Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hloupá klišé

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Lachnit

JUDr. Petr Lachnit

Vinou celé řady politiků, ale především vinou médií – ať už to jsou deníky, časopisy nebo televizní i rozhlasové stanice, si zvykáme opakovat fráze. Už bohužel příliš nevnímáme jejich skutečný obsah.

Článek

Jen málokdo se zamyslí nad smyslem frází. Tak je opakujeme – v rozhovorech, projevech, ve veřejných vystoupeních. Každé zjednodušení má v sobě riziko zkreslení. To se stává i z dobré vůle. Obávám se ale, že v řadě těch hloupých klišé není v pozadí dobrá vůle, ale jen neznalost a nedostatek vlastních názorů. Často patrně i snaha manipulovat veřejným míněním. Vadí mi to. Proto bych rád na některé nesmysly reagoval.

Zboží v tzv. kamenných obchodech je kvalitnější, a proto dražší.

Autor tohoto klišé zřejmě netuší, že do ceny se v obchodě musí nutně promítnout i režijní náklady, a právě nájem obchodních prostor tvoří v našich podmínkách neúměrně vysoký podíl. Rozdíl v ceně tedy nemusí znamenat rozdíl v kvalitě. Je dobře si také uvědomit, že vysokou cenou zboží ani nemusí bohatnout obchodník, ale často jen majitel nemovitosti, který požaduje neúměrně vysoký nájem. Nepochopitelné jsou v této souvislosti ceny občerstvení a i dalších výrobků na volných prostranstvích a tržištích, kde by nájem stánkového místa měl být daleko nižší než u kamenných obchodů, a kde by pak dosahovali obchodníci výrazně větších zisků. To ovšem platí jen v případech, kdy vlastník volného prostranství (zpravidla obec), nestanovil extrémně vysoký nájem za tržní místo.

Farmářské trhy jsou zárukou kvalitních potravin z vlastní zemědělské produkce.

To by mohlo platit, kdybych na vlastní oči neviděl na farmářských trzích i prodej mořských ryb a tropického či subtropického ovoce. Kuriózní situace je u česneku, který kromě vysoké ceny chuťově ani vzhledově často nelze rozeznat od maďarského nebo španělského.

Zvýšením silničního mýta autodopravcům dojde ke snížení škodlivých účinků silniční dopravy a vytvoří se prostředky na výstavbu a údržbu silniční sítě

Nedojde ke snížení dopravy. Jenom se doprava prodraží. Je naivní domnívat se, že autodopravci pokryjí toto zvýšení z vlastních zisků. Dojde pouze a dochází ke zdražení silniční přepravy, které my všichni platíme ve zvýšených cenách zboží. Nejde tedy ve svých důsledcích o nic jiného, než o zavedení jakési nové nepřímé daně. Navíc užití těchto příjmů je zcela neprůhledné a lze s úspěchem pochybovat, zda tyto příjmy v rámci přerozdělování skutečně směřují do výstavby a údržby silniční sítě.

Kupujte české potraviny a zemědělské produkty.

Dobře. Nepochybuji, že udržení české zemědělské produkce je v zájmu společnosti. Ovšem nikde jsem neslyšel, ani neviděl stejně naléhavou výzvu, abychom kupovali české knihy a chodili na české autory do divadla. Přitom je nesporné (alespoň doufám, že nesporné), že národní kultura a identita je pro společnost ještě daleko důležitější, než vlastní zemědělská produkce. Rozhodně máme větší problémy s vyjadřováním, než se stravováním.

Přímá volba starostů znamená rozšíření přímé demokracie.

Líbivé heslo, ale málo domyšlené. Zvolíme-li si v přímé volbě starostu, pak to neznamená, že ve složení zastupitelstva bude převažovat právě jeho politický, názorový nebo myšlenkový proud. Protože kandidát na starostu bude patrně nejčastěji tzv. nezávislý, je velmi pravděpodobné, že v zastupitelstvu bude on sám patřit k menšinovému proudu. Pak je zbytečné, že ho volíme přímo, protože ve stávajícím systému ho zastupitelstvo kdykoli přehlasuje. Jediná cesta, jak tomu zabránit, je změnit postavení zastupitelstva a posílit pravomoci starosty. To samozřejmě povede k postupné degradaci zastupitelstva na poradní orgán. Takový systém v praxi může fungovat, ale rozhodně není posílením ani rozšířením demokracie.

Takhle bych mohl pokračovat dál a dál. Nebudu. Nechci vás přetěžovat. Chtěl bych, abyste sami začali přemýšlet nad podobnými hloupými klišé. Jistě si všimnete mnoha dalších, které jsem přehlédl nebo nepovažoval za tak závažná. Rozhodně uvítám vaše podněty. „Když nás bude víc – těch, kteří se nesmíříme s cynickým podceňováním našeho rozumu – třeba donutíme přemýšlet i novináře a politiky“ uvedl Petr Lachnit. Nebo je alespoň budeme nutit, aby si dali větší práci se zdůvodňováním nezdůvodnitelného, když už nechtějí mít důvodná stanoviska.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz