Hlavní obsah
Finance

OČR, ošetřovné, „ošetřovačka“ ONLINE?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Smutný lékař

Nárok na dávku se uplatní tiskopisem „Rozhodnutí o potřebě ošetřování“.

Článek

Všichni zaměstnanci, kteří měli nebo mají děti, nebo o někoho pečují se jistě s tímto formulářem setkali. Pokud jej odevzdají správně vyplněný zaměstnavateli na začátku nemoci ošetřovaného a následně po nástupu do práce i IV. díl o ukončení a vše mají dobře vyplněno, dostanou od ČSSZ ošetřovné ve výši 60 % mzdy. Je jistě dobře, že stát tuto činnost hradí a tím pomáhá všem, co potřebují o někoho několik dní celodenně pečovat. Na pravidla žádosti a způsob vyřízení si všichni, včetně lékařů už zvykli.

Bohužel to je v přímém rozporu s deklarovanou digitalizací a zjednodušením státní správy. Administrativně to zatěžuje lékaře, žadatele i zaměstnavatele. Administrace zvyšuje riziko šíření přenosných nemocí. Existuje v dnešní době nějaký zásadní důvod, proč nelze vše vyřídit online, obdobně jako funguje eNeschopenka? Nebo je to jen další důkaz neschopnosti vlády, udělat něco jednoduchého a efektivního.

Některé argumenty popíšu podrobněji na příkladu úplné rodiny se 2 dětmi. Jedno ve školce a druhé chodí do školy. Rodiče jsou zaměstnaní, ale každý jinde. Do práce dojíždí okolo 10 km.

Jednoho dne mamince zavolá paní učitelka ze školky, ať si přijde pro dceru, má teplotu a zvracela. Maminka po dvou hodinách čekání s dcerkou mezi spoustou nemocných dětí, dostane pokyny, jak srazit teplotu a co dělat, když se to zhorší a první díl ošetřovačky.

Foto: ČSSZ

Ošetřovačka

Doma maminku čeká vyplnění žádosti. Kolonek je celkem hodně, ale s pomocí kamarádky na telefonu se to zvládne. (Všechny požadované údaje, kromě čísla účtu, jsou dostupné na portálu občana a ČSSZ k nim může mít po souhlasu žadatele přístup. Jméno, adresa a rodné číslo dcery je již uvedeno na druhé straně od lékaře, proč se píše znovu?) Datum a podpis.

Foto: ČSSZ

Žádost o ošetřovné

Nyní je třeba žádost dopravit do zaměstnání. To by mohl druhý den udělat tatínek, pokud je doma, nebo někdo ochotný. Každopádně to není žádná radost. Žádost je nutné doručit buď osobně, nebo poštou.

Co je horší, když účetní zjistí, že je něco vyplněno špatně. Samozřejmě se to dá napravit, ale protože se jedná o podepsaný dokument, jeho změna je nelegální a je třeba ji minimálně parafovat. Ještě horší je, pokud chybu zjistí ČSSZ. V takovém případě je nutné buď osobně navštívit ČSSZ, nebo s nimi komunikovat písemně.

Za 3 dny onemocní i maminka. Virózu snáší hůře než dcerka, a proto požádá praktika o neschopenku. Je celkem běžné, že se to vyřídí jedním telefonátem bez nutnosti návštěvy lékaře. eNeschopenka běží online. Problém je ovšem s ošetřovačkou, je opět nutná návštěva pediatra pro potvrzení a vyplnit další žádost o střídání , to sice jde online, ale i tak je nutné ji vyplnit, vytisknout, podepsat a dopravit k zaměstnavateli.

Foto: ČSSZ

Žádost osoby, která převzala ošetřování

Kolonek je opravdu dost, a ne všechny kamarádky se s tím setkaly.

Blížíme se ke šťastnému konci příběhu. Dcerka se uzdravila, maminka sice stále leží v horečkách, ale tatínek může ošetřování ukončit. Bohužel ho čeká posezení se zdravou dcerkou v čekárně pediatra mezi nemocnými dětmi, aby získal žádost o ukončení ošetřování. Poté musí vyplnit následující dokument a odnést ho zaměstnavateli. (Znovu se jedná o tytéž údaje, takže je nutné dávat pozor, aby se nepřepsal, jelikož se jedná o úřední dokument potvrzený pediatrem na přední straně.)

Foto: ČSSZ

Vyplní zaměstnanec

Samozřejmě v praxi lze postup někdy zjednodušit, bohužel spíše na hraně předpisů, čímž si možná vše ještě více zkomplikujeme. Opravdu není možné toto zařídit online? Jak dlouho budeme ještě otroky a pošťáky státní byrokracie? Proč to nelze provést jako u eNeschopenky jednoduše, bez zbytečných návštěv lékaře kvůli papíru?

Anketa

Souhlasíte, aby ošetřovné bylo ONLINE?
NE, papírování mi nevadí.
8,3 %
ANO, už to mělo být dávno.
91,7 %
Je mi to fuk, my si to také užili.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Pokud chcete podepsat petici, můžete.

Upozornění: Článek neberte jako návod, obsahuje zjednodušení, jejichž přesný výklad by text násobně znepřehlednil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz