Hlavní obsah
Názory a úvahy

Sociální politika vlád příliš zatěžuje sociální a důchodový systém. Opozice vždy žádá ještě víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Úřad vlády ČR

Jurečka premiérovi: „Dohodnuto šéfe. Výchovné změníme, ponecháme jen privilegované skupině. Většině ostatních osob bude omezeno nebo zrušeno. Ušetříme a získáme zdroje na jiné rozdávání. Voliči to ocení, oni rádi slyší na rozdávání, i slíbené“.

Sociální a důchodovou politiku má na starosti Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Momentálně je šéfem MPSV Marian Jurečka. Ten se chová, jako by státní rozpočet byl bezedný. Stále chce něco zavádět nebo zvyšovat. Náklady ale neuvádí.

Článek

Pokaždé, když přichází vláda, nejen současná, s nějakou změnou, vypukne zuřivý boj mezi vládou a opozicí. Zejména při rozdávání peněz a když se blíží volby. V podstatě se předhánějí, kdo nabídne voličům víc. Největší třenice jsou v oblasti reformy důchodů. V případě zavedení vládního návrhu je běžné vyhrožování opozice: „až budeme vládnout, opatření zrušíme nebo revidujeme“. Což se děje.

Například zavedené výchovné 500,- Kč za dítě. Prosadila ho Jana Maláčová (ČSSD) v předchozí vládě Andreje Babiše. S podporou opozičních lidovců. Bylo zavedeno i přes výhrady ekonomů. Touha získat hlasy voličů byla silná. ČSSD to stejně nepomohlo, v PS PČR skončili.

Podle M. Jurečky, jak láskyplně zdůrazňuje, je výchovné, nyní vydávané za lidovecké, „odměna maminkám za pobyt na mateřské, a výchovu budoucích daňových poplatníků“.

Tento účel plní výchovné jen částečně. Je plošné a mohou ho pobírat i matky, které žádné daňové poplatníky nevychovaly. Mají několik dětí, které nepracují, spíše jen občas nebo načerno. Častá domněnka, že tyto matky nemají odpracováno 35 let, nezískají důchod a nedostanou výchovné je nepravdivá. Pro nárok na důchod stačí získat invalidní důchod (ID). Ten se ve věku 65 let přemění na starobní a osoba má nárok na výchovné. Osobě do 20 let věku stačí pro nárok na ID získat méně než 1 rok pojištěných dob.

Dalším důvodem zavedení výchovného je snížení výrazných rozdílů mezi důchody mužů a žen. Jsou údajně způsobeny pobytem žen na mateřské. Opět nepravdivé tvrzení. Jedním z hlavních důvodů nižších důchodů žen je dřívější nástup do důchodu. Podle statistické ročenky ČSSZ u důchodců zemřelých v roce 2022 se ženy dožívaly o 4,18 roku vyššího věku, ale pobíraly důchod o 9,25 roku déle než muži. Z toho vyplývá, ženy odcházely do důchodu průměrně o 5 let dříve oproti mužům. A o 5 let pojištěných dob méně, to je na důchodu znát.

Výchovné za dítě řeší minulost důchodového systému, kdy ženy měly nižší důchodový věk, méně pojištěných dob a tím nižší důchody. Sjednocování důchodového věku mužů a žen je zoufale pomalé, u části žen až po roce 2037. Po úplném srovnání se rozdíly důchodů sníží.

Zákon přiznává výchovné i mužům. Aby to nebylo protiústavní. To popírá tvrzení, že je to odměna maminkám za pobyt na mateřské a vyrovnání rozdílů v důchodech. A přímo vybízí k výjimkám. Příklad z reálu. Muž získal důchod, 3 děti vychovala o 10 let mladší manželka. Po dohodě si výchovné muž napíše na sebe. Muž dostává k důchodu 1500,- Kč měsíčně, a za 10 let, než žena získá důchod dostane muž 180000,- Kč. Rázem se sníží výrazný rozdíl mezi důchodem muže a ženy a maminka je odměněna“.

Náklady na výchovné, kolem 19 mld, samozřejmě na dluh. Ten zaplatí i s nemalými úroky děti a vnuci matek, které ho pobírají. M. Jurečka konečně zjistil, že je to neúnosné pro důchodový systém.

Proto se má výchovné změnit. Osobám, které ho získají do roku 2027 již zůstane. Nechápu, proč až do roku 2027, proč ne třeba do roku 2025. Místo výchovného a vyloučené doby na mateřské má být zaveden fiktivní vyměřovací základ (FVZ) ve výši průměrné mzdy. To znamená, ženě se roky na mateřské budou počítat, jako by pracovala za průměrnou mzdu. Názory se rychle mění. Původně to mělo být pro všechny ženy na mateřské a do 4 let věku dítěte. Nyní do 3 let a ženy s příjmy vyššími než průměr, si budou moci zvolit výhodnější variantu. Pokud žena začne pracovat dříve než za 3 roky, tak se jí FVZ má připočítat k jejímu platu. Skutečně velkorysý návrh. Od roku 2027 má pětistovka zůstat za třetí a další dítě. Zda bude k pětistovce i FVZ není známo.

FVZ má přínos pro osoby s nejnižšími platy. S přibližováním platu k průměrné mzdě přínos klesá. Pro osoby s platem vyšším, než průměrným je FVZ nevýhodný. Podle kusých informací se má počítat FVZ i u žen matek, které dosud nepracovaly. Např. studentky, které nemají nárok na mateřskou. Nabízí se otázka, jak to bude u žen, které mají hodně dětí a studovaly celý život. Uvidíme, co nakonec bude schváleno.

Účel, zdůrazňovaný Janou Maláčovou a zejména Marianem Jurečkou, tj. plošně vyplácené výchovné, plní jen částečně. Spravedlivější by bylo, kdyby vychované dítě dobrovolně mohlo posílat 500,- Kč svým rodičům z hrubé mzdy před zdaněním. Dopad pro SR daleko nižší, pouze ušlá DPFO. Nakonec by to bylo levnější i pro daňového poplatníka. A dítě nejlépe ví, zda si rodiče výchovné zaslouží, případně, zda ho vůbec potřebují. A byly by eliminovány osoby, které žádné daňové poplatníky nevychovaly. Případně ty, jejichž děti se trvale odstěhovaly do zahraničí a přispívají na důchody třeba Němcům.

Marian Jurečka návrhem FVZ objevil způsob na zvýšení důchodů části žen. Změna výchovného a zavedení FVZ bude mít dva zásadní dopady. Jednak snížení nákladů na výchovné. A především, úbytek značného počtu hlasů ženské části voličstva. A to zejména pro Lidovce, ale i pro ostatní vládní strany. Domnívám se, že velká část rodin má jedno nebo dvě děti. Tudíž v podstatě odebrání výchovného většině z nich ženy naštve. Když se lidem něco slíbí nebo dá, je těžké to odebrat. Osoby se cítí okradeny. Ženský živel, to je velká síla. Dokáže zamávat i s muži.

Výchovné nemělo být nikdy zavedeno. Jenom rozdělilo společnost. Nikomu nechybělo, dokud o něm politici nezačali mluvit. Samozřejmě za účelem získání voličů. To bylo lidoveckých výhružek: „pokud se sáhne na výchovné odejdeme z vlády“. A nyní se pro většinu žen, budoucích důchodkyň, v podstatě ruší. Nejlépe by bylo, zrušit ho úplně. Nespravedlivost domnělou, nahradilo nespravedlivostí skutečnou.

Plánovány jsou i další změny, které zvyšují výplatu důchodů při stejném nebo nižším výběru důchodové daně.Rovněž některé sociální dávky zvýší nároky na sociální systém. Nebudu se jimi zabývat, byly popsány dostatečně a je to na samostatný článek.

A chování současné opozice? Jako obvykle, chce přidat ještě víc. Bylo to vidět např. při zvyšování rodičáku, zvyšování příspěvků na péči, valorizace apod. Přitom vědí, že na to rozpočet nemá. Důležité jsou hlasy voličů. Velká část voličů myslí způsobem: „oni nám slíbili, ty budu volit“. A již se objevily výhružky ohledně důchodové reformy: „až budeme vládnout, systém revidujeme“. Těžko se zavádějí nějaké změny.

Odkazy:

https://www.parlamentnilisty.cz/profily/PaedDr-Ivo-Strejcek-1537/clanek/Zdroje-jsou-6485

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz