Hlavní obsah
Aktuální dění

Geniální Macron dal krajní pravici lekci z vysoké politiky. Francii povládne dál

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: President.gov.ua, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Prezident Francie Emmanuel Macron s chotí Brigitte

Málokdo to viděl a chápal, než se to stalo. Proto jsme na výsledky francouzských voleb zůstali zírat jako opaření. Prezident Macron očividně dobře věděl, co dělá, když ve Francii vyhlásil předčasné volby a mobilizoval proti krajní pravici.

Článek

Nyní, když jsou už volební místnosti uzavřeny, se v plné síle ukazuje Macronova genialita. Když podceňovaný státník překvapivě vyhlásil předčasné parlamentní volby poté, co jeho vládní strana drtivě prohrála ty evropské a zaostala zejména za krajní pravicí, mnozí si ťukali na čelo. Ani já jsem nechápal, proč to dělá. Dávat tak velkou zemi všanc krajní pravici, která se zrovna veze na vlně úspěchu…

Macron ale ukázal, že nejdůležitější ze všeho je pečlivě si nastudovat pravidla souboje, který povedu. Dokonale je pochopit a využít. Protože přesně to udělal a krajní pravici vyškolil.

Před volbami průzkumy jednotně ukazovaly na vítězství Národního sdružení (RN) Jordana Bardelly v pozadí s Marine Le Pen, dcerou radikála Jeana-Marie Le Pena, který se ke zděšení Francouzů v roce 2002 probojoval do druhého kola prezidentských voleb. A právě na tyto volby si Macron musel vzpomenout, když se rozhodl, že vyhlásí předčasné parlamentní volby. V roce 2024 rozehrál velkou hru, která se už jednou odehrála.

Foto: staffpresi_esj, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Jean-Marie Le Pen

Jean-Marie Le Pen před 22 lety těsně proklouzl do prezidentského finále. Hrozba toho, že by rasista a nepokrytě protisystémový politik usedl v Elysejském paláci, tehdy mobilizovala obyčejné Francouze. Proti Le Penovi ve druhém kole stál skandály prolezlý Jacques Chirac. Kolovaly vtípky o tom, jak si voliči u uren zacpávají nos a druhou rukou vhazují hlas pro Chiraca. Heslem voleb se stalo rčení „Raději křiváka než fašistu“ a korupčník Chirac získal skoro 83 % hlasů. Le Pen dostal svých ponižujících 17 % a znamenalo to jeho konec ve velké politice. Konzervativce Chiraca proti fašistovi volili všichni včetně socialistů a komunistů.

Foto: © European Communities, 1997 / EC, Photo: Christian Lambiotte

Jacques Chirac

Přesně na ten stejný princip vsadil Emmanuel Macron. Strach funguje a obyčejní Francouzi měli strach, že vítězná vlna krajní pravice se přes zemi převalí v krátkém čase podruhé. Tentokrát by to znamenalo de facto konec francouzské Páté republiky, protože premiérem by se stal lídr antisystémového Národního sdružení, Jordan Bardella. A tak Francouzi začali taktizovat. Protože jejich volební systém odměňuje jen vítěze, ve zhruba 300 ze 577 okrsků odstoupil z voleb buď konzervativec nebo socialista tak, aby v souboji s kandidátem krajní pravice měl šanci vyhrát ten druhý.

Voliči i tentokrát u volebních uren zacpávali nos…

Už první odhady výsledků přinesly šok. Nástup krajní pravice se nekoná, volby vyhrál levicový doyen Jean-Luc Mélenchon. Jeho levicová frakce získá zhruba 200 křesel, ale k většině má daleko. A to je důležité. Druhý totiž skončil odepisovaný Macron, ziská kolem 170-180 křesel. A až třetí je Le Penová a její frontman Bardella. RN získá něco mezi 140 a 160 křesly. Čtrvtá skončila tradiční pravice se ziskem okolo 60 křesel. Mélenchon už stihl vyhlásit, že chce vládnout, ale že odmítá koalici s Macronem, z opačného tábora se ozvalo to samé. S Le Penovou samozřejmě Mélenchon také nepovládne. Nikdo tak nejspíš nemůže sestavit vládu s nikým.

Foto: Pierre-Selim, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Jean-Luc Mélenchon

Co to znamená? Mélenchon je skoro bez šance sestavit většinovou vládu. To i Macron a Bardella, ale největší eso tu má v ruce Macron. Premiér Gabriel Attal už oznámil, že v pondělí podá demisi. Do složení nové vlády ale, pokud se nepletu, vládne ta stará, „v demisi“.

A až tahanice o novou vládu vyostří útoky krajní pravice i levice, voliči opět přijdou k rozumu a volební průzkumy budou více nahrávat středovým stranám. Z patové situace pak půjde vybruslit jen vypsáním nových voleb, které už dopadnou lépe.

Francie dnes neprohrála, Francie vyhrála. Díky Macronovi, který dokázal vybrat zatáčku, ve které by se většina politiků rozmázla o zeď.

Anketa

Kdo je podle vás skutečným vítězem francouzských parlamentních voleb?
Socialista Mélenchon
5 %
Centrista Macron
72,7 %
Krajní pravičák Bardella
5,7 %
Německo, protože získá v EU navrch
16,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4176 čtenářů.

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-lepenovci-neuspeli-podle-prvnich-odhadu-skoncili-az-na-tretim-miste-255357

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-bardella-utoci-na-levici-no-pasaran-burcuji-raperi-proti-lepenovcum-255138

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Národní fronta

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz