Hlavní obsah
Názory a úvahy

Měla by se změnit legislativa držení zbraní v ČR?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Zbraně, dobrý sluha, ale zlý pán

Většinu lidí napadne, proč ji mít, když palnou zbraň k ničemu vlastně nepotřebuji. Ale hodně lidí po ní neodolatelně touží, a to tak moc, že jsou ochotni si nalhávat, že ji naprosto nezbytně potřebují.

Článek

Co vedlo studenta fakulty k něčemu podobně hrůznému pochopit nedokážu, ale prostředky, které k tomu použil jasně ukazují, že možnosti šílenců jsou u nás snadno dostupné téměř každému, palné zbraně a střelivo. Představa, že vydání zbrojního pasu je pro lidi, co zbraně chtějí a jsou alespoň trochu chytří, je problém, je velký omyl. Podmínky pro zbrojní průkaz splní téměř každý, kdo o to stojí [1] a je ochoten investovat čas a peníze. Většinu lidí napadne, proč když palnou zbraň k ničemu nepotřebuji. Ale hodně lidí po ní neodolatelně touží, a to tak moc, že jsou ochotni si nalhávat, že ji naprosto nezbytně potřebují. Zde nechci řešit sportovce, myslivce, vojáky, policisty a sběratele, ale lidi, co chtějí palnou zbraň pro lepší pocit bezpečí. Možná někdo takový opravdu je, ale opravdu? Není to jen ta touha to prostě mít a pak ještě větší touha použít, touha po moci nad někým neozbrojeným a nejhůře touha zabíjet? Psychika člověka je velmi složitá a jen málokdo se vyzná i jen sám v sobě. Pro osobní ochranu jsou volně dostupné jiné méně zneužitelné prostředky, třeba chemické nebo elektrické paralyzéry, ale někdy stačí to nejednoduší, utéct a zavolat 158.

Fakta jsou neúprosná, palnou zbraní se vraždí stále více [2]. Přesto existuje obrovský společenský tlak na další ozbrojování v Česku. Zde uvádím hlavní důvody:

  1. Více těch, co zbraň potřebují z pracovních, sportovních, nebo zájmových důvodů.
  2. Pocit domnělého bezpečí, když zbraň vlastním. Jak jsem výše uvedl často se za tím skrývá něco úplně jiného. Navíc reálná výhoda obránce, co má pistoli doma v trezoru, proti útočníkovi je naprosto minimální.
  3. Lobby výrobců zbraní, optiky a střeleckých klubů, kteří na tom jsou často finančně závislí.
  4. Válka na Ukrajině.

Důvodů je jistě mnohem více, ale to není to zásadní. Nyní se určitě rozproudí společenská debata na toto téma. Dovolím si napsat svůj názor, i když vím, že militantní fanoušci, mě za to budou nenávidět a těžce dehonestovat.

DRŽENÍ PALNÝCH ZBRANÍ V ČR JE NUTNO ZÁSADNĚ ZPŘÍSNIT. Ne zakázat, ale omezit a regulovat tak, aby zneužití bylo daleko obtížnější.

  1. Podmínit povolení k dané zbrani a jejímu typu jasným a podloženým důvodem a tuto skutečnost opakovaně dokládat. Například v Česku je naprostý nesmysl vlastnit z důvodu své ochrany jakoukoli dlouhou zbraň.
  2. Pravidelně prověřovat doložením dokladů opakování výcviku se zbraní a základní lékařské prohlídky, obdobně jako u profesních držitelů.
  3. Omezení na nákup střeliva pouze pro účely výcviku a maximální držení pár zásobníků trvale.
  4. Omezení počtu držených zbraní pro daný účel, pro případ obrany pouze jednu zbraň. Každá zbraň musí být řádně odůvodněna.
  5. Další snadnění kontroly držitelů zbraní včetně osobní a domovní prohlídky při podezření na nelegální držení zbraně, nebo neplnění pravidel.

Určitě se toho dá vymyslet více, ale je třeba dbát na to hlavní i pro ty, co mají pro zbraně vášeň a nikdy se jich vzdát nechtějí. To je ochrana před zločinci, kteří legální držení zbraně zneužijí.

Vím, že tímto vzroste počet nelegálních zbraní, ale to už je jen o důsledném použití zákonů k jejich likvidaci, nebo zpřísnění postihu za nelegální držení zbraně.

Na závěr malá anketa, prosím snažte se odpovědět objektivně i pokud své zbraně milujete.

Anketa

Kolikrát za svůj život, jste se sami, nebo ve svém okolí setkali s případem, kdy střelná zbraň ve vlastnictví neprofesionála, zabránila nějakému trestnému činu?
Jednou
10,8 %
Dvakrát
6 %
Vícekrát
44,3 %
Nikdy
38,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 167 čtenářů.

Článek jsem upravil na základě konstruktivních připomínek a děkuji všem za komentáře i když negativní.

Podle výsledku ankety se mnoho z vás setkalo s popsanou událostí. Bohužel media o tom mlčí a já se nikdy s něčím podobným nesetkal. Je zde někdo, kdo si troufne tento jistě dramatický a odvážný čin reálné obrany se zbraní popsat?

svuj pribeh muzete dat sem

https://medium.seznam.cz/clanek/petr-zoha-pribehy-kdy-legalne-drzene-palne-zbrane-neprofesionaly-zachranily-majetek-nebo-lidske-zivoty-36773

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz