Hlavní obsah
Sport

Lars Friis, dánský Moby Dick, potápí jednu loď za druhou a Sparta pluje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petreli

Lars Friis, náhrada za uprchlého lodivoda Sparty Briana Priskeho, svým zjevem připomínající bílou velrybu, působí na začátku sezóny, jako muž, který ví, co dělá.

Článek

Po oznámení odchodu velice úspěšného trenéra, který dovedl Spartu k titulu a jeho obhajobě s přídavkem zisku Českého poháru, vzniklo mnoho otázek, jak se Sparta s touto situací vyrovná.

Friis byla logická volba, protože se na úspěších Sparty podílel velkou měrou jako asistent trenéra Priskeho. To, jak dalece dokáže navázat na jeho a svou práci, vědělo jen zainteresované okolí. Hráči, realizační tým, vedení a pár lidí seznámených s prostředím klubu. Široká veřejnost si z důvodu menší informovanosti, kladla otázky, jestli to Lars Friis zvládne.

Krátká doba na přípravu, fotbalové Euro, odchody hráčů a potřeba začlenit posily, to vše kladlo na nové vedení mnoho nároků, jak zajistit pro Spartu úspěch v nové sezoně, ve které jde o obhajobu titulu a boj o Ligu mistrů. Volba Friise se nabízela jako nejlepší řešení a čas ukáže, jestli toto rozhodnutí bylo správné. Ale po několika ostrých zápasech se zdá, že Bílá velryba je trefa do černého.

To, jak Lars Friis vstoupil do sezóny, je přinejmenším velmi zajímavé. V několika zápasech protočil v sestavě téměř celý širší kádr. Úvodní sestava v zápase proti Pardubicím, byla pro mne mírně šokující, protože Pavelku a Wiesnera jsem v základní sestavě opravdu nečekal. Zvláště u Wiesnera jsem doslova překvapen změnou jeho hry. Hráč, který před nedávnem nedokázal přihrát na pár metrů a na svém postu kolikrát nevěděl, kde je, najednou působí fotbalově a prakticky nekazí. Mám za to, že je to hlavně díky práci Larse Friise. I když dochází vzhledem nabitému kalendáři k velké rotaci v sestavě, Sparta hraje pořád na všech postech jakoby neoslabena. Střídající hráči naplňují systém a mnohdy hru zintenzivní. Pokud si všichni hráči udrží kvalitu a rozdíl mezi základní sestavou a lavičkou bude minimální, budou mít soupeři s čitelností Sparty a hráčů, jenž budou vstupovat na hrací plochu, velké problémy.

Náladu v kabině se podařilo udržet na skvělé úrovni o čemž mluví samotní hráči a chtějí si jí hýčkat. Nové posily zapadly náramně. Tuci, Krasniqi, Ross a Imanol začínají naplňovat představy, proč je Sparta angažovala. Imanolova trajektorie centrovaných balónů před bránu soupeře je na světové úrovni a může z nich těžit v daný moment i více než jeden hráč, pokud se v pokutovém území budou nacházet. V tomto světle vypadá hostování hráčů jako například Karabec, naprosto promyšlený tah, neboť změna byla opravdu potřeba.

Je jasné, že hra Sparty není ani zdaleka dokonalá, ale slova Friise, že dojde během krátké doby ke zlepšení a hráči nedostávají minuty na hřišti jako dárečky, jsou pravdivá. Test ostrosti harpun, které na Moby Dicka chystají vršovický Achab a plzeňský John Silver, potažmo soupeři v boji o Ligu mistrů, ukáže realitu připravenosti Sparty na dlouhou a těžkou plavbu. Cíl a kurz je dán. Jak je posádka vycvičena a připravena přinášet osobní oběti uvidíme. Lars Friis zdárně vyplul a pár lodí potopil. Těšíme se, jak doufám, na velkolepou a dramatickou podívanou, srovnatelnou s románem Hermana Melvilla, Bílá velryba.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz