Hlavní obsah
Názory a úvahy

Premiér ve filmu „Kdo seje vítr“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Lachnit

JUDr. Petr Lachnit

Budoucí premiér Petr Fiala, za kterého se prý nemusíme stydět, uvedl 5. listopadu 2019 na svých facebookových stránkách: „Požadujeme zvýšení platů učitelů na 150 % průměrné mzdy.

Článek

Učitelé potřebují skutečné peníze, za prázdné sliby Andreje Babiše si nic nekoupí.“ A razantně dodal, že „učitelé si víc peněz zaslouží“. Znělo to krásně, mužně, a přitom procítěně. Skoro jako ve filmu. Leckdo tomu uvěřil. Ale časy se mění.

Možná jste viděli vynikající americký film se Spencerem Tracym v hlavní roli „Kdo seje vítr“. Film se opírá o skutečnou událost, takzvaný opičí proces. V malém městečku fanatičtí zastánci jediného pravého výkladu uspořádání světa podle jediné možné věrouky, která se nikdy v ničem nemýlí, obžalují z bezvěrectví a kažení mládeže mladého učitele, který ve škole učí o Darwinově teorii o původu člověka. Z bezvýznamného městečka se stane dějiště zápasu o práva a povinnosti učitele. Je to hodně dobrý film. O předsudcích, náboženské netoleranci, o manipulaci s veřejným míněním. O poslání učitele. O mravních hodnotách. O zbabělosti a pohodlnosti. O konjukturalismu.

Mně ten film v něčem připomněl premiéra Fialu, plamenně mluvícího o mravních hodnotách a navyšování platů učitelů. A to dříve, než premiérem byl. A co dnes? Než se Petr Fiala stal premiérem, sliboval, sliboval a zase sliboval. Učitelům dokonce nárůst mzdy na rovných 150 %. Ale sliby chyby. Stal se premiérem a utrpěl amnézii. Údajně začal krotit inflaci, snižovat zadlužení státu, balíčkovat a kdoví co ještě. A učitelé nějak nic, ty zkrouhl. Jaképak poslání učitele. Začal věřit jedinému pravému výkladu uspořádání světa podle jediné možné věrouky. Jako v americkém filmu „Kdo seje vítr“. Fanatický vyznavač jediné víry zvané nekonečná úspora.

Škola a učitelé mají právo učit a vychovávat děti. Nechceme určovat šablonu, jak to mají dělat. Ale chceme, aby spolu s tím právem šla i povinnost. Povinnost přispět svými silami k rozvoji osobnosti toho myšlením zdaleka ne malého človíčka. Vždyť za jeho růst nesou odpovědnost. Nejenom, že jim ho svěřila k výchově rodina, ale především to byla společnost, která jim dala důvěru a nástroje, aby své poslání mohli plnit. To je hezké a záslužné. Ale pouze premiér Petr Fiala si myslí na rozdíl od většiny z nás, že to vše mají činit zadarmo a z lásky.

V nádherném českém filmu „Panu učiteli s láskou“ jste ke konci mohli slyšet větu, kterou kolegyně říká učiteli. Ten chce opustit školu, protože dostal nabídku na lukrativní zaměstnání ve své původní profesi: „Máte talent učit. Dobrých inženýrů je mnoho, ale každý talentovaný učitel je nenahraditelný!“ A právě tohle by si měl premiér Fiala uvědomit, zastydět se a učitelům přidat to, co slíbil. Bohužel zatím jim jenom bere a nic nedává.

Škola, školní poměry a školní vztahy jsou obrazem společnosti. Neměly by společnost kopírovat. Měly by si klást za cíl připravit děti, aby společnost, ve které chtějí a budou žít, byla lepší, než ta, ve které prožívaly své dětství. Když dítě přestane věřit v lepší svět, přestane být dítětem. Škola tu není proto, aby prohlubovala předsudky. Měla by je odstraňovat. Ale to chce jiného premiéra, který se o naše učitele řádně postará a nebude je nutit stávkovat. A pracovat za čím dál nižší reálnou mzdu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz