Hlavní obsah

Proč se vláda nechlubí, jak moc pomáháme Ukrajinským uprchlíkům?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

karneval

Stát se stále více zadlužuje, přesto existují výdaje, kde nešetří.

Článek

Pomáhat druhým v nouzi je správné. Každý kdo tak činí, zaslouží poděkování a obdiv. Pomoc uprchlíkům z Ukrajiny nutná rozhodně byla. Naše vláda bohužel dělá maximum, aby ji co nejvíce utajila před občany, před světem a na konec i před Ukrajinci. Proč?

https://www.echo24.cz/a/HLfUF/zpravy-svet-zelenskyj-vitezstvi-ukrajiny

Výpočet je triviální. Je jednoduše vidět na výdajích státního rozpočtu. Nikoli v jednotlivých položkách, ale v součtu. Jednotlivé položky je nemožné dohledat, buď se vůbec nevykazují, nezveřejňují, nebo tak zamotaně, že jejich rozbor je prakticky nemožný. Jen ten součet je jednoduchý. Výdaje státu jsou vlastně služby státu, které občané platí zejména v daních, v sociálním a zdravotním pojištění, ale i jinak, například ve vyšší ceně energií. Tyto služby má nejen každý občan, ale právě i uprchlíci s dočasným pobytem.

Jen pro přehled. Od roku 2022 jsou státní výdaje okolo 2 bil. Kč ročně. Současně máme přibližně 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. To představuje 3% obyvatel, kteří užívají služby státu. Pokud to vynásobíme. Roční výdaje státu na pomoc Ukrajincům jsou minimálně 60 mld. Kč. Záměrně jsem uvedl minimální počty uprchlíků, pokud jich bylo více, jsou vyšší i roční výdaje státu. V některých položkách získávají méně, například v důchodech, jinde ale více, třeba v příspěvcích na bydlení a v humanitárních dávkách. Ve většině oblastí, jako zdravotnictví, školství, doprava a energetika jsou výdaje srovnatelné. Samozřejmě Ukrajinci, kteří pracuji i přispívají do státní kasy. Za rok 2023 to bylo okolo 24 mld. To je necelá polovina výdajů státu, pokud zohledníme i ty nepřímé.

Tim bohužel náklady státu nekončí. Stát si na podporu musel půjčit, protože i bez ní je od covidu ve schodku. Úroky budeme splácet mnoho dalších let. To je možná první důvod, proč se vláda výší pomoci nechlubí, stejnou částku, co nyní stát vydal, budeme splácet a s výdaji se budou muset poprat vlády v následujících letech.

Nesmíme zapomenout na vojenskou pomoc, jak technikou, tak výcvikem ukrajinských vojáků. Na náhradu nákladů obnovy vybavení si také musíme půjčit.

Hlavní problém pomoci je jinde. Chybí kapacity. Školství ani zdravotnictví nebylo na takový skok připraveno. 3 % pacientů, nebo žáků by snad zvládlo, pokud by byly očkovaní, na tuberkulózu, černý kašel a neměly další nemoci, které u nás již téměř zmizely. Kdyby ti noví předškoláci, žáci a studenti uměli česky. Takhle se projevil nedostatek, lékařů, ordinací, ambulancí, na vše se prodloužily čekací doby a je problém sehnat i zubaře. Ostuda ministra zdravotnictví s nedostatkem základních léků s tím asi přímo nesouvisí, ale situaci to rozhodně nezlepšilo. Sehnat místo ve školce pro dvouleté dítě je nemožné a většinou ani pro tříleté, snad jen předškoláci s tím problém nemají, ale vše se řídí místem trvalého pobytu, přitom je časově lepší umístit děti do školky blízko práce. Jazyková bariéra komplikuje výuku i pro české děti, je na ně méně času.

Co je ale úplně nejhorší problém, proč vláda pomoc Ukrajině bagatelizuje, jsou byty. Léta máme problém s nedostatkem bytů pro mladé rodiny. Porodnost setrvale klesá. Najednou bylo třeba ubytovat půl milionu uprchlíků. Jejich počet klesá, ale pod 300 tisíc to rozhodně nebude, podle odhadů uprchlíků bez povolení je zde mnohem více. Ti lidé musí bydlet, kolik bytů, obsadili? Není tohle ta hlavní příčina bytové krize od roku 2022. Tohle je poslední hřebíček do rakve růstu české populace.

Bohužel patrně naše pomoc Ukrajině překročila hranici, kdy budeme schopni udržet českou kulturu a jazyk. Nejenže se stát hroutí ekonomicky, hroutí se i demograficky a v následujících desetiletích bude stoupat počet cizinců ze současných 10 % geometrickou řadou. Jestli bude další úřední jazyk angličtina, němčina, nebo ukrajinština si odhadnout netroufám, ale bude.

Upřímně jsem zvědav, jak a kdy nám tuto pomoc Ukrajina vrátí.

Anketa

Byla pomoc ČR ukrajinským uprchlíkům přiměřená?
ANO a mohla být i vyšší.
4 %
ANO, ale bylo to náročné pro celý stát.
0,7 %
NE, vláda poškodila vlastní občany.
94,7 %
Nevím, nezajímám se.
0,6 %
Celkem hlasovalo 453 čtenářů.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-ukrajinci-pracuji-davky-necerpaji-desetina-z-nich-presto-sotva-vyzije-248985

https://www.mfcr.cz/cs/ministerstvo/media/tiskove-zpravy/2023/poslanecka-snemovna-schvalila-statni-rozpocet-pro-53897

https://www.echo24.cz/a/HutN6/zpravy-svet-cesko-do-konce-kvetna-poslalo-ukrajine-vojenskou-pomoc-za-temer-7-miliard

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-v-cesku-pribylo-tuberkulozy-polovina-nemocnych-jsou-cizinci-40463767

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-jureckuv-bic-na-obce-pokud-nebudou-mit-mista-ve-skolce-prijdou-o-penize-235482

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-nedostupne-bydleni-zene-cechy-na-ulici-a-doplaci-na-to-statni-kasa-258723

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-pocet-obyvatel-ceska-klesl-40478210

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-policejni-sef-v-cesku-je-600-tisic-lidi-z-ukrajiny-dalsi-vlna-muze-prijit-250823

https://www.echo24.cz/a/HvRhm/zpravy-uprchlici-z-ukrajiny-zvyseni-socialni-davky-humanitarni-pomoc-bezplatne-ubytovani-jurecka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz