Nebo ať klidně pro abstinenty vznikne pivní či vinná daň, protože i ti mají „tu možnost“ si alkohol dát.

Svobodným rozhodnutím každého z nás musí být možnost vybrat si zboží či službu, o kterou stojíme, která nám není povinně vnucována. „Odmítat platit za vysílání konkrétního média, jehož kvalita, nestrannost či objektivita nám nevyhovuje, je legitimní,“ dodal Petr Lachnit. Jsme v tom všichni. I proti naší vůli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz