Hlavní obsah

Tomáš Klus klesl na úplné dno. S Jarkem Nohavicou si můžou podat ruku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Tomáš Klus

Tomáš Klus je populární český zpěvák. Kromě zpívání se věnuje i politice. Poslední rok je to jedno velké zklamání vedle druhého.

Článek

V poslední době se stále častěji stává, že někdo z těch, kteří se dříve řadili mezi vyloženě kladné postavy české společnosti, strašlivým způsobem zklame. V létě jsem takto psal o Jarku Nohavicovi. Na toho kdysi prasklo, že spolupracoval s StB, ale to mu lidé ještě odpustili. Tlak doby a tak. Jenže Jarek Nohavica potom přijal metál od vraha Putina, po vypuknutí války se ho odmítá vzdát a místo toho jezdí řečnit na dezolátské srazy falešných vlastenců.

Jarek Nohavica si své publikum vybral a lidi jako jsem já dobrovolně opustil. V posledních měsících se k němu přidal i člověk, u kterého jsem si to neuměl představit. Tomáš Klus.

Tomáš Klus jako ochránce demokracie

Tomáš Klus byl v minulosti hvězdou demokraticky smýšlející a proevropské části naší společnosti. Nejen lehké a vtipné písničky s myšlenkou, které se líbily dívkám i mužům, ale také trocha politického aktivismu a to, že mu budoucnost Česka není jedno, jsou důvody, proč si získal takovou oblibu u lidí. Za všechny zmíním písničku „Panubohudooken“, kterou znáte spíše jako „Za co pane bože, za co“. Tu si spousta lidí spojovala s vládnutím Andreje Babiše. A ne náhodou.

Foto: Bwin45, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Tomáš Klus

Před pěti lety Klus prokázal neobyčejnou inteligenci a přehled, když se rozhodl využít svého vlivu a varoval před politikou Andreje Babiše. Připomněl lidem Babišovy kauzy a zločiny a v dalších letech se účastnil akcí Milionu chvilek pro demokracii, které vyvrcholily masovými demonstracemi na Letné. Předloni se Tomáš Klus zastal napadené Ukrajiny. Na podporu Zelenskému a statečným vojákům složil i krásnou píseň Ukrajino a vystupoval na demonstracích a koncertech na podporu obránců.

Tomáš Klus přehlížející terorismus

O to méně chápu, že Tomáš Klus nevidí, že v konfliktu Izraele a teroristů z Hamásu jsou napadenými Izraelci a útočníkem jsou teroristé z Hamásu. Ani nezmiňuji Palestince, protože věřím, že ti obyčejní za nic nemohou a svůj osud si nevybrali. Tomáš Klus si ale vybral, že bude podporovat útočníky, pomlčí o jejich zločinech, a naopak bude obviňovat napadené. Třeba z toho, že blokují humanitární pomoc do pásma Gazy.

Klus tak mluví o palestinských obětech odvetných akcí Izraele, ale nezmiňuje vrahy z Hamásu, kteří všechno začali. Když jeden člověk napadne druhého pěstí a pak jednu sám schytá, nikoho by doufám nenapadlo bránit napadenému v odvetě a obviňovat ho z páchání násilí. V případě Izraele je to stejné a nechápu, že to Klus nevidí. Nebo nechce vidět.

Klus o svých pocitech z palestinsko-izraelského konfliktu natočil video. Před kamerou se ohání i knihami. Jako první ze svých zdrojů jmenuje izraelského historika Ilana Pappého. Tedy autora, který je mezinárodně zdiskreditován kvůli své protiizraelské propagandě a člověka, který se již mnoho let otevřeně snaží o zánik státu Izrael a ve své argumentaci zjevně záměrně vynechává ty důležité věci, které se do jím vykreslovaného obrázku utlačovaných Palestinců nehodí. Jindy rovnou lže. To je přece to samé, co dělají dezinformátoři. Takový člověk se jen těžko zastane povražděných Izraelců a jejich rodin. Opravdu vám doporučuji si rozliknout odkazy o Pappém, které jsem tady poskytl. Tomáši Klusovi bych to doporučil také.

Dalším zdrojem, který Tomáš Klus svým mnoha fanynkám a fanouškům doporučuje, je nezisková organizace Amnesty International. I ta mě zklamala, když jsem se dozvěděl, že dlouhodobě útočí na Izrael a obviňuje ho z apartheidu.

Vrahům, agresorům a zločincům se nefandí

V případě šíření lží Pappého to může být ze strany Tomáše Kluse jen nevědomost. Ale stejně tak to může být i záměr. Nevím, co Kluse dovedlo k nepřímé podpoře terorismu, ale jisté je, že se jí dopouští. Nechápu ani, proč se diví, že jsou pak lidé naštvaní. „Dobrý den, přátelé. Poslední dobou jsem konfrontován s velkým množstvím odpovědí na to, kdo jsem, kam mám táhnout, popřípadě jak mám zemřít,“ postěžoval si ve svém videu z auta. Jenže tam, kde Klus základní fakta nevidí nebo přehlíží, si jich Češi všímají. Je tedy těžké pochopit, že mě a spoustu dalších Klusova podpora Palestiny štve?

Foto: Israel Defense Forces, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Izraelský voják

Nejspíš to bude proto, že vrahům, agresorům a zločincům se nefandí. Když není těžké pochopit, že v ukrajinské válce je agresorem Rusko, nemělo by být těžké pochopit ani to, že tento konflikt na blízkém východě začali palestinští teroristé, kteří 7. října 2023 vtrhli na pokojný mírový festival a do okolních vesnic a začali vraždit nevinné civilisty včetně malých dětí. Jak někdo může před tímto zavírat oči a zároveň vyjadřovat lítost nad oběťmi odvetných akcí, nedokážu pochopit. Normální člověk podle mě vidí obojí toto utrpení, ale také je schopen si uvědomit, kdo násilí spustil a kdo je tedy jeho viníkem.

Tomáš Klus to ale asi vidí jinak. V rozhovoru pro Český rozhlas se totiž vyjádřil i sám za sebe, nejen skrze citace pochybných historiků a institucí:

„Když se podíváme na to, jakým způsobem se u nás komunikuje oběť izraelská, máte tam příběh, fotku, konkrétní jméno. A oběť palestinská, to jsou anonymní davy, které prostě někde nějakým způsobem zemřou a nemají prakticky žádný příběh. Pak se společnost samozřejmě ztotožňuje daleko lépe s Izraelem, ale nemá žádnou objektivní informaci o tom, proč Palestinci dělají to, co dělají.“

Z té poslední věty je mi špatně. Co Palestinci bohužel dělají, jsme viděli 7. října 2023. Nebo chce Tomáš Klus tvrdit, že ti zbabělí vrazi nebyli Palestinci?

Chci položit jednu otázku. Jak může Tomáš Klus veřejně šířit zjevné dezinformace, když ví, jak velký vliv a dosah jeho hlas bude mít, je mimo moje chápání. Takové chování nahrává antisemitismu. Když má Klus tolik rád historii, jistě ví, k čemu nenávist k Židům ve 20. století vedla. Na rozdíl od Jarka Nohavici neomlouvá Kluse ani stáří a nepodezřívám ho, že by u něj začala výjimečně raná senilita. Tohle je opravdový Tomáš Klus. Fanoušek Palestiny, který nahlas říká raději jen to, že chce mír.

V čem to je jiné než Nohavica, který nejspíš potichu fandí Rusku? Tomáš Klus klesl svým postojem vůči napadenému Izraeli na úplné dno.

Anketa

Zklamal vás Tomáš Klus?
Ano, dříve jsem ho měl rád.
100 %
Ne, nikdy jsem ho neměl rád.
0 %
Ne, říká jen pravdu.
0 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Zdroje:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/tomas-klus-zpevak-video-izrael-palestina-konflikt.A240315_155821_domaci_nema

https://www.respekt.cz/tydenik/2006/22/tajemstvi-jaromira-nohavici

https://medium.seznam.cz/clanek/petr-mica-smutny-konec-jarka-nohavici-je-z-nej-hvezda-okraje-spolecnosti-80702

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/tomas-klus-milion-chvilek-pro-demokracii-ano-andrej-babis-stret-zajmu-audit_1906022010_och

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/tomas-klus-pisen-ukrajino.A220227_160323_lidicky_lf

https://www.facebook.com/TomasKlus/videos/1195060718143541/?__tn__=%2CO

https://www.camera.org/article/anti-israel-propaganda-book-mentioned-in-ny-times-by-the-book-column/

https://newrepublic.com/article/85344/ilan-pappe-sloppy-dishonest-historian

https://blogs.timesofisrael.com/incredible-admission-by-illan-pappe-on-bds-lies/

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/izrael-utok-7-rijna-hamas-pasmo-gazy-konflikt_2410241554_ako

https://plus.rozhlas.cz/gita-zbavitelova-amnesty-international-obvinuje-z-apartheidu-izrael-kde-je-ve-8675724

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/klus-palestinske-obeti-u-nas-nemaji-hlas-dobremu-priteli-jako-je-izrael-musime_2404041956_mst

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz