Hlavní obsah

Existuje souvislost mezi psychickými problémy mladých lidí, násilím a hrůzou v médiích a pohádkách?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Stále více lidí má psychické problémy. Proč?

Článek

Za socialismu lidé měli méně psychických problémů než dnes. Máme svobodu, ale stále trpíme.

  • Násilí v médiích může vést k desenzibilizaci vůči násilí: Mladí lidé, kteří jsou vystaveni velkému množství násilí v médiích, si na něj mohou zvyknout a stát se vůči němu méně citliví. To může vést k tomu, že budou s větší pravděpodobností akceptovat násilí jako normální způsob řešení konfliktů.
  • Násilí v médiích může napodobovat agresivní chování: Mladí lidé se mohou učit z násilných vzorců chování, které vidí v médiích. To může vést k tomu, že budou s větší pravděpodobností sami používat násilí, aby dosáhli svého cíle.
  • Násilí a děs v médiích může zhoršovat stávající psychické problémy: Mladí lidé, kteří se potýkají s psychickými problémy, jako je úzkost nebo deprese, mohou být zvláště náchylní k negativním účinkům násilí v médiích. Násilí v médiích může tyto problémy zhoršovat a vést k sebevražedným myšlenkám a chování.

Rodiče a pedagogové hrají důležitou roli při ochraně mladých lidí před negativními účinky násilí a strašidel v médiích. Mohou to udělat tak, že:

  • Omezí přístup mladých lidí k násilným médiím: Rodiče by měli sledovat, co jejich děti sledují a hrají, a měli by jim omezit přístup k násilným médiím.
  • Promluví si s mladými lidmi o násilí v médiích: Rodiče a pedagogové by měli s mladými lidmi mluvit o tom, jak násilí v médiích může ovlivnit jejich myšlení a chování.
  • Naučí mladé lidi kriticky myslet: Rodiče a pedagogové by měli mladé lidi naučit, jak kriticky myslet o informacích, které vidí a slyší v médiích.

Výběr pohádek pro děti by měl být také zvažován s ohledem na jejich psychickou odolnost. Pohádky s násilnými motivy by měly být doprovázeny rozhovorem o morálce a důsledcích násilí. Rodiče a pedagogové by měli s mladými lidmi diskutovat o tématech, jako je řešení konfliktů bez násilí, empatie a respekt k druhým.

Pro srovnání připojím porovnání s přístupem dětí k erotice a pornu, to je pro většinu rodičů nepřijatelné. Kriminálky, strašidelné pohádky, někdy i horory už tolik neřeší. Existuje hodně důkazů pro to, že násilí a hrůzy v médiích a pohádkách mohou mít negativní dopad na psychiku mladých lidí. Rodiče a pedagogové hrají klíčovou roli v ochraně mladých lidí před těmito negativními vlivy.

Anketa

Mohou se vaše děti setkat s násilím v médiích?
Ne, přísně to hlídáme.
0 %
Občas, baví je divoké pohádky
100 %
Moc to neřešíme. nedávají v TV nic špatného.
0 %
Máme jiný názor a napíši v diskuzi.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz