Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Ekologický úklid - kuchyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Jak ekologicky uklidit kuchyň?

Článek

V posledním článku jsem se věnovala mytí nádobí a dnes vám poradím, jak ekologicky uklidit kuchyň.

Kuchyňskou linku, sporák, dřez a stůl každý den omyju teplou vodou a osuším. Jednou týdně omyju linku, dřez a stůl teplejší vodou s trochou octa a osuším. Na sporák používám také teplou vodu, ale přidám do ní trošku ekologického přípravku na nádobí, stejně tak touto vodou omyju dvířka kuchyňských dvířek a špajzu a vysuším je.

Každého čtvrt roku uklidím špajz - vyndám všechen jeho obsah, poličky vytřu vodou s přípravkem na nádobí a otřu suchým hadrem. Při té příležitosti také zkontroluji, zda nemám ve špajzu něco prošlého, a také si sepíši případný nákup trvanlivých potravin.

Zároveň se špajzem čistím i ledničku a mrazák. Ledničku mám menší a je samoodmrazovací, takže je třeba jen odmrazit mrazák. Poté, co ledničku odpojím od sítě, dám do mrazáku hrnec s horkou vodou a zavřu dvířka, abych urychlila tání námrazy. Pak ledničku vytřu teplou vodou, do které dám trošku přípravku na nádobí, lze použít i malinko octa. Když ledničku vysuším, dám do ní zpátky potraviny a zapnu do zásuvky. Dám do ní i malý talířek s jedlou sodou, která pohlcuje případné pachy.

Troubu čistím také čtvrtletně, omyju ji zvenku i zevnitř teplou vodu s přípravkem na nádobí, vysuším a ještě ji nechám chvili pootevřenou vyschnout.

Při úklidu nepoužívám umělé houbičky, ale bavlněné hadříky, například ze starých třiček či prostěradel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz