Hlavní obsah
Sport

Jan Kuchta Belmondo. Padouch, nebo hrdina?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Pro slávisty padouch, pro sparťany hrdina. Výjimečný fotbalista, který vyvolal mezi pražskými „S“ obrovské emoce. To je Jan Kuchta, člověk poznamenaný mateřským znaménkem velikosti mexického dolaru.

Článek

Hráč, který prošel mládežnickými týmy Sparty a Slavie, kde nakonec zakotvil. První pokus prosadit se v áčku Slavie mu nevyšel, a tak zamířil na hostování. Vystřídal postupně Bohemians 1905, Viktorii Žižkov, Slovácko, Teplice a Slovan Liberec. V roce 2020 se vrátil do Slavie a dokázal s ní získat mistrovský titul a vítězství v českém poháru. Odehrál 43 utkání a vstřelil v nich 24 gólů. Po těchto úspěších přestoupil do Lokomotivu Moskva, kde stihl odehrát 10 zápasů. Po zahájení útoku Ruska na Ukrajinu a vlivem následných sankcí, které UEFA na ruské týmy uvalila se Jan Kuchta vrátil domů. Všichni očekávali, že bude opět hájit sešívané barvy. Jenže zájem o běhavého střelce projevila i Sparta. To už se začalo schylovat k události, která měla za nedlouho zaplnit mediální prostor a zájem novinářů vlastně trvá až do dnes.

Jan Kuchta toho dne odjel ze svého domova, aby začal jednat o svém působení v Edenu. Jenže v naprostém utajení dorazil na Letnou. Lépe by to nezvládl ani tajemný doktor Sorge, protože o tom, že Kuchta jedná se Spartou, nevěděla ani jeho žena. Jenže Kuchta zapomněl zamknout svůj vůz a aplikace klikla na telefon jeho ženy, že nezamčený vůz se nachází na Letné. Tím se vše prozradilo dřív, než byla smlouva se Spartou podepsána. Kuchta pak musel všem vysvětlovat, co ho k tak zásadnímu obratu vedlo. Slavistický boss Tvrdík prohlásil, že neví kdo je to Kuchta a Trpišovský, že čas ukáže kdo udělal chybu. Slavističtí fanoušci okamžitě Kuchtu zavrhli a stal se pro ně synonymem zrádce a padoucha. Naproti tomu Sparta zažívala zadostiučinění, kdy podobně přestoupili ze Sparty do Slavie Stanciu a Plavšič.

Jan Kuchta nezačal na Letné dobře. Při prvním startu v rudém dresu dostal červenou kartu a dlouhý trest. Mnoha fanouškům Sparty zatrnulo jestli bude pro letenské přínosem. Paradoxně se Kuchta po trestu vrátil silnější než před ním. Jeho hra se letenským vrývala do srdcí stále víc a víc, protože k naprosto skvělému napadání obrany soupeřů, přidával i góly, které táhly Spartu za titulem po dlouhých devíti letech. Nakonec titul putoval na Letnou a Jan Kuchta si rýpnul do Trpišovského: „Čas ukázal, kdo udělal chybu“.

Jan Kuchta odehrál v sezonách 2022-2024 za Spartu 92 utkání a vstřelil do sítí soupeřů v jejím dresu 37 gólů a připsal 20 asistencí. Získal dva mistrovské tituly, vítězství v českém poháru, osmifinále Evropské ligy a byl i u postupu do Ligy mistrů po dlouhých 19 letech. Před pár dny podepsal smlouvu s dánským FC Midtjyllandem.

Jan Kuchta už bude svou fotbalovou radost rozdávat jinde, ale v srdci je sparťanem, protože dojemně poděkoval fanouškům při svém odchodu. "Děkuji fanouškům na Letné. Za to, jak jste mě přijali, za to, že jste mě nezatratili po kauze Belmondo. Naopak jsem v tu chvíli cítil, že mě máte rádi. Vím, že jste se ke mě mohli otočit zády. A neudělali jste to.

Zdroj: Jan Kuchta Instagram, Wikipedia, Sparta.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz