Hlavní obsah
Aktuální dění

OH Paříž - organizátorský průšvih, Seina je pro triatlon nebezpečná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vikash Jasani, Flickr.com

Už dlouho dopředu před olympiádou se řešila kvalita vody v Seině, kam byly naplánovány závody v triatlonu - plavecká část a také závody v dálkovém plavání.

Článek

Je to dlouhodobý problém, už se o tom mluví několik měsíců. Francouzi nad tím ale jen zavírali oči. Ono taky bylo před volbami, a tak se nehodilo přiznat jakoukoliv chybu, úspěšné zvládnutí příprav olympiády totiž mohla mít vládnoucí strana jako silný předvolební argument. A tak se s tím nedělalo nic, přesto že nekvalitní vodu, zdraví škodlivou, hlásily testy opakovaně. Zvolit nečinnost zjevně ale není ten nejlepší způsob řešení, protože problém tak logicky nezmizel a teď organizátory dohnal před zraky celého světa během olympijských her. Konkrétně jde především o zvýšený výskyt bakterie E.coli.

Už to, že se musel odložit dnešní olympijský závod v mužském triatlonu, je pořádná ostuda. Navíc organizátorům nezbývá než se dát na modlení, protože mohou jen doufat, že naměřené hodnoty zítra už budou lepší a bude tak možné pustit triatlonisty do vody. Zítra by se měly tedy nakonec konat oba individuální závody jak ten přeložený mužů, tak už dopředu naplánovaný závod žen.

Ale jestli se tak stane, to je ve hvězdách. Ve hře je i záložní řešení, že by se závod konal bez plavecké části, takže by se místo triatlonu vlastně konal duatlon. I když je to podivné, tak pravidla to umožňují. Pokud by k tomu ovšem došlo, tak je jasné, že by to organizátoři, a po právu, pořádně schytávali ze všech stran. Měli na řešení spoustu času, a je jen jejich chyba, že trvali nesmyslně na variantě Seina, když mohli závod přeložit na bezpečnější místo, kde by s vodou problém nebyl.

Šéf organizačního výboru Tony Estanguet připustil, že pokud bude přetrvávat problém s kvalitou vody, mohlo by se opravdu závodit jen na kole a v běhu. Že se nestydí vůbec něco takového vypustit z úst.

V dějišti OH byly nejdříve opakovaně rušeny tréninky, už jen to je velmi nepříjemné, každý si samozřejmě chce vyzkoušet, osahat místo, kde bude bojovat o olympijské medaile. Ještě víc pak samozřejmě vadí samotné přeložení závodu. A samo o sobě je skandální, že se o přeložení závodu triatlonisté dozvěděli až v noci na dnešek. To jsou opravdu skvělé podmínky pro přípravu na závod.

Je nepochopitelné, že organizátoři, když zjistili, že je problém s vodou v Seině, opakovaně se odkládaly testovací a přípravné závody, i tak stále umíněně trvali na tom, že olympijský závod se na ní uskuteční. Potížím se přitom šlo velmi snadno vyhnout. Měli na řešení spoustu času, a je jen jejich chyba, že trvali nesmyslně na variantě Seina, když mohli závod přeložit na bezpečnější místo, kde by s vodou problém nebyl. Takhle mají mezinárodní ostudu.

Je to zatím dost zklamání z toho, jak si Francouzi počínají coby organizátoři, není to jejich první ostuda během OH a nejspíš ani poslední.

zdroje:

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/triatloniste-prisli-kvuli-zhorsene-kvalite-vody-v-seine-i-o-druhy-trenink

https://www.sport.cz/clanek/olympiada-triatlon-bez-plavani-ostuda-organizatori-olympijskych-her-celi-ostre-kritice-5032988#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sport.sznhp.box&dop_req_id=w2SnouBNxJj-202407301304&dop_id=5032988&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://www.irozhlas.cz/sport/olympijske-hry/pariz-olympiada-kvalita-vody-v-rece-seine-triatloniste_2406291714_mim

https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/olympijske-hry/pariz-2024/triatloniste-v-parizi-mozna-prijdou-o-plaveckou-cast-problemem-je-kvalita-vody-v-seine/661658f961d8d47534299e6c

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz