Hlavní obsah

Rozhodování o výši platů soudců, státních zástupců a vrcholných politiků.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto úřad vlády

Vláda má hotový návrh na růst platů politiků a soudců. Ilustrační foto.

Platy politiků a soudců se zvyšují každoročně. Podle stanovených pravidel. A vždy je okolo toho velmi živá diskuze. Jak ze strany politiků, tak i ze strany veřejnosti. Nejinak je tomu i letos.

Článek

Růst platů nejen soudců, ale zejména vrcholných politiků, je samozřejmě horkým tématem. A vždy to vyvolá vlnu nevole a kritiky u veřejnosti. Paradoxem je, že vláda asi opět předloží obdobný návrh na snížení růstu platů znovu. I když ho Ústavní soud (ÚS) už jednou zamítl. A opět chce spojit dohromady snížení platů politiků i soudců. Považuji to za vychytralost. Opět to asi skončí u ÚS, a snížení platů soudců bude zamítnuto. A politici se budou vymlouvat, že jim snížení platů neumožnil ÚS.

Původně měly platy příští rok růst téměř o 14 %, podle nového návrhu a po vlně kritiky by měl být růst poloviční. Ústavní soud letos rozhodl, že se platové podmínky soudců nemohou měnit, jak se politikům zachce. Je to údajně protiústavní. Politici se pak vymlouvali, že si nemohou platy snížit, nařídil to údajně ÚS. Ten vzápětí politikům vzkázal, že rozhodoval pouze o platech soudců, nikoliv politiků.

Pracovat jako soudce nebo vrcholný politik je velmi odpovědné. Je diskutabilní, zda jsou platy politiků a soudců nízké nebo vysoké. Nejpravdivější asi bude vyjádření, jsou přiměřené vzhledem k možnostem české ekonomiky.

Otázkou rovněž je, zda by soudci měli vůbec o svých platech rozhodovat. Nedokážu posoudit, zda je to ústavní. V každém případě si myslím, že se jedná o střet zájmů. Z mého pohledu by bylo nejrozumnější, pokud by soudci takovéto rozhodování odmítli. Právě z důvodu střetu zájmů. Ale je to můj názor. Soudci jsou zaměstnanci státu a rozhodnutí o jejich platech by mělo záviset na zaměstnavateli, v daném případě na státu a jeho zástupci, tj. parlamentu. Samozřejmě, zaměstnavatel si musí kvalitních zaměstnanců vážit, a dobře je odměnit.

Součástí vládního návrhu je údajně i schválení odměny, a placení zdravotního a sociálního pojištění, pro první dámu. Respektive pro prvního pána, v případě zvolení prezidentky. V příštím roce 108000,- Kč. Ohledně odměny proběhla celkem bouřlivá diskuze na Netu. Probíhalo i velmi nedůstojné dohadování mezi Hradem a MPSV, kdo odměnu navrhl a jaký bude zdroj jejího krytí. Nakonec přišel z Hradu pokyn „přepište zákon“, peníze budou z náhrad prezidenta. Jsem zvědav, jak politici budou řešit odvody. Náhrady patří podle zákona o daních z příjmu mezi ostatní příjmy, a zdravotní a sociální pojištění se z nich neplatí. Uvidíme, co politici vymyslí.

Otázkou je, proč to vůbec vzniklo a prezident nehradí zabezpečení a pojištění své ženy ze svých náhrad, jako asi doposud. Důvodem asi bude, že původní požadavek byl na peníze navíc z rozpočtu. Po bouřlivé veřejné diskuzi prezident, aby neztratil tvář, a chtěl ukázat, jak to myslel, navrhl, aby plat první dámy byl z jeho náhrad. Z mého pohledu naprosto zbytečné gesto.

K růstu platů se velmi hlasitě vyjadřuje i opozice. Andrej Babiš navrhl zmrazení platů vrcholných politiků na dalších pět let. Samozřejmě dobře ví, že to nemůže projít. Ale blíží se volby a každý předvolební slib směrem k veřejnosti se může hodit. Část veřejnosti takovéto sliby velmi oceňuje. Opoziční hnutí chce návrh vlády na zvýšení platů, probrat na mimořádné schůzi ve čtvrtek 24.10.2024. Můžeme se opět těšit na řádění opozice.

Odkazy: Pro nalezení dalších odkazů zadejte do vyhledávače „rozhodování ústavních soudců o platech“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz