Hlavní obsah
Finance

Proč přikládáme větší důležitost výši záloh za energie než konečné částce na faktuře?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reakce na článek „Za vysoký nedoplatek za elektřinu si můžeš sama, ne dodavatel“ od Hedviky Doležalové ze dne 9.11.2023.

Článek

Autorka článku se holedbá, že co se týče plateb za elektřinu, má to zvládnuté podstatně lépe než její naivní kamarádka. Já se v otázkách peněz nijak dobře neorientuji, ale mám za to, že stačí používat selský rozum.

Pokud bych si měla vybrat mezi rozhodnutím naivní Lenky a rozumné pisatelky, pak bych se přiklonila na stranu naivní kamarádky. Ptáte se proč?

Vycházejme z předpokladu, že obě ženy mají přibližně stejnou spotřebu za obdobnou cenu. Z mého pohledu se ekonomičtěji chová Lenka. Jen o tom neví. Pokud by totiž obě kamarádky měly výslednou částku za energie stejnou, není třeba výši zálohy přikládat takovou důležitost. Nicméně, podhodnocení její výše nám v konečném výsledku přinese finanční bonus. Lenka, která si stanovila nízké měsíční zálohy, si může pozdržené peníze uložit na spořící účet, který jí vygeneruje za celý rok slušné korunky navíc. A pokud by předem počítala s vysokým nedoplatkem, pak by si nejen ušetřila nervy za „děsně vysokou fakturu za elektřinu“, ale mohla by se těšit na bezpracný výnos.

Opravdu nechápu a nepřestává mě udivovat, kde se bere přebujelá fobie z vysokého nedoplatku. Ta má své opodstatnění jen u osob, které nejsou schopny udržet korunu a na konci roku by prostě neměly čím zaplatit. Vzorňáky, co mají stanovenou výši zálohy odpovídající jejich spotřebě, chválím za jejich zodpovědný přístup a akurátnost. Sice jim to peníze navíc nepřinese, ale mají všechno v pořádku a nemusí už na nic myslet. Já si na to raději budu myslet s tím, že se mi to rozhodně vyplatí.

„Co je teda tady k smíchu?“

„A koho mi má být nakonec líto?“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz