Hlavní obsah
Názory a úvahy

2 % HDP na zbrojení. Vynakládá je náš stát efektivně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Autor: Jiří Vítek

Největší výdaj MO pod vedením ministryně Černochové je nákup F-35. Stealth stíhačka, jejíž náklady v průběhu provozu se odhadují na 400 miliard korun.

Článek

Největší výdaj MO pod vedením ministryně Černochové je nákup F-35. Stealth stíhačka, jejíž náklady v průběhu provozu se odhadují na 400 miliard korun, může nést i jaderné zbraně. Je to to, co v konfliktu s Ruskem potřebujeme?

Válka na Ukrajině ukázala, že nejdůležitější ve výzbroji je munice, zejména dělostřelecké granáty a pak drony, a to jak útočné, průzkumné, tak i obranné. Opravdu nedokážeme sami tohle vyrobit a efektivně využít? Granáty jsou po mnoho let skvělým exportním artiklem. Drony mají nejen vojenské využití. A čím se kopají zákopy a opravují cesty a obranna místa? Bagry, jeřáby, auta.

Náš stát je v konfliktu s Ruskem nárazníkovou zónou. Fronta by byla blízko. Letadla potřebují startovací plochy a servisní střediska řízení provozu a radary. To nelze teleportovat ani utajit. Jak zajistíme efektivní obranu? MO nepředstavilo žádnou strategii protivzdušné obrany, žádné investice do této oblasti. Rozumí paní Černochová a její tým vojenských amatérů tomu zásadnímu?

Osobně doufám, že válku nezažiji, ale mrzí mě, když v době ekonomické krize a růstu zadlužení vidím plýtvání, které potápí náš stát a v případě války je úplně zbytečný. F-35 z pole ani z rozbité dráhy nevzlétnou.

Anketa

Souhlasíte s nákupem F-35
ano
9 %
ne
90,4 %
nevim
0,4 %
je mi to jedno
0,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 553 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz