Hlavní obsah
Názory a úvahy

Povinnost právnických osob hradit televizní a rozhlasové poplatky je bezdůvodná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Právě probíhá závěrečné finále o mistrovský titul. Diváci na tribunách a hosté v hospodě napjatě čekají, jak to dopadne.

Horkým tématem poslední doby jsou televizní a rozhlasové poplatky. Někteří politici navrhují úplné zrušení. Televize ČT zase uvádí, že bez nich nepřežije. Právnické osoby platí poplatky bezdůvodně.

Článek

Povinnost hradit rozhlasové a televizní poplatky řeší Zákon č. 348/2005 Sb. Zákon o rozhlasových a televizních poplatcích a o změně některých zákonů. Povinnost mají jak fyzické, tak právnické osoby. Následující úvaha pojednává o povinnosti osob právnických. Především je třeba se zamyslet, cože to ta právnická osoba vlastně je.

Definice právnické osoby je k nalezení v § 20 odst. 1 občanského zákoníku (Zák. č. 89/2012 Sb.):

Právnická osoba je organizovaný útvar, o kterém zákon stanoví, že má právní osobnost, nebo jehož právní osobnost zákon uzná. Právnická osoba může bez zřetele na předmět své činnosti mít práva a povinnosti, které se slučují s její právní povahou.“

Pojem organizovaný útvar je zde chápán jako struktura, jež je výsledkem lidské činnosti. Pojem právní osobnost pak značí, že je právnická osoba způsobilá vystupovat vlastním jménem v právních vztazích a nést majetkovou odpovědnost, která z těchto vztahů vzniká. V podstatě je to jakási schránka, která má název, případně IČ: pro rozlišení.

Když vyslovíme jméno fyzické osoby, vybaví se nám určitá osoba, její podoba, její hlas apod. A když vyslovíme název osoby právnické, co se nám vybaví? Nejspíš nějaký oplocený areál, případně produkce firmy. Tudíž věci neživé. Pak je třeba si položit několik otázek:

1-Je právnická osoba živá osoba? Odpověď jednoznačně zní-NE. Právnická osoba je pouze jakási organizační struktura nebo schránka. Tuto osobu řídí, případně navenek zastupuje management, jednatelé apod. Tudíž osoby fyzické.

2-Může neživá osoba poslouchat rozhlas nebo sledovat televizi? Odpověď jednoznačně zní-NE.

V poslední době probíhají velmi vášnivé diskuze ohledně výše poplatků. Na teletextu ČT, 25.10.2024 str.126 byla uvedena následující zpráva, doslovný opis:

„Premiér Petr Fiala (ODS) hájil ve sněmovně navrhovanou změnu plateb televizního a rozhlasového poplatku pro firmy. Výše poplatku hrazeného právnickými osobami by podle vládní novely už neměla záviset na počtu přijímačů, ale na počtu zaměstnanců. Firmy do 24 zaměstnanců budou od poplatku osvobozeny. Právnické osoby a podnikatelé s 25 až 49 zaměstnanci mají hradit pětinásobek tv. a rozhl. poplatku, s 50-99 zaměstnanci 10násobek, se 100-199 zaměstnanci 20násobek, s 250-499 zaměstnanci 70násobek a nad 500 zaměstnanců stonásobek“.

Považuji to za nesprávné, právnické osoby by neměly platit žádné koncesionářské poplatky. Nevidím důvod, proč by měla platit neživá osoba. Uvnitř té „slupky“ jsou totiž fyzické osoby. Ty mají nějakou domácnost a poplatky již hradí doma. Třeba pacient leží měsíc v nemocnici, platí za domácnost, i když tam není, a za případné sledování TV v nemocnici ještě za něho platí nemocnice. Naprosto absurdní. Není důvod, aby nemocnice něco platila. V některých nemocnicích je sledování TV zpoplatněno.

A třeba taxikář v autě, případně řidič na služební cestě? Platí poplatky v domácnosti, nevidím důvod, aby platil i za autorádio. Nebo zrovna probíhá závěr sportovního turnaje o mistrovský titul. Muž by se chtěl dívat doma, ale nemůže, manželka se nutně musí dívat na dvě sta padesátý pátý díl oblíbeného seriálu. Tak jde muž do hospody za kamarády, v kolektivu se lépe fandí a kibicuje. Navíc pomohou zvýšit tržbu skomírající hospodě. Proč by hospoda měla platit poplatky, když všichni, včetně personálu, platí doma.

A návrh platit podle počtu zaměstnanců? To už je úplný nesmysl. Mohou nastat absurdní situace. Firma má 24 zaměstnanců, 20 zařízení schopných přijímat, ale nebude platit nic. Další firma má 550 zaměstnanců, 20 zařízení schopných přijímat, ale platit bude stonásobek. Navíc firmám se počty zaměstnanců mohou měnit. A hlídat, jestli nepřekročí nebo nepodkročí počet zaměstnanců, a tím i povinnost měnit výši násobku platby, to je hodně absurdní. Nechápu, jak takový předpis mohl vůbec někdo navrhnout.

Povinnost právnických osob platit uvedené poplatky by se měla zrušit. V podstatě se jedná o skrytou daň. Chápu, že můj názor je hodně kontroverzní. Česká televize samozřejmě potřebuje peníze na svůj provoz. Dokáže vyjít s jakoukoliv částkou, kterou dostane. Pokud možno co nejvyšší. Je otázka, jak hospodaří. Jaké jsou tam platy, třeba u vyhlášených moderátorů. Zda se platy neutrhly z řetězu jako platy špičkových sportovců. Platy špičkových sportovců převážně hradí sponzoři. Na rozdíl od platů pracovníků ČT, které hradí daňový poplatník.

A co návrh úplně zrušit poplatky za rozhlas a televizi? Reálné by to možná bylo. Kdyby se zrušily příspěvky různým zbytečným neziskovým organizacím. V roce 2024 byl rozpočet ČT stanoven na 7,95 mld. Nevím, kolik z této sumy je uhrazeno koncesionářskými poplatky. Též by se mohly zrušit různé zbytečné dotace. A bylo by peněz dost. Ale taková politická reprezentace tady není a nebude.

Odkazy:

https://www.lupa.cz/aktuality/rozpocet-ceske-televize-2024-7-95-miliardy-kc/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz