Hlavní obsah
Názory a úvahy

Může český fotbal vůbec klesnout níž? Fousek drží Haška navzdory krachu na EURO

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mohammad Moussa, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Trenér Ivan Hašek v době, kdy kormidloval Libanon

Po krachu českého národního týmu na EURO 2024 měl podle mého názoru přijít rychlý trenérův konec. Zdá se ale, že na svazu jsou spokojeni dost na to, aby změnu nedělali. Ve FAČR je něco shnilého.

Článek

Měli jsme skupinu, ze které šlo postoupit. Silné Portugalce nechme stranou, ale s Turky se při dobré konstelaci dalo hrát a od zápasu s Gruzií se tak nějak oprávněně očekávalo, že bychom jej měli vyhrát. Ale Ivan Hašek tyto zápasy takticky nezvládl. Tým pod jeho vedením skončil poslední se ziskem jediného bodu. A tak zatímco Slováky čeká atraktivní zápas se silnou Anglií, naše reprezentanty čeká tak akorát zápasové studio na ČT4 doma u televize.

Foto: Tadeáš Bednarz, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Patrik Schick už bude zbytek EURO 2024 sledovat jen v televizi

Ivan Hašek je zodpovědný za ostudné EURO

Je to škoda, protože na třetí místo ve skupině tenhle tým určitě měl. Proto je možné hodnotit vystoupení našich fotbalistů na EURO jako neúspěch. A za ten je primárně odpovědný hlavní trenér, tedy Ivan Hašek. Během zápasů nepřinesl do hry nic, co by týmu pomohlo, čímž dal za pravdu všem, kteří jeho volbu jakožto nového trenéra nároďáku kritizovali. Jeho výkon se dá jako ve škole ohodnotit čistou pětkou.

A proto fanoušci s napětím čekali, jak na fiasko na EURO zareaguje FAČR. Ta moderní, očištěná organizace bez korupce, která má český fotbal posouvat dál. Tak pozor, žádné reakce se nedočkáme. Dnes jsem si šokovaně přečetl vyjádření předsedy FAČR Petra Fouska o tom, že Ivana Haška nejspíš od týmu odvolávat nebudou. Třeba server eFotbal popsal, že Fousek sice označil EURO za neúspěch, ale chce si prý okolnosti hlavně v klidu rozebrat. Tak jo, pánové, klid je teď určitě důležitý. Pohoda piánko, hlavně nic moc neměnit. Vždyť se zas tak moc nestalo, ne?

Česko? Oni letos hráli taky?

Stalo. Odehráli jsme nejostudnější EURO v historii samostatné České republiky. Naše země na turnaji EURO od roku 1996 nikdy nechyběla, poprvé by ale nikomu nechyběla, kdyby tam nebyla. Na její matné letošní výkony všichni, kromě zklamaných českých fanoušků, rychle zapomenou. Tak špatné to bylo. „Česko? Ono letos hrálo?“

Foto: Tadeáš Bednarz, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Česká repre v lepších časech

Kvůli fanouškům by s tím měl FAČR něco udělat. Kvůli dětem, které třeba poprvé viděly velký turnaj a na něm naše tragické výkony. Aby to příště bylo lepší. Ale co na možnou změnu říká šéf českého fotbalu Fousek? „To nepředpokládám, protože za dva měsíce se hraje Liga národů.“ Aha, takže asi aby se nepřerušila fantastická koučova práce, změny nebudou. Co kdyby nám to pokazilo Ligu národů.

Tenhle alibismus a zbabělectví je bohužel pro český fotbal typické. Každý normální fanoušek i novinář vidí, že tohle EURO se sakra nepovedlo. Trenér by klidně mohl odstoupit i sám. Je snad spokojený s tím, kam náš tým dovedl? Všechnu práci přece udělal Šilhavý. Ten nakonec odešel jako vítěz, i když jsme mu často spílali. Tým na EURO dostal. Je jedno jak.

Foto: Tadeáš Bednarz, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Na trenéra Šilhavého mnozí nadávali. Ale on s týmem dokázal uspět

Vždyť můžeme vzít zahraničního trenéra. Co by na tom vadilo? Turky koučuje Ital Montella. Sice nehráli kdoví jak, ale v pohodě postoupili. A Slováci mají také zahraničního kouče, shodou okolností je to taky Ital. Nebo ať klidně sáhnou naši milí fotbaloví bafuňáři do domácích zdrojů. I my máme daleko lepší trenéry, než je Ivan Hašek. Hned několik jich působí v naší nejvyšší soutěži. Jsou mladší, modernější, lepší. Tak proč tam Hašek byl?

A hlavně - proč tam pořád ještě je?

Nejlepší by bylo, kdyby se s panem Fouskem vzali za ruce a z českého fotbalu zmizeli oba.

Anketa

Má Ivan Hašek pokračovat v roli trenéra české reprezentace?
Ano
6 %
Ne
94 %
Celkem hlasovalo 1978 čtenářů.

Zdroje:

Sledování zápasů na EURO 2024

Sledování zápasů kvalifikace na EURO 2024

https://www.efotbal.cz/clanek-245003-Sef-FACR-Fousek-oznacil-vystoupeni-na-ME-za-neuspech-Hasek-podle-nej-v-ohrozeni-nebude.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

https://www.ruik.cz/fousek-vyhazov-haska-to-nepredpokladam-protoze-za-dva-mesice-se-hraje-liga-narodu/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz