Hlavní obsah
Zdraví

Lékařské zprávy jsou v rukou nás laiků a často se nedostanou k lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Žoha

ezprava

Myslíte si, že odborné vyšetření bude podkladem pro správnou léčbu? To vůbec nemusí platit, záleží na tom, zda vy nebo zástupce zprávu o vyšetření doručí.

Článek

Už 30 let stát a naše zdravotnictví řeší, jak správně spravovat zdravotnickou dokumentaci. Myslíte si, že odborné vyšetření bude podkladem pro správnou léčbu? To vůbec nemusí platit, záleží na tom, zda vy nebo zástupce zprávu o vyšetření doručíte. Zaostalost našeho systému v roce 2024 je neuvěřitelná. Lékař, který zprávu předává, nemá žádnou kontrolu, zda zprávu praktik dostane. Stačí ji nepředat, ať už úmyslně nebo chybou. Ale funkční řešení už funguje 10 let. Jenže je prostě 70 % lékařů nepoužívá. Proč? Lenost? Chtějí ušetřit pár stovek ročně? Nebo to blokují nemocnice? Nevím.

eZpráva je program pro šifrovanou elektronickou komunikaci mezi zdravotnickými pracovišti. Vznikl v roce 2014 pro lokální komunikaci na Mostecku, ale nyní je rozšířen po celé republice. Používají ho praktičtí lékaři, ambulantní specialisté, nemocnice a laboratoře.

Cena je 399 Kč ročně (bez limitu odeslaných/přijatých zpráv). První rok je na vyzkoušení a je zdarma.

Co to řešit jednoduše, prostě přestat dělat pošťáka? Zprávu nepřevzít, ať si lékař najde lepší cestu, jak předat osobní citlivá data.

Anketa

Jak často předáváte zprávy o vyšetření osobně
nikdy
0 %
občas
50 %
často
12,5 %
vždy
37,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

https://ezprava.net/

https://www.seznam.cz/komentare/25167973-elektronizaci-zdravotnictvi-tahnou-sami-lekari-pomuze-i-pri-vydavani-zbrojnich-prukazu

https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/ezprava-plzen-pacient-zprava-nemocnice-stodska-nemocnice-fakultni-nemocnice-postak-elektronika-pocit.A180607_082224_plzen-zpravy_jzk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz