Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babišovi plán nevyšel. Jeho frakce „Putinových užitečných idiotů“ končí v naprosté izolaci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vlada Republike Slovenije from Ljubljana, Slovenia, Public domain, via Wikimedia Commons

Andrej Babiš zůstal na ocet

Z velkých plánů nezbylo nic, ovlivňování Evropy Babišem se nekoná. Frakce Patriots for Europe skončila přesně tam, kde má být – na okraji zájmu.

Článek

Je to jen týden a kousek, co Andrej Babiš z tiskovky se svými rakouskými a maďarskými kamarády pompézně oznamoval vznik nové eurofrakce Patriots for Europe, posměšně zvané spíše „Patriots for Russia“. Ihned se začalo spekulovat o tom, jak geniální manažer Babiš bude skrze tuto frakci pomalu řídit celou Evropskou unii. Nakonec to ale dopadlo jako vždycky. Babiš je ve „své vlastní“ frakci na mocenském okraji, nic neřídí a to ještě s celou jeho slavnou novou frakcí nechce mít většina dalších europoslanců nic společného.

Tak předně, ono číslo 84 europoslanců (ze 720), kterým se Babiš a spol tak často ohánějí, má váhu jen v tom případě, že jde o lidi, se kterými jsou ostatní ochotni jednat. Něco jiného je mít 84 středových europoslanců a něco jiného je mít 84 europoslanců, ze kterých několik jen zírá, kam se to dostali (zdravíme europoslance Bžocha a další) a jiné, na které nevěřícně zírají ostatní europoslanci. Zkrátka taková docela velká banda exotů. Kvantita místo kvality.

Foto: English: Raphael ATTAL @BootEXE, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Skutečným vůdcem frakce je energický mladík Bardella. Babiš slouží jen jako dodavatel sedmi hlasů

Frakci vůbec nevede Babiš s těmi svými pár europoslanci. Opratí se ujal Jordan Bardella, vůdce lepenovského Národního sdružení. První viceprezidentkou je Orbánova věrná bojovnice Kinga Gál, žena, která už je v europarlamentu 20 let a má to tam „nachozené“. Za ANO je v širším předsednictvu Klára Dostálová, která ještě před volbami básnila cosi o příslušnosti k evropským liberálům a básnilo se i cosi o tom, že by snad měla být místopředsedkyní celého Evropského parlamentu. Možná, kdyby zůstala v RENEW, že by se tak i stalo. Ale takhle zůstala jen potupně za dveřmi. Nejen, že nic nebude ovlivňovat, ale ještě je z toho zřejmé, do jaké míry je její členství v předsednictvu frakce založené na její vlastní vůli. Prostě stafáž.

O jednoho europoslance víc než Babiš má ve frakci dokonce i italská Lega, kterou vede zkrachovalá naděje evropského „temnobloku“ Matteo Salvini. Ano, je sice místopředsedou italské vlády, ale fakticky mu jeho veškeré politické naděje ukradla premiéra Giorgia Meloni, která se stranou Bratři Itálie reprezentuje ten samý politický program jako Salvini, jen jej cílí na o něco chytřejší publikum. A propos, Meloniová se s novou frakcí také nešpiní, své euroovečky uklidila do frakce ECR, kam patří ODS a většina standardních konzervativců. Ti chytřejší konzervativci zkrátka od nové frakce dávají ruce pryč.

Foto: Elekes Andor, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Giorgia Meloni nechce mít s „Patrioty“ nic společného

Poslanci ANO tak v europarlamentu zůstali sedět tak akorát s exoty a „osobnostmi“ typu Filipa Turka. Zvolený europoslanec za ANO Hlaváček se svého mandátu dokonce vzdal. Babišovi tak v této okrajové dezo frakci „patří“ jen každý jedenáctý europoslanec a jeho zástupkyně v širším předsednictvu by raději byla někde úplně jinde. Babiš je pouhým přívěškem ve skupině těch divných na okraji, kteří vědomě či nevědomě slouží Rusku a se kterými se nikdo moc nechce bavit. Výjímkou je Alexandr Vondra z ODS, který mě opět dokázal překvapit, když v rozhovoru pro Seznam zprávy přiznává, že o hlasy bude v případě boje s Green dealem nebo migrací žadonit i u Patriotů.

Vondra v rozhovoru vyslovil názor, že Orbánovy námluvy s Putinem ohledně „míru“ na Ukrajině jsou jakousi vyšší strategickou hrou. Zároveň ale podpořil Petra Fialu a řekl, že Orbánovo konání je „za čarou“. Přiznám se, že se v tom úplně nevyznám, Vondra na mě působí zmateně. A tím, že si bude chtít pro hlasy chodit k Babišovi a k Filipu Turkovi, si také úplně nepomůže. Ale co já vím, třeba je to také nějaká vyšší strategická hra…

Anketa

Co bude Babišovo ANO dělat v novém europarlementu?
Ovládne jej a bude nám všem líp
2,2 %
Bude hrát významnou roli ve významné frakci "Patrioti"
15,7 %
Skončí jako onuce v rámci proruské okrajové frakce
78,7 %
I z Patriotů nakonec Babiše vyloučí
3,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7793 čtenářů.

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-eurovolby-babis-nejde-mi-o-neposkvrnenou-kosili-ale-o-vysledek-rika-vondra-k-eu-255930

https://en.wikipedia.org/wiki/Patriots_for_Europe

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz