Hlavní obsah
Sport

Česku na EURO zvoní hrana. Stopku nám vystaví Turecko

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tadeáš Bednarz, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Rakev

Po úvodní tragédii a ztrátě vedení s Portugalskem a následné blamáži s Gruzií přijde ještě třetí dějství s Tureckem. Naše šance jsou naprosto minimální. Vysvětlím proč.

Článek

Čeští fotbalisté, to jsou velká očekávání, ale nevelká kvalita a nakonec zklamání. Bohužel se tak stalo přesně to, co jsem už dříve avizoval. Náš národní tým nemá ani na postup z poměrně slabé skupiny na EURO 2024, přesně jak jsem předpověděl v minulém článku.

V prvním zápase s Portugalskem to podle skóre nebylo tak hrozné. Jenže kdo zápas viděl, ví, že jsme byli úplně tragičtí. Hvězdný Ronaldo a jeho parta hráli jen na jednu branku. Šok přišel v 62. minutě, kdy dal do té doby neviditelný Lukáš Provod gól z ničeho. Ale už o chvíli později české šance zchladili Portugalci. Nakonec vyhráli 2-1, a to jim ještě naštěstí rozhodčí 1 gól neuznal. Čechy přestříleli 19-5 a s míčem běhali prakticky jen oni.

Druhý zápas se slabou Gruzií měl být o něčem jiném. Herně to bylo lepší, naši Gruzínce přehráli asi stejně, jako nás přehráli Portugalci. Náš průměrný tým ale nedokázal své šance využít a když už se k něčemu kloudnému dostal, na brankové čáře čaroval brankář Mamardašvili. Naše největší hvězda Patrik Schick se k ničemu nedostal, byl skoro neviditelný.

Foto: Steffen Prößdorf, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Patrik Schick byl během zápasu s Gruzií neviditelný

Slaboučké Gruzínce jsme přestříleli na branku 12-1, ale skóre je 1-1. Postupové šance hodně ztížila ruka obránce Hranáče v našem pokutovém území a následně proměněná penalta Gruzínců. Po dvou zápasech máme tedy jediný bod a poslední nejsme jen díky tomu, že Gruzínci mají o gól horší skóre. Postupové šance ale klesají.

Teď nás čekají nevyzpytatelní Turci. Na rozdíl od nás dokázali Gruzínce zdolat, i když ti jim dlouho vzdorovali. S Portugalskem jsme ale hráli lépe zase my. Jsme bez šance? To určitě ne. Ale musí nám všechno takzvaně hrát do karet. Předně musí zachytat brankář. Nevýrazného Staňka by mohl nahradit talentovaný Matěj Kovář, letošní vítěz Bundesligy.

Foto: Richtr Jan, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Nevýrazný Jindřich Staněk

Bohužel nemáme žádného rozdílového hráče. Schick se trápí a ostatní jsou přinejlepším průměrní. Turecký tým je plný velkých talentů. V záloze jsou hráči Interu Milán, Benfiky, Borussie, a také 19letý Arda Güler, plejer Realu Madrid. Vepředu útočníci jako mladý Kenan Yildiz z Juventusu. To vše koučuje slavný italský útočník Montella.

Foto: goatling, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Trenér Turecka Vincenzo Montella

A u nás? Trenérem je neviditelný Ivan Hašek v takřka důchodovém věku. Hvězdy Interu Milán, Borussie, Juventusu a Besiktase budou bránit hráči jako Robin Hranáč a Tomáš Holeš. Když si oba týmy dáme vedle sebe, vyjde nám realistický obrázek, podle kterého naše šance nejsou vysoké. Dokonce hrozí výprask. Můj tip je, že Haškův tým nebude stačit ani takticky, ani kvalitou. Prohrajeme o několik branek, ve skupině nakonec skončíme poslední a Hašek po tomto neúspěšném experimentu raději rychle rezignuje. Turecko zaklapne pomyslnou rakev, tím bude dokonán pohřeb českého fotbalu a po něm budou muset přijít tvrdé reformy.

Přál bych si ale, aby se ve středu stal zázrak a my postoupili do vyřazovacích bojů. Tam by nás ale stejně nejspíš čekal skoro hned konec.

Anketa

Jak skončíme v základní skupině?
Ještě skončíme druzí
11,4 %
Udržíme třetí místo a postoupíme
4,1 %
Udržíme třetí místo, ale vypadneme
15,3 %
Skončíme poslední
69,2 %
Celkem hlasovalo 3676 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz