Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zázrak, který trochu smrdí. Jak se špinavá Seina stala přes noc čistou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DiscoA340, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Seina v Paříži

Seina, slavná řeka, kterou jsem poprvé poznal díky Mikulášovým patáliím od dua Sempé a Goscinny, se stala problematickým bodem olympiády. Kvůli tomu, jak moc je špinavá. Závody ale nakonec proběhly. Když se chce, všechno jde.

Článek

V posledních dnech tomu nešlo utéct. Když se přestala řešit hrozba teroristických útoků, hovořilo se o olympiádě v Paříži kriticky z jiných důvodů. Některým vadil úvodní ceremoniál, jiným bezpečnostní omezení, dalším zase špinavá řeka Seina. Proč? Protože do ní měli naskákat profesionální sportovci, triatleti, v rámci svého závodu. A někteří měli mít strach z různých nemocí, které by jim mohla špinavá voda způsobit.

Paříž proto investovala ohromné prostředky a síly na to, aby světu ukázala, že Seina je čistá a bezpečná. Dokonce si do ní v rámci PR kampaně šla „zaplavat“ i starostka města Anne Hidalgo.

Foto: Global Climate Action Summit 2018, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Anne Hidalgo

Na Seznam Zprávách měli k téhle komické akci přiléhavý titulek: „Ráno ze Seiny vytáhli skútr, pak si v ní zaplavala starostka Paříže“. Hidalgo a její doprovod si zaplavali asi sto metrů poblíž katedrály Notre Dame. Hidalgo měla neoprenový oblek, a podle zlých jazyků v komentářích určitě také „tunu antibiotik v kanceláři“. Z ironizování celé situace je zřejmé, že ve skutečnou čistotě Seiny nikdo moc nevěřil.

Proto se s napětím čekalo na úterý 30. a středu 31. července, tedy dny, kdy měly proběhnout závody v triatlonu, jejichž nedílnou součástí je plavání. Uskuteční se? A v jaké podobě? Spekulovalo se dokonce o tom, že by proběhl jakýsi bizarní triatlon bez plavání, tedy spíše duatlon. To by podle mě nemělo s férovou soutěží nic společného.

Testy v úterý podle agentury AP ukázaly, že voda je plná bakterií, a proto se organizátoři rozhodli start mužského závodu přesunout na středu, kdy se měl odehrát i ženský závod. Rozhodnout měly finální testy v den konání. Kdyby nevyšly dobře, závody by se musely odložit na pátek, omezit (kdyby se to do pátku nestihlo), nebo v krajním případě dokonce zrušit. To by byla pro image olympiády citelná rána.

Problém dělala hlavně bakterie E.Coli, jejíž hodnoty byly překračovány opravdu hodně. Jak se píše na wikipedii i jinde, její zvýšená přítomnost naznačuje pravděpodobné fekální znečištění vody. Nejsem si jistý, že se v něčem takovém chce kdokoli koupat. I když jsou ve hře olympijské medaile.

Foto: Anne Jea./Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Pět kruhů, Eiffelovka a obavy všeho druhu

A co tedy myslíte, že se ve středu stalo? Hotový zázrak! Seina, do jejíhož čištění prý Francouzi narvali neuvěřitelných 35 miliard korun, se stala skutečně čistou. Závody tak ve středu proběhly. Seina dostala schvalující razítko, úspěšní triatleti dostali za své výkony medaile a Paříž podle mě doufá, že se na celou věc co nejrychleji zapomene. Je skutečně s podivem, že dobře vyšly až ty poslední testy, po kterých by se oba závody musely výrazně odsouvat, nebo dokonce krátit.

„Neměla jsem pocit, že by řeka nějak zapáchala,“ řekla po závodě česká reprezentantka Petra Kuříková. Tenhle zázrak ale trošku smrdí. Pokud se skutečně nepodařil s čištěním Seiny zázrak, považuji celou situaci za hazardování se zdravím sportovců ve snaze zabránit mezinárodní ostudě. Ta ale stejně přijde, pokud z toho někdo bude mít zdravotní následky. Tak chci raději věřit, že vše bylo v pořádku a podle pravidel.

Anketa

Věříte, že se Seinu podařilo před olympijským závodem zázračně vyčistit?
Ano
6 %
Ne
94 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 116 čtenářů.

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-video-rano-ze-seiny-vytahli-skutr-pak-si-v-ni-zaplavala-starostka-parize-255985

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sport-v-seine-namerili-vysoke-hladiny-bakterii-256721

https://cs.wikipedia.org/wiki/Escherichia_coli

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-seinu-kvuli-olympiade-cistili-roky-stacil-jeden-dest-a-je-zase-plna-vykalu-40482015

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sport-olympiada-kvalita-vody-v-seine-nedovolila-zavodit-triatlon-se-presunul-na-stredu-256830

https://apnews.com/article/2024-olympics-seine-river-water-quality-triathlon-24c7def74701d50e8c6cd5fad096721c

https://tn.nova.cz/sport/clanek/567280-triatlon-ma-v-parizi-zelenou-problemova-seina-pusti-zavodniky-na-trat

https://www.denik.cz/ostatni_sport/letni-olympijske-hry-2024-olympiada-pariz-seina-triatlon-spina-proud.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz