Hlavní obsah
Sport

Tomáš Rosický začíná hrát v evropském orchestru fotbalových bossů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Tomáš Rosický, bývalý hráč Sparty Praha, Borusie Dortmund, londýnského Arsenalu a kapitán české reprezentace začíná být u nás i v Evropě uznávaným sportovním managerem.

Článek

Arsene Wenger jednou prohlásil: „Když milujete fotbal, milujete Tomáše Rosického. Nebýt vleklých zranění milovali bychom fotbal a Tomáše Rosického ještě víc, protože byl naprosto výjimečným fotbalistou“. Svoji kariéru ukončil 20.12.2017 a od prosince 2018 je sportovní ředitelem Sparty Praha.

„Fotbalový bůh, někdy existuje a někdy neexistuje, ale stejně tak věřím tomu, že dostanete to, co tomu dáte a budete fotbalovým bohem odměněni,“ to jsou slova samotného Tomáše Rosického. Muž, který nasbíral obrovské zkušenosti z německé a anglické ligy, ikona fotbalové Sparty, se stal celkem logicky jejím sportovním ředitelem. Očekávalo se, že tak jak byl skvělým hráčem, bude i skvělým funkcionářem.

Vystřídal ve funkci Zdeňka Ščastného a pustil se do přestavby hráčského kádru, který by vrátil Spartu na místo, kam z pozice své historie a velikosti patří. Zdědil neblahé důsledky Stramaccioniho působení a začal pracovat na odstranění hegemonie odvěkého rivala, kterým není nikdo jiný než Slavia Praha, která ovládla ligu třikrát za sebou, a nakonec i Plzeň. Sparta zdaleka nenaplňovala očekávaní fanoušků, protože hra nebyla líbivá a úspěchy nepřicházeli. Docházelo i k bojkotům ultras a hněv fanoušků směřoval k hráčům a vedení i během domácích zápasů. Po plzeňském zisku titulu v roce 2022 podal Tomáš Rosický rezignaci, kterou představenstvo klubu nepřijalo. Daniel Křetínský se k tomu vyjádřil těmito slovy: „S Tomášovou rezignací nesouhlasím, jelikož ho považuji za řešení problému a nikoli jeho příčinu“. Stejně tak se za Rosického postavil generální ředitel František Čupr: „Sleduji velmi zblízka práci Tomáše a jsem přesvědčený, že s novým trenérem a zkušenostmi, které nasbíral, přivede na Spartu úspěch“.

Daniel Křetínský i František Čupr měli samozřejmě pravdu. To, že Tomáše Rosického ve funkci podrželi, mohou si nechat svá slova s ohledem na jeho skutky, vytesat do kamene. Jeho práce pro klub na všech sportovních úsecích je enormní. Pravidelně navštěvuje mládežnickou akademii na Strahově. Osobně jsem ho několikrát spatřil na zápasech „B“ týmu na Žižkově, jeho komunikace s hráči a zájem o ně, je pověstný. Dánská cesta, která se připisuje hlavně Tomáši Rosickému, přinesla dva tituly v řadě, zisk českého poháru a osmifinále Evropské ligy. Neustále vyprodaná Letná a skvělý marketing se vezou na vlně úspěchu, za kterým stojí lidé, kteří vrátili Spartě hrdost a čest. Tyto lidi vede a je za jejich práci zodpovědný, sportovní ředitel Tomáš Rosický, který se začíná profilovat i jako velice zdatný vyjednavač v souvislosti s klubovými transfery hráčů.

Jízda pokračuje, protože po odchodu Priskeho, dosadil Tomáš Rosický do role hlavního trenéra Larse Friiseho, který v nové sezoně zatím neprohrál a silně klepe se Spartou na dveře Ligy mistrů. Třetí titul v řadě a účast v základní skupině Ligy mistrů je jistě Rosického cíl. Tyto cíle naplnit už dokáže skutečně jen velmi schopný a talentovaný člověk, po kterém by dnes sáhl mnohý evropský klub. Pokud se to podaří, tak se může klidně stát, že Tomáš Rosický může ve své kariéře působit ve větší lize, než je ta česká. Třeba takový West Ham United se z mnoha důvodů přímo nabízí, ale nejsem Baba Vanga.

Myslím, že je dlužno Tomáši Rosickému za jeho skvělou práci pro klub a jeho fanoušky poděkovat. Děkujeme Malý Mozarte.

Zdroj: Wikipedie, Aktualně.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz