Hlavní obsah
Jídlo a pití

Daň z cukru Česku pomůže. Na tuto drogu dnes doplácíme všichni

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dietmar Rabich / Wikimedia Commons / “Würfelzucker -- 2018 -- 3564” / CC BY-SA 4.0

Kostkový cukr, český vynález

Lidstvo si hýčká několik vlastních zabijáků, které neustále omlouvá. Mezi ty hlavní patří cukr a alkohol. Obojí jsou státem tolerované drogy a v Česku působí hodně zla. Teď se ale zdá, že by se stát mohl začít chovat rozumně.

Článek

Pokud na vás fungují jednoduchá hesla a prostě vás spojení „daň z cukru“ štve, raději přestaňte číst. těm ostatním zkusím vysvětlit, proč si myslím, že by Česku taková daň prospěla. Souhlasím s renomovanými ekonomy z Národní ekonomické rady vlády (NERV), kteří takovou daň vládě doporučují zavést. Státu by podle nich ročně přinesla skoro 3 miliardy korun a zmírnila by výskyt obezity.

Daň z cukru je normální

Za prvé, ve světě nejde o nic výjimečného. Takovou daň mají mnohé země, dokonce většina z těch, které na světě jsou. Je to tedy normální. Svět se zkrátka posouvá dopředu a nevím, jestli chceme zaostávat. V Evropě ji mají třeba Francouzi, Italové nebo Poláci. Tak proč ne my?

Za druhé, pomohla by státnímu rozpočtu, který dnes v době finanční krize potřebuje každou korunu. A proč ty peníze nezískat ze škodlivých věcí, když jiné škodlivé věci, jako jsou alkohol, cigarety nebo fosilní paliva, už daníme, a to hodně?

Daň by se vyměřila podle obsahu cukru v nápoji. To je nejspravedlivější řešení, protože zohledňuje to, kolik si kdo do těla vpravuje škodlivin. A jak víme, Češi patří v obezitě nebo třeba v četnosti cukrovky mezi světovou špičku. Je to hodně smutná zpráva o našem národu, a navíc, léčba všech těchto nemocí, které si nezodpovědní lidé způsobili sami o vlastní vůli, neúměrně zatěžuje náš státní rozpočet. Peníze, které by se vybraly díky dani z cukru, by mohly alespoň část těchto nákladů pokrýt.

Foto: ParentingPatch, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Obézní lidé v Americe často používají takováto vozítka. To není zdravý život.

Nepřijde mi spravedlivé, abych doplácel na ty, kteří se k nemoci projedí a propijí skrze sladké tyčinky a nápoje. Já sám piju raději „light“ varianty bez cukru, když mám chuť na něco sladkého. Daň, která by cukrové nápoje zdražila, by české spotřebitele možná přiměla udělat totéž. Cukr je droga a závislosti na ní je těžké se zbavit. Výrobci nezdravých potravin to vědí a profitují tak na naší neznalosti nebo neschopnosti zbavit se špatných návyků.

Český „vynález zkázy“

Možná není tak úplně náhodou, že kostkový cukr je původem z Česka. V polovině 19. století ho na trh uvedl Jakub Kryštof Rad, majitel Dačické rafinérie. Tím nám dal takový sladký danajský dar.

Dnes už ale víme, jak takové věci řešit. Spotřební daň na různé škodlivé neřesti už nám nepřijde nijak divná a všichni ji platíme, tak proč vynechávat cukr? Nechci ale mluvit jen o zákazech, napadá mě i pár dalších zlepšení.

Stát by se měl aktivně zapojit do starosti o zdraví nás všech. Stejně už to dělá tím, že provozuje nemocniční systém, zve nás na pravidelné kontroly, dbá na zdravější stravování dětí ve školách, tak proč nepřidat další vzdělávací kampaň? Byla by to efektivní prevence mnoha civilizačních chorob. Když někde stát bere, mohl by jinde dávat. Když zdraží věci s cukrem, mohl by ty peníze lidem vrátit skrze dotace zdravých potravin. České jablko nebo mrkev se slevou? Levná chia semínka? Příspěvek na špenát a kysané zelí? Mně to zní skvěle! Pojďme žít zdravě a ušetříme dvakrát! Jednou v obchodě, podruhé v nemocnicích. A pomůžeme farmářům.

Možná můžete namítnout, kdo že by rozhodoval o tom, co je zdravé a co ne? To ale není tak těžké. I průměrný člověk dokáže identifikovat zdravé potraviny zcela bez problému. A aby to mělo nějakou oporu v zákoně, můžeme se obrátit na vědce, kteří by sestavili seznamy vhodných a nevhodných potravin. Vhodné by mohly mít mírnou slevu, nevhodné extra daň.

U cukru by to nemělo skončit

Po dani na slazené nápoje by se také stát mohl zaměřit na restaurace. Ty často vaří oblíbené české klasiky, ale to je jedno těžké a smažené jídlo za druhým. Přepálený tuk, těžké omáčky, tučné sýry a masa, hranolky, bramboráky. Je to moc dobré, ale je to také moc nezdravé. Když můžeme mít českou obchodní inspekci, která kontroluje poctivost a nezávadnost obchodů, mohli bychom se jednou třeba dočkat i inspekce, která bude kontrolovat to, aby restaurace dodržovaly nějaké minimální zdravotní nároky u jídel jako je smažák, různé omáčky, knedla zela nebo smažený vepřový řízek. Například kvalitnější olej, bezlepkové varianty, „lehčí“ mouky, méně cukru, méně červeného masa.

Anketa

Souhlasili byste s daní z cukru?
Ano
10,4 %
Ne
89,6 %
Celkem hlasovalo 2312 čtenářů.

Zdroje:

https://www.denik.cz/z_domova/dan-na-cukr-cesi-spotreba-obezta-u-deti-sladke-napoje-nebezpeci.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostkov%C3%BD_cukr

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz