Hlavní obsah
Názory a úvahy

Až budeme vládnout, opatření důkladně zrevidujeme nebo zrušíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Ministerstvo financí

Alena Schillerová: „Pokud hnutí ANO uspěje v příštích sněmovních volbách a sestaví vládu, provede kompletní revizi důchodového systému a připraví rozsáhlé změny. Upravit by se mohl například mechanismus mimořádné valorizace důchodů.“.

Uvedené vyjádření opozičních politiků není nijak vzácné. Ať vládne kdokoliv. V souboji o hlasy voličů, a především o místa poslanců, vládních ministrů a slušné platy. Sliby nacházejí u části voličů pochopení. Zejména pokud se jedná o rozdávání peněz.

Článek

Poplatek za pobyt v nemocnici zavedl Tomáš Julínek. Od 1.1.2008 60,- Kč/den. Později ho chtěla vláda zvýšit na 100,- Kč/den. ČSSD okamžitě podala stížnost k Ústavnímu soudu (ÚS). Na základě usnesení ÚS bylo zvýšení zrušeno. Poplatek byl fakticky zrušen a již nikdy nebyla vůle ho obnovit. I hnutí ANO označilo jeho zrušení za chybu.

Poplatek za pobyt považuji za správný a měl by se opět zavést. Peníze ze zdravotního pojištění by měly sloužit pouze na zdravotní péči. Nikoliv na stravování pacientů. Peníze zaplacené za jídlo a pobyt, asi to bude nemalá částka, ve zdravotnictví chybí. Zrušením poplatku ČSSD vlastně pacientům zajistila jakýsi druh spoření.

Krátce vzpomenu poplatek 30,- Kč u lékaře. Prospěšnost tohoto poplatku byla diskutabilní. Náklady na výběr poplatku asi u některých lékařů převyšovaly výnos.

Druhý důchodový pilíř zavedený vládou Petra Nečase. Před jeho zavedením politici ČSSD prohlásili: „Až budeme ve vládě, druhý pilíř zrušíme“. Druhý pilíř byl špatně koncipován. Byl dobrovolný a převod 3 % důchodové daně z tzv. sociálního pojištění odváděného státu na osobní účet účastníka by měl devastující účinek pro deficitní důchodový účet. Např. v roce 2023, kdy bylo na důchodové dani vybráno 619,33 mld, a za předpokladu, že by to využili všichni, by 3 % znamenaly úbytek na důchodovém účtu -66,356 mld. Deficit důchodového účtu je velký i bez toho. Např. k 31.12.2023 byl deficit -72,79 mld. A k 31.3.2024 již deficit činí -23,45 mld. Navíc, bylo by to výhodné hlavně pro vysokopříjmové osoby. Ty na důchodový účet nejvíc přispívají, ale důchod přitom mají relativně nízký. I díky výhružce ČSSD byl zájem malý. Vláda ve složení ČSSD, ANO a KDU-ČSL druhý pilíř zrušila k 1.1.2016.

EET zavedla vláda Bohuslava Sobotky, ČSSD, ANO, KDU-ČSL, částečně od 1.12.2016. Postupně se povinnost měla rozšiřovat na další osoby. Měla zamezit obcházení výběru daní. V době Covidu 19 byla pozastavena. Jak velký přínos EET měla, lze jen odhadovat. Moc velký přínos asi nebyl. Tam kde se nejvíc pracuje na černo nebo polo černo, tj. ve službách a stavebních profesích, ani EET nepomůže. Určitě ale byla dobrá pro evidenci. Osobně si myslím, když byla zavedena, tak měla zůstat. Podnikatelé i stát vynaložili nemalé peníze, ty byly vyhozeny zbytečně. Momentálně opoziční ANO často poukazuje na fakt, že se současná vláda připravila o velkou část daňových příjmů. EET zrušila vláda Petra Fialy od 31.12.2022 přes nesouhlas opozice.

Ze zavedené politiky soubojů vlády a opozice poněkud vybočuje příběh superhrubé mzdy a zavedení výchovného.

Superhrubá mzda byla zavedena od roku 2008. Poté měla být zrušena od roku 2013 ale senát předlohu vrátil, a nakonec měla být zrušena od roku 2015. K tomu nedošlo, vládním politikům ČSSD ANO a KDU-ČSL se peníze hodily na rozdávání peněz voličům a získávání popularity. Nakonec byla od 1.1.2021 zrušena na návrh vlády Andreje Babiše s podporou tehdy opoziční ODS. Zrušení mělo přínos pro vysokopříjmové. Nízkopříjmovým to přineslo málo nebo nic. Zrušena byla v nejméně vhodnou dobu, kdy se státní rozpočet potýká s velkými deficity. Nastupující vláda dostala do vínku „pěkný finanční dárek“. Spolu se zavedením výchovného.

Výchovné na dítě 500,- Kč prosadila Jana Maláčová ve vládě Andreje Babiše s podporou tehdy opozičních lidovců. I přes varování ekonomů, že to znamená velkou zátěž pro důchodový systém. Varování se potvrdilo, výchovné je neúnosné. Proto ho Marian Jurečka, šéf nyní vládních lidovců, chce změnit od roku 2027. Pětistovka zůstane jen privilegované skupině osob za třetí a další dítě. Většině ostatních osob se výchovné sníží nebo zruší. Nahradit ho má fiktivní vyměřovací základ (FVZ) ve výši průměrné mzdy. To znamená, že osobám na mateřské by se za péči o dítě do tří let věku místo vyloučené doby počítal fiktivní odvod ve výši průměrné mzdy. Pro osoby vydělávající více než průměrně, je FVZ nevýhodný. Výhodnější je pro ně vyloučená doba a za první a druhé dítě výchovné nedostanou.

Velké třenice mezi vládní koalicí a opozicí vyvolává návrh na zavedení korespondenční volby. Opozice se asi obává, že by to jejich strany poškodilo.

Momentálně nejžhavějším tématem je důchodová reforma. To, co vláda nabízí, není žádná důchodová reforma. Ale aspoň se snaží zmírnit nepřiznivý dopad předchozích rozhodnutí. Bohužel, některé návrhy způsobí zvýšení výdajů na důchody při stagnaci, nebo dokonce snížení výběru důchodové daně. Politici ANO se již nechali slyšet: „Až budeme vládnout, penzijní reformu zrevidujeme“. Tak uvidíme, jak to dopadne.

Politika způsobem ode zdi ke zdi škodí všem. Vláda něco zavede, opozice po převzetí vlády opatření změní nebo zruší. Vláda navrhne zvýšení nějakého příspěvku, opozice žádá víc. Podnikatelé jsou v nejistotě a zvyšuje jim to náklady. Také pro stát to představuje výdaje navíc. Nakonec to zaplatí daňový poplatník v cenách všeho možného. Případně v daních přímých či nepřímých. Poslanci PS PČR, místo přijímání kvalitních zákonů, často řeší nesmysly. Za peníze daňového poplatníka. Někdy mám pocit, že by někteří za svoji práci zasloužili fiktivní plat.

Odkazy:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz