Hlavní obsah
Bydlení

Banální a známá příčina poruchy tepelného čerpadla a klimatizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels

klimatizace

Banální a známá příčina poruchy tepelného čerpadla a klimatizace. vás může připravit zbytečně o desítky tisíc korun.

Článek

Hodně domácnosti a firem dnes využívá tepelná čerpadla a klimatizace pro vytápění a chlazení. Jsou to moderní elektronicky často složitá zařízení zapojená do systému TZB. Princip je jednoduchý, ale jen málo uživatelů a provozovatelů provozu rozumí a jen málo odborníků je schopno systémy správně servisovat. Kde chybí znalosti a zkušenosti, může být člověk snadno manipulován „odborníky“.

Po několika letech bezproblémového provozu systém selže. To se týká velkých firem i domácností. Netopí, nechladí. Zavoláme servis, odbornou firmu, odpověď je většinou stejná, zařízení je staré a je třeba jej vyměnit, modernizovat, změnit řízení, WIFI ovládání, použít ekologické chladivo R32, to sníží náklady, zvýší životnost a usnadní obsluhu. Jednoduché, logické, perspektivní. Je to opravdu tak? Má to malý, velký háček, velkou investici. Je na dodavateli vás přesvědčit a věřte, že pro to udělá maximum. Kšeft je kšeft. Náklady investora ho totiž moc nezajímají, důležitý je zisk. Celá fatální závada je možná úplně banální, ale pro vás neodhalitelná.

Váš systém je totiž závislý po několika letech provozu na jedné součástce, která musí selhat. Stojí pár stokorun a lze snadno vyměnit.

Týká se to jednotek napájených jednofázově, tedy zapojených do obyčejné dvoukolíkové zásuvky 230 V. Jednofázový kompresor totiž potřebuje součástku, která vždy stárne a po několika letech doslouží a je nutné ji vyměnit.

Výměna je jednoduchá a součástka je snadno přístupná, zpravidla pod horním víkem, pár šroubků, pár kontaktů. Objednat podle originálních parametrů a vyměnit a vše co fungovalo, bude běžet dál. Pozor, jedná se o vyhrazené elektrické zařízení. Výměnu musí udělat odborník, pár minut práce, pár stokorun a vše poběží dál.

Rozběhový kondenzátor je nejčastější příčinou poruchy venkovní jednotky klimatizací a tepelných čerpadel. Bez něj se motor kompresoru nerozeběhne. Závada se nejčastěji projevuje pomalým roztočením ventilátoru venkovní jednotky na několik vteřin po sepnuti čerpadla a vypnutím jednotky, často bez nahlášení chyby systému.

Anketa

Selhalo vám po několika letech provozu, tepelné čerpadlo, nebo klimatizace?
ANO, mám nové.
0 %
NE, už běží mnoho let.
50 %
ANO, servis ho opravil.
16,7 %
NE, ale chci modernizovat.
33,3 %
Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz